«Ευρωπαίος Γουάινστιν»: Ποιο είναι τo πανίσχυρο αφεντικό της μόδας που φέρεται να βίαζε μοντέλα

26 Οκτωβρίου 2020 15:36

Η Ευρώπη φαίνεται ότι βρήκε τον δικό της Χάρβεϊ Γουάινστιν στο πρόσωπο του Gerald Marie, που ήταν για 25 ολόκληρα χρόνια αφεντικό του πασίγνωστου παριζιάνικου πρακτορείου μοντέλων Elite Models.

 

Ο Γάλλος είχε όλο τον κόσμο της μόδας στα πόδια του και κάθε του «ναι» γεννούσε καριέρες. Μόνο που αυτό το «ναι» ερχόταν μόνο αν περνούσες από το κρεβάτι του. Και τώρα πολλές γυναίκες τον κατηγορούν κιόλας ότι δεν ήξερε από «όχι», προβαίνοντας ακόμα και σε βιασμούς όταν το νεαρό μοντέλο δεν συνεργαζόταν.

Την ώρα που η γαλλική εισαγγελία ερευνά πλέον επισήμως τη σωρεία των κατηγοριών που τον βαρύνουν, καθώς ολοένα και περισσότερες βγαίνουν και μιλούν ανοιχτά για τον εφιάλτη που έζησαν στα χέρια του, ήρθε και η δήλωση της πρώην συζύγου του να σοκάρει τον κόσμο.

«Με βάση τις δικές μου εμπειρίες, πιστεύω ότι αυτές οι γυναίκες λένε την αλήθεια. Μου ραγίζει την καρδιά και θαυμάζω το σθένος τους», είπε χαρακτηριστικά η παλιά ντίβα της πασαρέλας και ένα από τα μεγαλύτερα top models όλων των εποχών, Λίντα Εβαντζελίστα.

Από το 1991, όταν το modelling ζούσε την πιο χρυσή εποχή του, ο Marie ήταν στην κορυφή του κόσμου. Τρανά supermodels της εποχής, όπως η Εβαντζελίστα, η Ναόμι Κάμπελ και η Σίντι Κρόφορντ, όλες τους είχαν συμβόλαια με το Elite Model Management.

Και Elite Model Management σήμαινε δύο άτομα: τον Marie στην Ευρώπη και τον John Casablancas στην Αμερική.

Το πρακτορείο είχε γραφεία σε όλο τον κόσμο και ο Marie διέθετε σπίτια σε Μανχάταν, Σαν Τροπέ, Ίμπιζα και Παρίσι. Όπως δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή, είχε εγκαταλείψει τη σύντροφό του, το μοντέλο από τις ΗΠΑ, Christine Bolster, «μέσα σε μια ώρα» όταν γνώρισε την Εβαντζελίστα.

Marie και Εβαντζελίστα ζούσαν το όνειρο ως το 1993, όταν πήραν διαζύγιο έπειτα από 4 χρόνια σχέση. Μιλώντας προσφάτως στον Guardian, εκείνη δήλωσε πως «κατά τη διάρκεια της σχέσης μου με τον Gerald Marie, δεν ήξερα τίποτα για αυτές τις σεξουαλικές κατηγορίες εναντίον του, οπότε δεν μπορούσα να βοηθήσω αυτές τις γυναίκες».

Πλέον βγαίνουν συνεχώς πρώην μοντέλα και τον κατηγορούν όχι μόνο για ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά ακόμα και για βιασμούς. Πέντε από αυτές μίλησαν στον Guardian, εκεί που έναν μήνα πριν ήταν δύο τα μοντέλα της δεκαετίας του 1990, 20 και 17 χρονών τότε, που τον κατηγούσαν για βιασμό. Η μία ήταν η γνωστή αργότερα ηθοποιός Κάρε Ότις.

Η 17χρονη (το 1980) Καναδή Wendy Walsh τον κατηγορεί σήμερα ότι τη βίασε εκείνο το καλοκαίρι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φερόμενων ως θυμάτων του μεταξύ 1980-1998 στις 8 γυναίκες. Οι 4 μίλησαν τώρα για πρώτη φορά.

Τον Σεπτέμβριο, η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα για τον Γάλλο, τονίζοντας ωστόσο πως πολλά από αυτά τα αδικήματα μπορεί να έχουν παραγραφεί. Εκτός και αν το θύμα ήταν ανήλικη.

Ανάμεσα στα φερόμενα θύματα είναι και η Lisa Brinkworth, δημοσιογράφος του BBC που παρίστανε το μοντέλο για να ερευνήσει τις φήμες που κυκλοφορούσαν από τότε.

Ο Marie, 70χρονος σήμερα που συνεχίζει να ασχολείται με τη βιομηχανία του modelling, αρνείται κάθε κατηγορία.

Όπως δήλωσε στους «Sunday Times» για την έρευνα που έχει ξεκινήσει σε βάρος του: «Θα ήταν ανάρμοστο από πλευράς μου να σχολιάσω σε αυτή τη φάση τους ισχυρισμούς για τα ιστορικά αδικήματα που διατυπώνονται εναντίον μου, θέλω ωστόσο να πω πως τα αρνούμαι κατηγορηματικά».

Ποιος είναι ο Gerald Marie

Το 1980 ο Marie εργαζόταν στο πρακτορείο Paris Planning, έχοντας δουλέψει ως χορευτής σε ένα μικρό τηλεοπτικό κανάλι. Σύντομα απέκτησε φήμη καλού μάνατζερ, με τις διασυνδέσεις του να μπορούν πράγματι να γεννήσουν καριέρες.

Με ένα τηλεφώνημά του εξάλλου το μοντέλο μπορούσε να κάνει ακόμα και εξώφυλλο στη Vogue. Το Paris Planning συγχωνεύτηκε το 1986 με το Elite Model Management, το πρακτορείο που θα έφτιαχνε αργότερα τον όρο «supermodel». Ο Marie ήταν ο πρόεδρός του για όλη την Ευρώπη.

Αυτός έφτιαξε τα πρώτα supermodels του κόσμου, ονόματα όπως οι Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Έλενα Κρίστενσεν κ.λπ.

Πίσω όμως από τη λάμψη της μόδας των 90s, ίσως να υπάρχει κάτι πολύ σκοτεινό. Κάτι που γυναίκες όπως η Walsh, η Jill Dodd, η Ann Maguire, η Lisa Brinkworth, η Karlsson, η Κάρε Ότις κ.ά. θέλουν τώρα να ξεσκεπάσουν...

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos