300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερευνα του UCL για το σύνδρομο long Covid: Ασθενείς αναφέρουν πάνω από 200 συμπτώματα σε 10 όργανα -Κόπωση, ίλιγγος, τρέμουλο

16 Ιουλίου 2021 19:52
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερευνα του UCL για το σύνδρομο long Covid: Ασθενείς αναφέρουν πάνω από 200 συμπτώματα σε 10 όργανα -Κόπωση, ίλιγγος, τρέμουλο

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Τα συμπτώματα και τη χρονική τους πορεία σε ασθενείς με σύνδρομο long Covid, επιβεβαιωμένο ή ύποπτο, καταγράφει μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο EClinical Medicine του Lancet.

Η μεγαλύτερη σχετική διεθνή μελέτη με επικεφαλής τους επιστήμονες της UCL υποστηρίζει ότι ασθενείς που εμφανίζουν σύνδρομο long Covid έχουν αναφέρει περισσότερα από 200 συμπτώματα σε 10 διαφορετικά όργανα.

Σημειώνεται ότι με τον όρο σύνδρομο «Long covid» εννοούμε τα παρατεταμένα συμπτώματα που εμφανίζει ένας στους επτά που νόσησαν με κορωνοϊό. Κάποιος, δηλαδή, ο οποίος, ακόμα και αφού αναρρώσει από την οξεία φάση της λοίμωξης, εξακολουθεί να εμφανίζει συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία, η δυσκολία συγκέντρωσης και η μείωση της μνήμης, η δύσπνοια και άλλα συμπτώματα, που επιμένουν συχνά για 3 και 6 μήνες. Το σύνδρομο αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμα και παιδιά.

 Τα συμπτώματα των ασθενών με σύνδρομο long Covid
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν κόπωση, επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από σωματική ή πνευματική άσκηση, και πνευματική σύγχυση. Από το φάσμα των συμπτωμάτων άλλα περιλάμβαναν οπτικές ψευδαισθήσεις, τρέμουλο, φαγούρα στο δέρμα, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, σεξουαλική δυσλειτουργία, προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστεως, έρπητα ζωστήρα, απώλεια μνήμης, θολή όραση, διάρροια και εμβοές.

«Ενώ έχει γίνει πολύ δημόσια συζήτηση σχετικά με το long Covid, υπάρχουν λίγες συστηματικές μελέτες που διερευνούν αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Ως εκ τούτου, σχετικά λίγα είναι γνωστά αναφορικά με το εύρος των συμπτωμάτων και την εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου, τη σοβαρότητα και την αναμενόμενη κλινική πορεία, τον αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία και την αναμενόμενη επιστροφή στην αρχική τους υγεία», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Athena Akrami, νευροεπιστήμονας στο Κέντρο Επιστημών Sainsbury στο UCL.

Τα στατιστικά για τους ασθενείς με σύνδρομο long Covid
Σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα συμπτωμάτων που διαρκούν μετά από 35 εβδομάδες (οκτώ μήνες) ήταν 91,8%. Από τους 3.762 ερωτηθέντες, 3.608 (96%) ανέφεραν συμπτώματα πέραν των 90 ημερών, 2.454 εμφάνισαν συμπτώματα για τουλάχιστον 180 ημέρες (έξι μήνες) και μόνο 233 είχαν αναρρώσει (δεν είχαν όλοι οι ασθενείς δεδομένα έως έξι μήνες).

Σε εκείνους που ανέκαμψαν σε λιγότερο από 90 ημέρες, ο μέσος αριθμός συμπτωμάτων (11,4 από τα 66 συμπτώματα που μετρήθηκαν με την πάροδο του χρόνου) κορυφώθηκε τη δεύτερη εβδομάδα και για εκείνους που δεν ανέκαμψαν σε 90 ημέρες, ο μέσος αριθμός συμπτωμάτων (17,2 ) κορυφώθηκε στον δεύτερο μήνα.

 Οι ερωτηθέντες με συμπτώματα άνω των έξι μηνών παρουσίασαν κατά μέσο όρο 13,8 συμπτώματα τον έβδομο μήνα. Κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν κατά μέσο όρο 55,9 συμπτώματα (από τη μεγαλύτερη λίστα των 203 που μετρήθηκαν στη μελέτη), σε μέσο όρο 9,1 οργάνων.

Το 89,1% των συμμετεχόντων παρουσίασαν υποτροπές, με την άσκηση, τη σωματική ή διανοητική δραστηριότητα και το άγχος ως βασικά αίτια. Το 45,2% ανέφερε ότι χρειαζόταν μειωμένο πρόγραμμα σε σύγκριση με το διάστημα προ Covid, και το 22,3% δεν εργαζόταν καθόλου κατά τη στιγμή της έρευνας.

«Η μνήμη και η γνωστική δυσλειτουργία, που βιώνουν πάνω από το 85% των ερωτηθέντων, ήταν τα πιο διαδεδομένα και επίμονα νευρολογικά συμπτώματα, εξίσου κοινά σε όλες τις ηλικίες και με σημαντικό αντίκτυπο στην εργασία. Οι πονοκέφαλοι, η αϋπνία, ο ίλιγγος, η νευραλγία, οι νευροψυχιατρικές μεταβολές, το τρέμουλο, η ευαισθησία στον θόρυβο και το φως, οι ψευδαισθήσεις (οσφρητική και άλλες), η εμβοή ήταν επίσης κοινά και μπορεί να υποδηλώνουν μεγαλύτερα νευρολογικά προβλήματα που αφορούν τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα», ανέφερε η Δρ Akrami.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Επικεφαλής CDC: Ο κορωνοϊός με...
Κύπρος: Το 60,7% των πολιτών ο... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Δεκέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Θλίψη σκόρπισε στο νησί ο θάνατος του Νίκου Κρητικού

Πάρος: Θλίψη σκόρπισε στο νησί ο θά...

04 Δεκεμβρίου 2025
Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου: Ψήφισμα για τον θάνατο του Νίκου Κρητικού

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου: Ψήφι...

04 Δεκεμβρίου 2025
Blue Star Ferries: Τροποποιήσεις Δρομολογίων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών 03/12/25-07/12/25

Blue Star Ferries: Τροποποιήσεις Δρ...

04 Δεκεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Ο Δήμαρχος Αμοργού στην εορτή του Συνδέσμου Αμοργίνων για την Παναγία Χοζοβιώτισσα

Ο Δήμαρχος Αμοργού στην εορτή του Σ...

10 Δεκεμβρίου 2025
Ανακοίνωση της σύστασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου

Ανακοίνωση της σύστασης του νέου Δι...

10 Δεκεμβρίου 2025
Β. Κικίλιας στη συνάντηση με Κ. Γκίλφοϊλ: «Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας»

Β. Κικίλιας στη συνάντηση με Κ. Γκί...

10 Δεκεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ