Ενεργειακή κρίση: Νέο απειλητικό σκηνικό με την μείωση του Nord Stream 1 στο 20%

25 Ιουλίου 2022 19:57

Η ανακοίνωση της Gazprom για μείωση στο μισό των μειωμένων ήδη στο 40% των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 1 επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το φυσικό αέριο είναι πολιτικό όπλο στα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Ο πρώτος γύρος του πόκερ δεν τελείωσε και αρχίζει ο επόμενος.

Ξεκίνησε με την επισκευή της τουρμπίνας στον Καναδά. Ήταν πρόφαση, διότι δεν τοποθετήθηκε αλλά παρόλα αυτά η Μόσχα επανήλθε στα προ συντήρησης επίπεδα, στο 40%.

Τώρα, μειώνει τις ροές στο 20% της απόδοσης του αγωγού. «Δεν υπάρχει κανένας τεχνικός λόγος για τη μείωση της ροής φυσικού αερίου», εξηγεί η γερμανική κυβέρνηση.

Η Gazprom μιλάει για ελλιπή πιστοποιητικά επισκευής, για να προλάβει ρήτρες αποζημιώσεων για αθέτηση συμβολαίων με πελάτες της, ο μεγαλύτερος είναι η Uniper στη Γερμανία.

Ο Πούτιν απειλεί ότι θα χρειαστούν και άλλες τουρμπίνες επισκευή. Και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο αγωγός έχει πέντε συνολικά τουρμπίνες αυτού του είδους.

Υπάρχει μέλλον ακόμη στην εργαλειοποίηση του Nord Stream 1. Ο Πούτιν δεν κρύβει ότι έτσι εκβιάζει για τον αγωγό Nord Stream 2, που κατασκευάστηκε μεν αλλά δεν λειτούργησε ποτέ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Με τα νέα δεδομένα, γίνεται ακόμη πιο απειλητική η διαπίστωση του Υπεύθυνου της Ομοσπνδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, ότι με το 40% είναι ανέφικτος ο στόχος να γεμίσουν στο 90% οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου. Πόσο μάλλον τώρα που η ροή πέφτει στο 20%.

Η νέα εξέλιξη εντείνει και την πίεση για ευρωπαϊκή λύση. Η Αυστρία που επίσης εξαρτάται από τις ροές του αγωγού, ευθυγραμμίζεται με το Βερολίνο.

ertnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos