Νόμπελ Φυσικής 2022: Νικητές οι Alain Aspect, John Clauser και Anton Zeilinger

04 Οκτωβρίου 2022 16:22

Το Νόμπελ Φυσικής 2022 απονεμήθηκε σήμερα (4/1ο) στους επιστήμονες κβαντικής μηχανικής Alain Aspect (Γαλλία), John Clauser (ΗΠΑ) και Anton Zeilinger (Αυστρία).

Οι τρεις ερευνητές βραβεύονται για τις πρωτοποριακές εργασίες τους σχετικά με «την κβαντική διεμπλοκή», ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, ένα μηχανισμό όπου δύο κβαντικά σωματίδια είναι τέλεια συσχετισμένα, όποια κι αν είναι η απόσταση που τα χωρίζει. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (902.315 δολάρια ΗΠΑ) και απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Η απονομή των φετινών βραβείων Νόμπελ ξεκίνησε χθες Δευτέρα με το Νόμπελ Ιατρικής, το οποίο κέρδισε ο Σουηδός γενετιστής Σβάντε Πάαμπο – επικεφαλής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία – «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη».

 Την Τετάρτη θα απονεμηθεί το βραβείο Χημείας, την Πέμπτη το Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης. Η διαδικασία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, με τη απονομή των βραβείων Οικονομικών Επιστημών.

Επιστήμονες φτιάχνουν μπουφάν που θα μας κάνει...αόρατους - «Θέμα μόνο λίγων χρόνων»
Το πρώτο Νόμπελ Φυσικής που απονεμήθηκε ποτέ ήταν αυτό που δόθηκε το 1901 στον Γερμανό Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν «για την ανακάλυψη των ακτίνων Χ». Το 1921, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής «για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου».

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos