300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Λευκή μπογιά διώχνει τη θερμότητα στο Διάστημα

19 Ιουλίου 2023 15:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
Λευκή μπογιά διώχνει τη θερμότητα στο Διάστημα

test2

react2 2025

Tο 2020 ο δόκτωρ Σιουλίν Ρουάν, καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Περντιού της Ιντιάνα, έκανε μια εντυπωσιακά καινοτόμο εφεύρεση: μια μπογιά που αντανακλά την ηλιακή θερμότητα βαθιά πίσω στο Διάστημα σε ποσοστό 95%.

Λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε με τη βελτιωμένη έκδοση. Πλέον η μπογιά του Ρουάν αντανακλά την ηλιακή ενέργεια σε ποσοστό 98%.

Οι επιδόσεις της μπογιάς είναι σχεδόν υπερφυσικές. Μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία των βαμμένων επιφανειών κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου την ημέρα και πάνω από 10 βαθμούς τη νύχτα. Κατεβάζοντας τη θερμοκρασία εντός των κτιρίων και μειώνοντας την ανάγκη για κλιματισμό έως και 40%.

«Οταν την αγγίζεις είναι δροσερή ακόμη και κάτω από τον καυτό ήλιο», είπε ο δρ Ρουάν. «Και σε αντίθεση με τα κλιματιστικά, δεν χρειάζεται ούτε ρεύμα ούτε θερμαίνει τον αέρα», πρόσθεσε με νόημα.

Καθώς η κλιματική κρίση βαθαίνει, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν πυρετωδώς να φτιάξουν ανακλαστικά υλικά, που θα μπορούσαν να δροσίσουν τη Γη. Τα υλικά βασίζονται σε αρχές της Φυσικής και της Θερμοδυναμικής και σχεδιάζονται έτσι ώστε να επιτρέπουν στη θερμική ενέργεια να φεύγει από τη Γη, ακολουθώντας συγκεκριμένα μήκη κύματος και διαμέσου του «ουρανίου ανοίγματος» προς την ατμόσφαιρα, κι από εκεί προς το υπερπέραν.

To βιβλίο Γκίνες βράβευσε την μπογιά το 2021, χαρακτηρίζοντάς την ως «την πιο λευκή μπογιά που έχει φτιαχτεί στην Ιστορία» κι ενώ στην αρχή προοριζόταν για ταράτσες και ρούχα, ο Ρουάν ανακοίνωσε πως θα προσπαθήσει να φτιάξει μια ελαφρύτερη εκδοχή, που θα αντανακλά θερμότητα από οχήματα, ακόμη και διαστημικά σκάφη.

Αντανακλά την ηλιακή ενέργεια σε ποσοστό 98%, μειώνοντας τη θερμο- κρασία των βαμμένων επιφανειών κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου την ημέρα και πάνω από 10 τη νύχτα.

«Σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε την πιο λευκή μπογιά του κόσμου. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής, που πάει όλο και χειρότερα. Θέλουμε να δούμε εάν είναι δυνατό να εξοικονομήσουμε ενέργεια δροσίζοντας παράλληλα τον πλανήτη», είχε δηλώσει τότε σε συνέντευξή του.

Η μπογιά θα είναι διαθέσιμη για εμπορική χρήση σε έναν χρόνο και ήδη γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί η αντοχή της και η ανθεκτικότητά της στη βρομιά και τη σκόνη. Ο δρ Ρουάν λέει πως η ομάδα του Περντιού έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με εταιρεία, την οποία όμως δεν μπορεί ακόμη να κατονομάσει.

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε θερμές και γραφικές τοποθεσίες, όπως η Σαντορίνη και η Καζαμπλάνκα (που από εκεί αντλεί και το όνομά της) έχουν επί αιώνες χρησιμοποιήσει το λευκό για να δροσίσουν τα σπίτια τους, οι μπογιές που χρησιμοποιούν αντανακλούν κατά μέσον όρο το 80% με 90% της ηλιακής θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να απορροφούν 10% με 20% ακόμη. Η μπογιά του δρος Ρουάν καλύπτει σχεδόν απόλυτα αυτό το έλλειμμα.

Ομως, δεν είναι όλα ρόδινα. Η μπογιά του Περντιού χρησιμοποιεί θειικό βάριο, το οποίο πρέπει να εξορυχθεί, συμβάλλοντας έτσι στο ανθρωπογενές οικολογικό αποτύπωμα. Αν και, όπως μας πληροφόρησε ο δρ Ρουάν, το διοξείδιο του τιτανίου που χρησιμοποιούν οι συμβατικές μπογιές πρέπει κι αυτό να εξορυχθεί.

«Η μπογιά μας σίγουρα δεν είναι μία μακροχρόνια λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος. Είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε στο εγγύς μέλλον, όσο προσπαθούμε να θέσουμε το πρόβλημα υπό έλεγχο», επισήμανε ο επιστήμονας.

Αν βάφαμε τη μισή Σαχάρα
Ο δρ Τζέρεμι Μάντεϊ, καθηγητής Μηχανικής ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνιας, κάθισε κι έκανε τους υπολογισμούς. Εάν ένα υλικό σαν την «πιο λευκή μπογιά του κόσμου» του Σιουλίν Ρουάν κάλυπτε το 1% με 2% της επιφάνειας του πλανήτη –έκταση που ισοδυναμεί σχεδόν με τη μισή έρημο Σαχάρα–, ο κόσμος δεν θα απορροφούσε πλέον περισσότερη θερμότητα από όση εκλύει και η θερμοκρασία του πλανήτη θα σταματούσε πλέον να αυξάνεται.

Ο δρ Μάντεϊ σχολιάζει βέβαια πως το να καλύψουμε τη μισή Σαχάρα ή κάποια άλλη –πιθανώς βραχώδη– περιοχή του κόσμου με την μπογιά του Περντιού δεν είναι καλή ιδέα για αρκετούς λόγους.

Πέρα από το πρακτικό κομμάτι, αυτό θα περιείχε κινδύνους για την άγρια ζωή και κινδύνους για τη διαταραχή του μικροκλίματος, καθώς η περιοχή θα γινόταν ξαφνικά πολύ πιο δροσερή. Η διασπορά όμως τέτοιου είδους υλικών σε διάφορα σημεία του πλανήτη θα μπορούσε να έχει πολλά οφέλη, όπως τη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας, ενώ παράλληλα θα μείωνε σε εντυπωσιακό βαθμό τον παγκόσμιο μέσο όρο θερμοκρασίας, χωρίς μεγάλους οικολογικούς κινδύνους.

kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ - Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας: Έντεκα νεκροί από αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα
  • Μουσείο του Λούβρου: Δυο συλλήψεις για τη ληστεία, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης (Βίντεο)
  • Τι είναι το Single's day, η μεγαλύτερη γιορτή εκπτώσεων της Κίνας και γιατί καθιερώθηκε στις 11/11
  • Έμπειροι, πιθανότατα αλλοδαποί, οι ληστές του Λούβρου -Ποιος μπορεί να τους έβαλε, τι μπορεί να κάνουν τα θρυλικά κοσμήματα
  • Αντίο MTV: Από το Thriller στο TikTok - Η ζωή και ο τέλος του καναλιού που άλλαξε τη μουσική και τις ζωές μαςi
  • Ασταμάτητο χιόνι, στιγμιαία νουντλς και γιάκ: Οι 1.000 εγκλωβισμένοι στο Έβερεστ και οι αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Οι Γερμανοί συστήνουν μεσημερι...
O Τζορτζ Κλούνεϊ τα βάζει με τ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

cavo doro 22

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Δεκέμβριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του Αφγανού - Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον δράστη

Πάρος: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του...

30 Οκτωβρίου 2025
Πάρος, Κυκλάδες, ΕΛΤΑ: Αναστολή απόφασης – Σε λειτουργία τα Ταχυδρομεία των Κυκλάδων, μεταξύ αυτών της Νάουσας και της Αντιπάρου

Πάρος, Κυκλάδες, ΕΛΤΑ: Αναστολή από...

01 Νοεμβρίου 2025
Οδηγός τουριστικών οχημάτων σε νησιά των Κυκλάδων κατέρρευσε μπροστά στα μάτια της μητέρας του

Οδηγός τουριστικών οχημάτων σε νησι...

02 Νοεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Σύλληψη ημεδαπών για απόπειρα κλοπής και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου στη Σύρο

Σύλληψη ημεδαπών για απόπειρα κλοπή...

05 Νοεμβρίου 2025
Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά στις φυλακές Κορυδαλλού η δίκη για εγκληματική οργάνωση, οπαδών του Ολυμπιακού

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά στις φυ...

05 Νοεμβρίου 2025
Κ14 Ε.Π.Σ.Κ.: Χορταστική ισοπαλία με... εγγλέζικο σκορ (3-3) για Νηρέα και Α.Ο. Πάρου

Κ14 Ε.Π.Σ.Κ.: Χορταστική ισοπαλία μ...

05 Νοεμβρίου 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: AskNet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ