Η Χαμάς επαναλαμβάνει πως για να απελευθερωθούν οι όμηροι θα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα

29 Ιανουαρίου 2024 12:42

Η Χαμάς δήλωσε σήμερα πως η απελευθέρωση των ομήρων θα απαιτούσε ένα εγγυημένο τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και την αποχώρηση όλων των δυνάμεων εισβολής, επαναλαμβάνοντας τη θέση της έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στο Ισραήλ και διαπραγματευτές από το Κατάρ και την Αίγυπτο.

«Η επιτυχία της συνάντησης του Παρισιού εξαρτάται από τη συμφωνία της δύναμης κατοχής [του Ισραήλ] να σταματήσει τη γενική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς.

Δεν είναι προσώρας σαφές αν, εφόσον ο όρος αυτός εκπληρωθεί, η Χαμάς θα άφηνε ελεύθερους όλους ή μερικούς από τους 132 ομήρους οι οποίοι σύμφωνα με το Ισραήλ παραμένουν στη Γάζα. Η Χαμάς έχει πει προηγουμένως πως η απελευθέρωση όλων των ομήρων θα απαιτούσε την απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των χιλιάδων Παλαιστινίων που κρατούνται για λόγους ασφαλείας στις φυλακές του.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που πρόσκειται στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές και ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, είπε πως για να υπογράψει η Χαμάς μια συμφωνία ως συνέχεια της κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου, με την οποία απελευθερώθηκαν δεκάδες όμηροι, θέλει το Ισραήλ να συμφωνήσει να σταματήσει την επίθεση και να αποσυρθεί από τη Γάζα -- αν και η εφαρμογή (της συμφωνίας) δεν θα ήταν απαραίτητα άμεση.

Η συμφωνία θα έπρεπε (σε αυτή την περίπτωση) να εγκριθεί από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αυτές οι χώρες έστειλαν ανώτατους εκπροσώπους για να συζητήσουν την κρίση των ομήρων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών χθες, Κυριακή.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos