×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ευρωπαϊκή περιοδεία Ομπάμα με το βλέμμα προς τη Μόσχα

03 Ιουνίου 2014 11:01

Ο Μπαράκ Ομπάμα καταφθάνει σήμερα στην Ευρώπη με «γεμάτη ατζέντα», υψηλούς στόχους και ένα πρόγραμμα πλούσιο σε... συναντήσεις κορυφής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσγειώνεται στην Πολωνία, από όπου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει και η τετραήμερη ευρωπαϊκή του περιοδεία με επόμενους σταθμούς σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Νορμανδία.

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών (με το μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας ακόμη ανοιχτό και τους ευρωσκεπτικιστές να έχουν πλέον ενισχύσει την παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο) ουσιαστικά ορίζουν και την ατζέντα του Ομπάμα, ο οποίος θα επιχειρήσει να συσπειρώσει ΝΑΤΟ, G7 και Ανατολική Ευρώπη ενάντια στη «ρωσική απειλή».

Στην Πολωνία θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες δέκα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Στις Βρυξέλλες θα συνομιλήσει με τους ηγέτες της ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G7) και στο Παρίσι θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Υπενθυμίζεται πως οι G7 ήταν κανονικά να συναντηθούν ως G8 στο Σότσι με οικοδεσπότη τον Πούτιν, αλλά οι εξελίξεις στην Ουκρανία τούς έκαναν να γυρίσουν την πλάτη στη Ρωσία. Την Παρασκευή ο Ομπάμα θα μεταβεί στη βόρεια Γαλλία προκειμένου να πάρει μέρος στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 70 ετών από την απόβαση στη Νορμανδία.

Εκεί θα δώσει το «παρών» και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ομπάμα και Πούτιν θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά μετά τις μεγάλες ανατροπές των τελευταίων μηνών σε Ουκρανία-Κριμαία. Δεν έχει προγραμματιστεί κάποια επίσημη μεταξύ τους συνάντηση, αλλά δεν αποκλείεται οι δύο ηγέτες να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες.

Ο Ομπάμα έρχεται με αποστολή να διαβεβαιώσει τους Ανατολικοευρωπαίους πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο πλευρό τους απέναντι σε μια ολοένα και πιο «επιθετική» Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο (το πλούσιο σε συμβολισμούς), ο Αμερικανός θα επισκεφτεί στην Πολωνία βάση της Πολεμικής Αεροπορίας (όπου πλέον σταθμεύουν και αμερικανικά μαχητικά) και θα εκφωνήσει ομιλία για τα 25 χρόνια από τις εκλογές του 1989 που έφεραν στην εξουσία την «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα και οδήγησαν στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Κατά την παραμονή του στην Ευρώπη, ο Ομπάμα θα επιχειρήσει να συσφίξει τους διπλωματικούς, οικονομικούς, ενεργειακούς και στρατιωτικούς δεσμούς στις τάξεις των NATO, G7 και ΕΕ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έρθει σε κόντρα με τον Ολάντ για την απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει με τις πωλήσεις πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι νέες διεθνείς κυρώσεις δύσκολα θα επιβληθούν εναντίον της Ρωσίας, ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να συντηρήσει τις τρέχουσες και να κρατήσει τη Μόσχα στην απομόνωση. Επιπλέον, θα επαναφέρει το θέμα της σταδιακής ευρωπαϊκής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ ίσως επιχειρήσει και νέα επίθεση φιλίας προς την Ευρώπη ως αντίβαρο στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Λεχ Βαλέσα: Ο ηγέτης της «αλληλεγγύης»

Η Πολωνία είναι η χώρα που ηγήθηκε και συνεχίζει να ηγείται του αντιρωσικού ρεύματος εντός της ΕΕ. Ηδη από την πρώτη στιγμή της κρίσης σε Κριμαία - Ανατολική Ουκρανία, η Πολωνία πήρε ανοιχτά θέση ενάντια στη Μόσχα. Κάλεσε το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και ζήτησε από την ΕΕ να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία δημιουργώντας μια δική της ενεργειακή ένωση. Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Πολωνία σήμερα και αύριο πραγματοποιείται σε ιδιαιτέρως συμβολική χρονική στιγμή, καθώς συμπίπτει με τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 25 ετών από εκείνες τις πρώτες «ημιελεύθερες» εκλογές του 1989 που έφεραν στην εξουσία την «Αλληλεγγύη» και τον Λεχ Βαλέσα. Σε ηλικία 70 ετών πλέον, ο Βαλέσα συνεχίζει να σχολιάζει ανοιχτά τις εξελίξεις όχι μόνο εντός της Πολωνίας αλλά και διεθνώς. Προσφάτως, μάλιστα, παρουσιάστηκε απογοητευμένος από την «ανεπαρκή» και «χλιαρή» στάση που επέδειξαν οι ΗΠΑ στο μέτωπο της Ουκρανίας. Σε συνέντευξή του στο πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24, ο Βαλέσα δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η υπερδύναμη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και γι' αυτό ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε επικίνδυνο σημείο».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos