Θρίλερ για τη δεύτερη κρίσιμη θέση - O Γιούχα Σίπιλα χαιρετάει οπαδούς

20 Απριλίου 2015 11:48

Μέσα έπεσαν ως προς τον νικητή των κοινοβουλευτικών εκλογών της Φινλανδίας οι προεκλογικές μετρήσεις, καθώς πρώτο κόμμα με 21,7% και με καταμετρημένο το 95% των ψήφων ήρθε το φιλελεύθερο Κεντρώο Κόμμα του Γιούχα Σίπιλα.


Μόνο αυτό όμως κατάφεραν να προβλέψουν με επιτυχία οι μετρήσεις, αφού για τη δεύτερη θέση δινόταν σκληρή μάχη μέχρι αργά χθες το βράδυ, μεταξύ του εθνικιστικού κόμματος των Φινλανδών που λαμβάνει 17,8% και του κεντροδεξιού πρώην κυβερνώντος κόμματος Εθνική Συμμαχία, του Αλεξάντερ Στουμπ που συγκεντρώνει το 18,1%. Τέταρτο κόμμα έρχεται με σημαντική μείωση των ποσοστών του το Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο λαμβάνει το 16,5% των ψήφων. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται με ιδιαίτερο τρόπο σε έδρες, αφού η Φινλανδία έχει αναλογικό σύστημα και έτσι οι έδρες κατανέμονται ανάλογα με τα ποσοστά σε κάθε περιφέρεια που συγκεντρώνει το κάθε κόμμα.

Σύμφωνα με τις προβολές των μερικών αποτελεσμάτων, το Κεντρώο Κόμμα του νέου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα, στο κοινοβούλιο των 200 εδρών θα έχει 49 έδρες, το ευρωσκεπτικιστικό και εθνικιστικό κόμμα Φινλανδοί θα λάβει 38 έδρες, η Εθνική Συμμαχία του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ θα λάβει 37 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες 34 έδρες. Από εκεί και πέρα σημαντική είναι η άνοδος των ποσοστών των Πρασίνων, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 8,4% της ψήφου και αυξάνουν κατά 5 τις έδρες τους στις 15, ενώ η Αριστερά λαμβάνει το 7,1% και παίρνει 12 έδρες. Η συμμετοχή έφτασε το 70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με σχεδόν όλους τους αναλυτές, παρότι η μάχη για τη δεύτερη θέση μέχρι αργά το βράδυ δινόταν πόντο πόντο, τα αποτελέσματα των εκλογών περιπλέκουν ιδιαίτερα τις προσπάθειες που θα ακολουθήσουν για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Η καλή επίδοση του κόμματος των Φινλανδών, του ακροδεξιού Τίμο Σόινι σε συνδυασμό με τις κακές επιδόσεις των δύο μεγάλων κομμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή της Εθνικής Συμμαχίας και των Σοσιαλδημοκρατών, προκαλούν αναταράξεις στην πολιτική ζωή της Φινλανδίας και πιθανότατα να επηρεάσουν και μια σειρά θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής απέναντι στο ζήτημα της Ελλάδας.
Για την Ελλάδα
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ακροδεξιός Σόινι σε δηλώσεις του, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση: «Εάν τελικά το Finn συμμετάσχει στην κυβέρνηση, πιστεύω ότι η πολιτική της Φινλανδίας απέναντι στην Ελλάδα θα αλλάξει. Θα αλλάξει προς το καλύτερο, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει άλλο προς το χειρότερο».
Ο Σόινι στο παρελθόν έχει δηλώσει ανοιχτά ότι «η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ και να υποτιμήσει τη δραχμή». Σημειώνεται εδώ ότι παραδοσιακά στη Φινλανδία το δεύτερο κόμμα παίρνει το υπουργείο Οικονομικών στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Αυτό αλλάζει πολλά για την Ελλάδα σε περίπτωση που το εθνικιστικό κόμμα του Σόινι έρθει δεύτερο, αλλά δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα για τους ίδιους του Φινλανδούς, αφού όλα τα μεγάλα κόμματα προεκλογικά είχαν υποσχεθεί να επιβάλουν οικονομική πολιτική λιτότητας και διαρθρωτικών αλλαγών, με κάποιους να ρίχνουν περισσότερο το βάρος τους στην κοινωνική πολιτική και άλλους να κάνουν λόγο για προσέλκυση επενδύσεων και περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Αυτό που θα απασχολήσει πάντως ιδιαίτερα τους Φινλανδούς είναι εάν η πολιτική σύγκλισης με το ΝΑΤΟ που προωθούσε ο Αλεξάντερ Στουμπ όσο βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας θα συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση.
ΓΙΟΥΧΑ ΣΙΠΙΛΑ
Συντηρητικός και πλούσιος ο νέος πρωθυπουργός
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, φαίνεται εξαιρετικά καλό. Θα πάρουμε περίπου 7% περισσότερο από τις τελευταίες εκλογές. Πιστεύω ότι η διαφορά μας από τους άλλους είναι αρκετή.
Το αποτέλεσμα αυτό θα επιτρέψει αρκετούς διαφορετικούς συνδυασμούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Με αυτήν τη δήλωση υποδέχθηκε τη νίκη του κόμματός του ο νέος πρωθυπουργός, πολυεκατομμυριούχος και συντηρητικός πολιτικός, Γιούχα Σίπιλα.
Χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στην πολιτική, ο Σίπιλα κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές στη Φινλανδία, υποσχόμενος ένα διαφορετικό μείγμα λιτότητας από αυτό που πρότειναν τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή το κόμμα Εθνική Συμμαχία του Στουμπ και οι Σοσιαλδημοκράτες.
Θρησκευόμενος
Ο νέος πρωθυπουργός ως επιχειρηματίας ασχολήθηκε με τις start up επιχειρήσεις και τις τηλεπικοινωνίες, είναι γνωστός για την προσήλωσή του στις οικονομικές πολιτικές λιτότητας σε συνδυασμό με περικοπές στις δομές του κοινωνικού κράτους. Είναι επίσης μέλος της οργάνωσης «Ο Λόγος της Ειρήνης», οργάνωση που ευαγγελίζεται την αναγέννηση του Λουθηρανισμού, γεγονός που, σύμφωνα με το Reuters, τον κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλους πιο «κοσμικούς» πολιτικούς ηγέτες.
Προεκλογικά ο Σίπιλα έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς του στόχους τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Προεκλογικά επίσης ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών, του Σόινι, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα θετικός με την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos