Τραμπ και Σάντερς οι νικητές του Νιού Χάμσαϊρ

10 Φεβρουαρίου 2016 11:09

Ο Ντόναλντ Τραμπ και o γερουσιαστής του Μπερμόντ Κένι Σάντερς «θέρισαν» την οργή της εργατικής τάξης και εξασφάλισαν άνετες νίκες στις προκριματικές του Νιου Χάμσαϊρ, καθώς οι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες.

Με καταμετρημένο το περισσότερο από το 80% των εκλογικών τμημάτων, ο Τραμπ κερδίζει το 35%, ενώ ο Σάντερς σχεδόν το 60%.

 

Οι επιτυχίες των δύο αουτσάιντερ αποτελούν πλήγμα για το πολιτικό κατεστημένο και εγγυώνται επεισοδιακές την επεισοδιακή συνέχεια της κούρσας για το Προεδρικό χρίσμα και για τα δύο κόμματα.

Ο Τραμπ επωφελήθηκε από τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων μεταξύ των οποίων παραδοσιακοί πολιτικοί όπως ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κάσιτς που τερμάτισε δεύτερος αλλά και τον Τζεφ Μπους από την Φλόριντα.

Η νίκη του κου Σάντερς αποτέλεσε μια δυνατή και επώδυνη απόρριψη για τη Χίλαρι Κλίντον η οποία έχει βαθιά και πολυετή σχέση με τους ψηφοφόρους του Νιου Χάμσαϊρ. Αλλά ο κ. Σάντερς ο οποίος προτείνει μια ιδιαίτερα φιλελεύθερη ατζέντα περί αύξησης φόρων και εφαρμογή περιορισμών στη Wall Street κέρδισε την υποστήριξη πολλών ομάδων ψηφοφόρων, ξεπερνώντας την κα. Κλίντον ακόμα και στις γυναίκες.

«Να είστε σίγουροι ότι η νίκη μας απόψε θα εξασφαλίσει την απελπισμένη αντίδραση των χρηματοοικονομικών ελίτ της χώρας και του πολιτικού κατεστημένου οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν την καμπάνια μας να αλλάξουμε την Αμερική», είπε ο Σάντερς σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους υποστηρικτές του.

Σε μήνυμά της, η οργανωτική ομάδα της καμπάνιας της Κλίντον ομολόγησε ότι είχε χάσει τις προκριματικές εκλογές στη πολιτεία. Ο επικεφαλής της καμπάνιας Ρόμπι Μουκ είπε σε υπηρεσιακό σημείωμα ότι οι δύο υποψήφιοι των δημοκρατικών είχαν μοιραστεί μεταξύ τους τις δύο πρώτες προκριματικές εκλογές - καθώς η Κλίντον κέρδισε τις εκλογές στην Άϊοβα, την πρώτη πολιτεία να διεξάγει προκριματικές, την περασμένη εβδομάδα - και πρόσθεσε ότι το χρίσμα του κόμματος "πολύ πιθανόν" να αποφασιστεί τον Μάρτιο.

Είπε επίσης ότι η υποστήριξη από μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους θα παίξει κεντρικό ρόλο στο μέλλον. Οι επόμενες αναμετρήσεις είναι στη Νεβάντα (δυτικές πολιτείες) και τη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικά) στο τέλος του μήνα.

«Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, για έναν Δημοκρατικό να κερδίσει το χρίσμα χωρίς ψηλά επίπεδα υποστήριξης από Αφρο-Αμερικανούς και Ισπανόφωνους ψηφοφόρους», είπε ο Μουκ στο έγγραφό του, ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η Κλίντον είναι σε θέση να χτίσει μια πλειοψηφία εκλογικών αντιπροσώπων τον επόμενο μήνα.

Σε ομιλία στους υποστηρικτές της, η Κλίντον συνεχάρη τον Σάντερς και υποσχέθηκε να γίνει η υποψήφια που λύνει προβλήματα αντί απλώς να τα δηλώνει, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε δρόμο να διανύσει προτού κερδίσει την ψήφο των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.

Το εμφανές προβάδισμα του Τραμπ φάνηκε 40 λεπτά περίπου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 3:00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) με 34%, ενώ ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς ήρθε δεύτερος μεταξύ των ρεπουμπλικανών με 16%, όπως ανέφερε το CNN, βάσει της καταμέτρησης περίπου 12% των καταμετρημένων ψήφων.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι των ρεπουμπλικανών συνωστίσθηκαν στη τρίτη θέση - ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους (γιός και αδερφός πρώην προέδρων) με 12%, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ (ο οποίος κέρδισε τις προκριματικές της Άϊοβα) με 11%, και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μαρκ Ρούμπιο με 12%.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos