Κόντρα Ομπάμα - Ρεπουμπλικάνων για έναν δικαστή

15 Φεβρουαρίου 2016 10:20

Ο αιφνίδιος θάνατος του Αντονίν Σκάλια, ενός από τα πιο συντηρητικά μέλη του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφήνει το δικαστήριο μοιρασμένο εξίσου σε συντηρητικούς και φιλελεύθερους δικαστές. Και δίνει στον Ομπάμα την ευκαιρία να προτείνει τον διάδοχό του, αλλάζοντας τις ισορροπίες για τον επόμενο πρόεδρο.

Ο Σκάλια, που άφησε την τελευταία του πνοή στα 79 του χρόνια κατά τη διάρκεια ενός κυνηγετικού ταξιδιού στο Τέξας, βρισκόταν στη θέση από το 1986. Είχε διοριστεί από τον Ρόναλντ Ρίγκαν και επί 30 χρόνια ηγήθηκε της αποκαλούμενης «συντηρητικής αναγέννησης» στο Σώμα.

 

Και στην πορεία του ήταν πολέμιος του γάμου μεταξύ ομοφύλων, των αμβλώσεων, της κατάργησης της θανατικής ποινής και του περιορισμού της οπλοκατοχής. Ολων, δηλαδή, των θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητες του Ομπάμα, με τις οποίες έδειξε ότι θέλει να ασχοληθεί ακόμη και μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Σύγκρουση

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο ο διορισμός του διαδόχου του Σκάλια έχει μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την ευθύνη να ορίσει υποψήφιους δικαστές και η Γερουσία την ευθύνη της επικύρωσης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, κάλεσαν τον Ομπάμα να αφήσει την απόφαση στον επόμενο πρόεδρο. Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, με ανακοίνωσή του δήλωσε πως η κενή θέση δεν πρέπει να καλυφθεί μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017, ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να έχουν λόγο στην επιλογή.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει την επικύρωση του υποψηφίου για την αντικατάσταση του Σκάλια, με τους Ρεπουμπλικάνους ενδεχομένως να καθυστερήσουν τη διαδικασία στη Γερουσία, με την ελπίδα πως θα επικρατήσουν στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos