Βρήκαν πρόσχημα για χερσαία επίθεση εναντίον της Συρίας

19 Φεβρουαρίου 2016 09:56

Αποφασισμένη να εκδικηθεί τους «Κούρδους» που βρίσκονται, «σίγουρα αυτοί», πίσω από την πολύνεκρη επίθεση της Τετάρτης αλλά και τις δυνάμεις που τους στηρίζουν εντός και εκτός της Τουρκίας δηλώνει η Αγκυρα, ανακατεύοντας έτσι την τράπουλα του Συριακού προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των δικών της στρατηγικών συμφερόντων.

Χρησιμοποιώντας ως «πειστήριο» την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Τετάρτης, το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί τρία πράγματα: να νομιμοποιήσει τις μέχρι τώρα επιλογές του (το σφυροκόπημα των κουρδικών θέσεων στη Βόρεια Συρία), να αναβαθμίσει τις απαιτήσεις του προς τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους (εν προκειμένω το αίτημα για διεθνή απομόνωση των Κούρδων) και να προετοιμάσει το έδαφος για νέες δραστικές κινήσεις στο μέτωπο της Συρίας (για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία), ακόμα και για χερσαία επίθεση.

 

Aπάντηση
Μόλις λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έσπευσαν να «απαντήσουν» πλήττοντας θέσεις των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Βόρειο Ιράκ.

Για το καθεστώς Ερντογάν, τα «στοιχεία του εγκλήματος» είναι ξεκάθαρα και δείχνουν όλα προς την κατεύθυνση των Κούρδων. Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου υποστήριξαν χθες μετά βεβαιότητος ότι πίσω από την επίθεση με το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο την Τετάρτη στην Αγκυρα βρίσκονται οι Κούρδοι της Συρίας (το Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης PYD), οι οποίοι ενήργησαν σε συνεργασία με το PKK (με το οποίο διατηρούν «στενότατους» δεσμούς, σύμφωνα με τον Ερντογάν) αλλά και με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ (που τους χρησιμοποιεί ως «εργαλείο», σύμφωνα με τον Νταβούτογλου).

Ως δράστης της επίθεσης φέρεται να αναγνωρίστηκε ένας Σύρος γεννημένος το 1992, ονόματι Σάλεχ Νέκαρ, που η τουρκική ηγεσία εκτιμά ότι ήταν μέλος των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), όπως ονομάζεται η στρατιωτική πτέρυγα του συριακού κουρδικού κόμματος PYD.

Το στρατιωτικό λεωφορείο που χτυπήθηκε από την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Οι ίδιοι οι Κούρδοι ωστόσο έσπευσαν να αρνηθούν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), και ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγετικό στέλεχος του PKK, βγήκαν ανοιχτά χθες και με δηλώσεις τους αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στο τρομοκρατικό χτύπημα της Τετάρτης.

Ο Μούσλιμ άφησε μάλιστα αιχμές κατά του τουρκικού καθεστώτος, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον των Κούρδων «συνδέονται ξεκάθαρα με την απόπειρα επέμβασης στη Συρία».

Ο Ερντογάν ωστόσο επιμένει στη θέση του, την οποία προσπαθεί να επιβάλει και στη διεθνή κοινότητα. «Παρά το γεγονός ότι το PKK και το PYD το αρνούνται, οι πληροφορίες που εμείς έχουμε από το υπουργείο Εσωτερικών και τις υπηρεσίες Πληροφοριών δείχνουν ότι αυτοί βρίσκονται πίσω από την επίθεση», διακήρυξε χθες ο Τούρκος πρόεδρος.

Προκειμένου μάλιστα να πείσει «τους φίλους της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα» για «το πόσο στενή είναι η τρομοκρατική σύνδεση μεταξύ PKK και PYD», ο Ερντογάν δεσμεύεται να παρουσιάσει πειστήρια.

Κάλεσμα

Σύσσωμη η τουρκική ηγεσία (Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου) επισκέφθηκε τραυματίες από την τελευταία επίθεση στην Αγκυρα

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επρόκειτο να προσκαλέσει τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Κίνας) για να τους παρουσιάσει ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος των Κούρδων της Συρίας, ενώ ανάλογες προσκλήσεις για ενημέρωση εστάλησαν και στους πρεσβευτές της Γερμανίας, της Ολλανδίας καθώς και στην αντιπροσωπεία της ΕΕ.

Αυτό που θέλει η Αγκυρα είναι να στερήσει από τους Κούρδους κάθε ρόλο-λόγο στις εξελίξεις στη Συρία, και να ακυρώσει εκ των προτέρων κάθε προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους κοντά στα σύνορά της (εξ ου και το τουρκικό αίτημα για δημιουργία ζώνης ασφαλείας σε βάθος 10 χλμ. εντός της συριακής επικράτειας).

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου δήλωσε χθες ξεκάθαρα ότι το PYD δεν θα έπρεπε να έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Συρίας. Ωστόσο, Ρώσοι και Αμερικανοί εξακολουθούν να έχουν άλλη άποψη.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos