Παζάρι ΕΕ - Αγκυρας για τις προσφυγικές ροές

04 Μαρτίου 2016 10:12

Το «παζάρι» Τουρκίας - ΕΕ κλιμακώνεται, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς την κρισιμότατη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, με τις Βρυξέλλες να απαιτούν πλέον από την Αγκυρα «καλύτερα αποτελέσματα» στην ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, και τους «καλά ενημερωμένους» Financial Times να βλέπουν πως είναι «κοντά σημαντική συμφωνία» που θα ανοίγει τον δρόμο για τη συστηματική επαναπροώθηση όλων των μη Σύρων πίσω στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά (καθώς και όλων των μεταναστών που διασώζονται από το ΝΑΤΟ στα διεθνή ύδατα).


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν πάντως σαφής κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αγκυρα. «Συμφωνήσαμε ότι το κύμα των προσφύγων παραμένει πάρα πολύ υψηλό και ότι απαιτούνται κι άλλα μέτρα», δήλωσε ο Τουσκ, ο οποίος μάλιστα έβαλε τον πήχη ψηλά θέτοντας ως τελικό στόχο όχι απλώς τον περιορισμό αλλά «την πλήρη εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου» (σ.σ.: της παράνομης μετανάστευσης). Στην ανάγκη «μηδενισμού» των ροών αναφέρθηκε χθες και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι στόχος σε πρώτη φάση είναι οι αφίξεις από την Τουρκία να πέσουν σε κάτω από 1.000 ημερησίως.

Μιλώντας χθες από την Αγκυρα ο πρόεδρος της ΕΕ πρότεινε συγκεκριμένα ως λύση τη δημιουργία ενός «γρήγορου μηχανισμού ευρείας κλίμακας για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα». Υπογράμμισε μάλιστα την αξία της επαναπροώθησης πίσω στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια τακτική θα κατέστρεφε το «επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών. Κατά τα λοιπά, ωστόσο, άφησε ελεύθερο το πεδίο στην Αγκυρα να επιλέξει εκείνη ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του εμφανίστηκε «συνεργάσιμος». Τόνισε ότι η Τουρκία ανταποκρίνεται στο κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Δεν παρέλειψε βέβαια να τονίσει ότι το πραγματικό «κλειδί» της λύσης βρίσκεται στη Συρία και στην επιτυχία τής εκεί εκεχειρίας (φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνους για την όποια αποτυχία τον Ασαντ και τη Ρωσία), ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από την Τουρκία και την Ελλάδα να σηκώσουν μόνες τους όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos