Μέρκελ: O απολογισμός του έργου της - Τι πέτυχε και τι όχι μετά από 13 χρόνια στην Καγκελαρία

30 Οκτωβρίου 2018 14:52

Στα «υπέρ» της θητείας της η διαχείριση του προσφυγικού, η σταθεροποίηση της οικονομίας και ο εργασιακός τομέας - Στα «κατά» η Bild περιλαμβάνει το συνταξιοδοτικό και την ελληνική κρίση


Δεκαοκτώ χρόνια στο «τιμόνι» των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και 13 στην Καγκελαρία της Γερμανίας. Η Άνγκελα Μέρκελ έβαλε το δικό της λιθαράκι στην ιστορία της Γερμανίας. Τώρα αποχωρεί από την πολιτική σκηνή με την γερμανική εφημερίδα «Bild»» να κάνει τον απολογισμό του έργου της.

'Ηταν καλή στον χειρισμό των ακόλουθων ζητημάτων:

Οικονομική κρίση
Μετά την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία. Η Μέρκελ αντιτάχθηκε με μια πολιτική «οικονομικής εγγύησης» με επιτυχία. Κατάφερε με πολλές κρατικές παρεμβάσεις να σταθεροποιήσει την αγορά εργασίας. Στη συνέχεια η Γερμανία ήρθε αντιμέτωπη με την υποδοχή των προσφύγων: τη μεγάλη πρόκληση για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Προσφυγικό
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015, η Μέρκελ αποφάσισε να μην κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες της Συρίας που έφθασαν από την Ουγγαρία και την Αυστρία. Τα επιχειρήματά της ήταν η ανθρώπινη συμπόνια και η εκτίμηση ότι η Γερμανία δεν θα ήταν σε θέση να αντέξει πολιτικά και κοινωνικά, εάν δεν κρατούσε αυτούς τους ανθρώπους στο έδαφός της. Η Μέρκελ διατυμπανίζει εκείνη την εποχή: «Μπορούμε να το κάνουμε». Μια πραγματικά τετριμμένη πρόταση που έγινε ιστορική. Σε όλο τον κόσμο, η Γερμανία με το σκοτεινό της παρελθόν, θεωρήθηκε ξαφνικά ως το σύμβολο της φιλανθρωπίας.

Στρατιωτική θητεία
Με τον τότε Υπουργό Άμυνας τσου Γκούτενμπεργκ το 2011, μετά από μακρές συζητήσεις εντός του κόμματος, η Μέρκελ καθιέρωσε ως υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία. Η Bundeswehr (γερμανικός στρατός) είχε έλλειψη από νεοσύλλεκτους...

Εργασιακός τομέας
Όταν η Μέρκελ ανέλαβε καθήκοντα το 2005, ο αριθμός των ανέργων ήταν σχεδόν πέντε εκατομμύρια. Σήμερα είναι λιγότεροι από τους μισούς. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας (περίπου 44 εκατομμύρια) έχει φθάσει σε ένα ρεκόρ που πολλοί δεν πίστευαν.

Δημοσιονομικό χρέος
Το «δεξί χέρι» της Μέρκελ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σάουμπλε πέτυχε το 2014, για πρώτη φορά μέσα σε αρκετές δεκαετίες, έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό χωρίς νέο πρόσθετο χρέος. Οι δημοσιονομικές δαπάνες για τα επιτόκια μειώθηκαν δραματικά. Αυτό δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

www.protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos