Ονδούρα: Η χώρα «βυθίζεται» σε πολιτική κρίση -Οι ΗΠΑ συστήνουν ψυχραιμία και διάλογο

23 Ιανουαρίου 2022 12:41

Η Ονδούρα εξέλεξε στα τέλη του 2021 για πρώτη φορά στην ιστορία της γυναίκα πρόεδρο, αλλά δεν άργησε να έρθει μια βαθιά πολιτική κρίση.

Η Σιομάρα Κάστρο επικράτησε στη «μάχη» για τον προεδρικό θώκο της Ονδούρας, ωστόσο η εκλογή του νέου προέδρου του Κογκρέσου (της Βουλής της χώρας), μερικές ημέρες προτού αναλάβει τα καθήκοντά της η εκλεγμένη πρόεδρος, έφερε μια μεγάλη πολιτική αναταραχή.

 Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεγκουσιγκάλπα συνέστησε χθες, Σάββατο 22 Ιανουαρίου, «ψυχραιμία» και «διάλογο». Μετά «τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ καλούν τους πολιτικούς παράγοντες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να κάνουν διάλογο και να απόσχουν από τη βία και την προκλητική ρητορική, και προτρέπουν τους υποστηρικτές τους να εκφραστούν ειρηνικά σεβόμενοι το κράτος δικαίου», αναφέρει σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Ονδούρα: Το κυβερνών κόμμα αναγνωρίζει την ήττα από την Κάστρο στις προεδρικές εκλογές -Συγχαρητήρια από ΗΠΑ
Η Σιομάρα Κάστρο υπέστη πολύ βαρύ πλήγμα προχθές, Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, όταν περίπου 20 μέλη του κόμματος Ελευθερίας και Επανίδρυσης (LIBRE, Αριστερά) αποσκίρτησαν και, συνεργαζόμενα με το Εθνικό Κόμμα (PN, Δεξιά) εξέλεξαν ένα εξ αυτών στην προεδρία του Κογκρέσου.

Η διένεξη προκάλεσε χαοτικές σκηνές στο Κοινοβούλιο, καθώς η κίνηση των ανταρτών παραβίασε τη συμφωνία συνεργασίας που σύναψαν προεκλογικά το LIBRE με το Partido Salvador de Honduras (PSH), η οποία όριζε ότι το αξίωμα του προέδρου του Κογκρέσου θα αναλάμβανε στέλεχος αυτού του τελευταίου.

 Η κυρία Κάστρο, που κατήγγειλε «προδοσία», ανακοίνωσε την «οριστική διαγραφή» των αποστατών βουλευτών έπειτα από κατεπείγουσα σύγκληση των κομματικών οργάνων. Κάλεσε τους υποστηρικτές του LIBRE από όλη τη χώρα να συγκεντρωθούν σήμερα (23/1) στην Τεγκουσιγκάλπα για να αποτρέψουν την ανάδειξη νέου προεδρείου του Κοινοβουλίου, που θα επικυρώσει το αποτέλεσμα της προχθεσινής διαδικασίας.

Η Σ. Κάστρο κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη κοινωνική μεταμόρφωση της κεντροαμερικάνικης χώρας όπου η φτώχεια, η διαφθορά και η διακίνηση ναρκωτικών αποτελούν γάγγραινα που φθάνει ως τα κορυφαία κλιμάκια του κράτους. Θεωρείται πως το κατάφερε χάρη στη συμμαχία του LIBRE, του κόμματος του Μανουέλ Σελάγια -συζύγου της και πρώην προέδρου που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009- με το PSH του Σαλβαδόρ Νασράλα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Νασράλα μίλησε για «νέο πραξικόπημα, σαν αυτό του 2009» αναφερόμενος στην αποστασία των βουλευτών. Ο ηγέτης του LIBRE, ο Χιλμπέρτο Ρίος, υποστήριξε πως πίσω τους κάπου 20 βουλευτές βρίσκονται «το οργανωμένο έγκλημα, διακινητές ναρκωτικών, η οικονομική εξουσία, όλοι όσοι λεηλατούν τη χώρα».

Αναλυτές τονίζουν ότι αποστασία των βουλευτών απειλεί να μειώσει αν όχι να εκμηδενίσει τη δυνατότητα της εκλεγμένης προέδρου να προωθήσει τη φιλόδοξη νομοθεσία που θέλει. Από την πλευρά της, η κ. Κάστρο διεμήνυσε πως θα αρνηθεί να την ορκίσει ο νέος πρόεδρος του Κογκρέσου την 27η Ιανουαρίου, όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντά της.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos