×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αυστηρότερες ποινές για τα κυβερνοεγκλήματα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

05 Ιουλίου 2013 13:02

Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις σε υποδομές πλέον θα επισύρουν τουλάχιστον πενταετή κάθειρξη.

Toυ Κώστα Δεληγιάννη

Εγκρίνοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 541 ψήφους υπέρ και 91 κατά, το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για τη θέσπιση μεγαλύτερων ποινών για τα κυβερνοεγκλήματα.

Τα κράτη-μέλη έχουν διορία δύο ετών να προσαρμόσουν ανάλογα τις εθνικές τους νομοθεσίες, αυστηροποιώντας έτσι την αντιμετώπιση των δραστών των κυβερνοεπιθέσεων.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών για όσους προσπαθήσουν να υποκλέψουν δεδομένα από πληροφοριακά συστήματα. Επίσης, για τις ηλεκτρονικές επιθέσεις σε υποδομές όπως οι μονάδες παραγωγής ενέργειας ή τα συγκοινωνιακά δίκτυα προβλέπονται ποινές κάθειρξης τουλάχιστον πέντε χρόνων, μεγαλύτερες δηλαδή από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Η απόφαση κάνει όμως πιο αυστηρή και την ποινική μεταχείριση όσων αναπτύσσουν ηλεκτρονικά εργαλεία για την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων. Επίσης, καθιστά υπόλογη απέναντι στον νόμο οποιαδήποτε εταιρεία προσλάβει χάκερ για βιομηχανική κατασκοπία ή αξιοποιήσει ένα δίκτυο «υπολογιστών-ζόμπι» (botnet).

Ο λόγος είναι πως πολλά botnet νοικιάζονται από τους χάκερ, σε εταιρείες που τα χρησιμοποιούν για να κατακλύσουν το διαδίκτυο με διαφημιστικά e-mail.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos