Διαδίκτυο: Το Twitter έκλεισε τα 10 του χρόνια

22 Μαρτίου 2016 10:51

Πάρτι γενεθλίων για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο οποίος μπήκε στη ζωή μας πριν από ακριβώς 10 χρόνια.


Μπορεί να μην κατάφερε να κλέψει τα πρωτεία του δημοφιλέστερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook, αλλά είναι βέβαιο ότι και το Twitter, με τις σύντομες αναρτήσεις των 140 χαρακτήρων, άλλαξε τη ζωή μας, άλλοτε βελτιώνοντάς την και άλλοτε κάνοντάς την χειρότερη. Δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων του Twitter, ζήτησε από τους χρήστες να περιγράψουν με ποιον τρόπο μετέβαλε την καθημερινότητά τους. Ακολουθούν κάποια από τα καλά και κάποια από τα κακά του Twitter:

•Δουλειά. Πολλοί βρήκαν δουλειά μέσω του Twitter. Αλλωστε, η προβολή των ικανοτήτων μας μέσα από τον δημοφιλή ιστότοπο αποτελεί αναμφίβολα ένα πλεονέκτημα.

•Ανεργία. Το Twitter οδήγησε πολλούς εκτός εργασίας. Παραδόξως οι 140 χαρακτήρες μιας ανάρτησης κοστίσαν σε κάποιους τη δουλειά τους. Ανάμεσά τους, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Τζαστίν Σάκο, η οποία απολύθηκε για ένα «τιτίβισμα» για το Aids. Αυτό το «τιτίβισμά» της προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη θέση της.

•Μαθαίνουμε τα νέα αλλιώς. Το Twitter μετέβαλε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε τις ειδήσεις. Το 50% των Αμερικανών χρηστών της ιστοσελίδας δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τον ιστότοπο για να έχει πρόσβαση στα νέα, αλλά όχι από τους μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Οταν μία είδηση γεννιέται σε κάποιο σημείο του κόσμου με μεγάλη προσβασιμότητα, τότε το Twitter κυριολεκτικώς παίρνει φωτιά. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου της Βοστώνης και τις επιθέσεις στο Παρίσι.

•Δημοσιογραφικό εργαλείο. Ασφαλώς, το Twitter είναι εργαλείο ανεκτίμητης αξίας για τους δημοσιογράφους, αλλά η εκτεταμένη χρήση του γέννησε και πολλά προβλήματα. Ενδεικτικό παράδειγμα η on camera δολοφονία δύο δημοσιογράφων.

•Αλλαξε το τι συνιστά είδηση. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει πριν από μερικά χρόνια ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα παρακολουθούσαν μια λακκούβα με νερό; Αυτό το παράδοξο αποτελεί μια πραγματικότητα με τα σημερινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οποιαδήποτε στιγμή αλλά και οτιδήποτε μπορεί να γίνει «είδηση», αρκεί πρώτα να γίνει viral.

• Στιγμιαία διασημότητα για ανθρώπους αλλά και για ζώα. Ενα επιτυχημένο τουιτάρισμα μπορεί να σας χαρίσει τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας. Ακόμα και το χαριτωμένο κατοικίδιό σας μπορεί να κλέψει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, αρκεί να κάνετε το κατάλληλο «τιτίβισμα».

•Ο ακτιβισμός του hashtag. Πολλοί οργανώνουν επιτυχημένες εκστρατείες για το ένα ή το άλλο θέμα χρησιμοποιώντας ένα «πιασάρικο» hashtag. Ενδεικτική η μεγάλη επιτυχία της εκστρατείας #BlackLivesMatter κατά της βίας εναντίον των Αφροαμερικανών, η οποία στην πραγματικότητα γέννησε ένα νέο κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το συγκεκριμένο hashtag ξεκίνησε το 2013, οπότε ο Τζορτζ Ζίμερμαν αθωώθηκε για τον φόνο του Τραϊβόν Μάρτιν, ενός άοπλου 17χρονου Αφροαμερικανού.

•Δημιούργησε θύματα. Υπάρχουν πολλά θετικά στο Twitter, αλλά έχει και τη δική του σκοτεινή πλευρά, καθώς έβαλε κάποιους ανθρώπους στο στόχαστρο του εν πολλοίς ανώνυμου όχλου του ιστότοπου. Σήμερα έχει ανακοινωθεί η δημιουργία συμβουλίου ασφαλείας, αποτελούμενου από μη κυβερνητικές οργανώσεις, που θα μπορέσουν να εντοπίσουν και να βάλουν τέλος στις παρενοχλήσεις και στη διαδικτυακή κακοποίησ

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos