Εκφοβισμός και κράτηση συνεργατών στις ΗΠΑ – Η Temu μηνύει τη Shein για «μαφιόζικες» πρακτικές

15 Δεκεμβρίου 2023 14:35

Ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο κινεζικές εταιρείες γρήγορης μόδας που πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο τις Temu και Shein καλά κρατεί.

Η πρώτη κατέθεσε μήνυση κατά της δεύτερης, κατηγορώντας τη για επιθετικές και παράνομες πρακτικές (τις χαρακτηρίζει μαφιόζικες) κι ενώ οι δύο εταιρείες έχουν ριχτεί σε μια «μάχη» προκειμένου να επικρατήσουν στην αγορά των ΗΠΑ. Και οι δύο εταιρείες είναι σχετικά νεοεισερχόμενες στην αμερικανική αγορά: η Shein επέκτεινε την παρουσία της το 2019, ενώ η Temu έκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022.

Διαβάστε επίσης: Temu και Shein θάβουν το τσεκούρι του πολέμου στις ΗΠΑ -Το ιστορικό της διαμάχης

Η μήνυση, που κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Περιφερειακό Δικαστήριο της πολιτείας Κολούμπια στις ΗΠΑ από τη μητρική εταιρεία της Temu στις ΗΠΑ τη WhaleCo, υποστηρίζει ότι η Shein έχει επιδοθεί σε «μαφιόζικες τακτικές εκφοβισμού» εναντίον της Temu και των προμηθευτών της. Η Temu ισχυρίζεται ότι οι υπάλληλοι της Shein έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να κρατούν εμπόρους που συνεργάζονται με την Temu στα γραφεία της Shein για «πολλές ώρες».

Σύμφωνα με την αγωγή, η Shein φέρεται να συμμετείχε στην «παρεμπόδιση της νομικής διαδικασίας των ΗΠΑ, ούτως ώστε να προκαλέσει προβλήματα στις δραστηριότητες της Temu και να βλάψει το πολύτιμο εμπορικό σήμα της», μεταξύ άλλων διεκδικώντας παράνομα κατοχυρώσεις στα πνευματικά δικαιώματα για προϊόντα που πωλούνται στην ιστοσελίδα της Temu.

Σε δήλωσή του στο CNN, εκπρόσωπος της Shein δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η αγωγή είναι αβάσιμη και θα υπερασπιστούμε με σθένος το δίκιο μας».

Η αγωγή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αίτηση της Shein προκειμένου να εισέλθει στη χρηματιστηριακή αγορά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Τόσο η Temu όσο και η Shein είναι κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο προσφέροντας προϊόντα σε χαμηλές τιμές και με μεγάλες εκπτώσεις, προϊόντα που αποστέλλονται κυρίως από την Κίνα. Η WhaleCo η μητρική της Temu στις ΗΠΑ ανήκει στην PDD με έδρα την Κίνα, στην οποία ανήκει επίσης ο εξαιρετικά δημοφιλής κινεζικός κολοσσός στο ηλεκτρονικό εμπόριο Pinduoduo.

Αντιπαλότητα με πολλά επεισόδια
Η τελευταία μήνυση είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια νομική διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών. Τον περασμένο Ιούλιο, η Temu είχε καταθέσει άλλη αγωγή κατά της Shein στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης, κατηγορώντας την για παραβίαση της νομοθεσίας κατά του μονοπωλίου. Μετά την αγωγή, η Shein μήνυσε την Temu για φερόμενη κινητοποίηση των influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να δυσφημίζουν τη Shein στο διαδίκτυο.

Σε δήλωσή του στο CNN σχετικά με την τελευταία αγωγή, εκπρόσωπος της Temu ανέφερε: «Οι ενέργειές τους ήταν υπερβολικές, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να τους μηνύσουμε».

Στη μήνυση, η Temu ισχυρίζεται ότι η Shein έχει εντείνει τις πολιτικές εκφοβισμού κατά τους μήνες που προηγούνται της διαφημιστικής καμπάνιας της για τον τελικό του αμερικανικού ποδοσφαίρου Super Bowl LVIII τον Φεβρουάριο του 2024, επειδή αυτή η καμπάνια «είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στην εφαρμογή και στην ιστοσελίδα της Temu».

economistas.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos