Έλον Μασκ: «Δεν έχουν ιδέα τι κάνουν» - Γιατί η Apple είναι ο νέος εχθρός του

12 Ιουνίου 2024 18:42

Ο Έλον Μασκ, ο άνθρωπος που με χαρά ανακαλύπτει αντιπάλους παντού, αυτή τη φορά έβαλε στο στόχαστρό του την Apple, μόλις η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εκδόσεις του λειτουργικού της για κινητά και για υπολογιστές θα ενσωματώσει πολλές λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Τη Δευτέρα η Apple ανακοίνωσε σε συνέδριο για προγραμματιστές ότι οι εφαρμογές της θα αποκτήσουν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με την OpenAI που δημιουργεί το μοντέλο ChatGPT και αφετέρου με δικά της μοντέλα. Η Apple έσπευσε να διευκρινίσει ότι όλες οι εφαρμογές είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα του χρήστη.

Οι ανακοινώσεις τη Δευτέρα φανερώνουν ότι η Apple έχει αναπτύξει και τα δικά της μοντέλα AI που θα αξιοποιήσει στις συσκευές της. Παράλληλα, θα ενσωματώσει και το ChatGPT, αλλά το μοίρασμα των δεδομένων θα γίνεται με συγκατάθεση του χρήστη.

Πολυαναμενόμενη, αλλά ασυνήθιστη χαρακτηρίζει το BBC τη συμφωνία μεταξύ της Apple και της OpenAI. Είναι, όμως, μια έμμεση αναγνώριση ότι η Apple δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με το ChatGPT; Ως σήμερα η Apple , μία από τις πολυτιμότερες εταιρείες στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης, δεν είχε δείξει ότι συμμετέχει ενεργά στην μεγάλη μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχουν κάνει η Google και η Meta.

Ο Μασκ δεν έδειξε να πείθεται. Σε ανάρτησή του στο X έγραψε ότι θα απαγορεύσει τα προϊόντα της Apple στα γραφεία των εταιρειών του εταιρείας αν η εταιρεία ενσωματώσει το ανταγωνιστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI στο λειτουργικό. Υπενθυμίζεται ότι στις εταιρείες του Μασκ (Tesla, SpaceX και στην πλατφόρμα X) εργάζονται περίπου 100.000 άνθρωποι.

Όπως είπε, ούτε οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να μπαίνουν στο κτίριο με συσκευές της Apple. Καλού κακού, όπως είπε ακόμη, θα τις κλείνει σε δωμάτιο με κλωβό Faraday, ο οποίος εμποδίζει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να μπει σε ένα χώρο ή να βγει από αυτόν.

Oι εξαγγελίες της Apple για την προστασία της ιδιωτικότητας καθόλου δεν έπεισαν τον Μασκ. «Είναι παντελώς παράλογο που η Apple δεν είναι αρκετά έξυπνη για να φτιάξει τα δικά της μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά με κάποιο τρόπο θα προστατεύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών από την OpenAI», έγραψε αμφιβάλλοντας για τις ικανότητες της Apple, την οποία κατηγορεί ότι «πουλά» τους πελάτες της στην OpenAI. «Δεν έχουν ιδέα τι θα γίνει» μόλις δώσουν τα δεδομένα στην OpenAI, προσθέτει.

Δεν έχουν ιδέα τι κάνουν με τη συνεργασία που έκλεισαν, έγραψε ακόμη για την Apple.

Ο πόλεμος που άνοιξε ο Μασκ με αφορμή την τεχνητή νοημοσύνη και την ιδιωτικότητα δεν είναι κάτι νέο. Εδώ και χρόνια είχε εμπλακεί στη μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο κάνοντας προτάσεις, αλλά και για να επωφεληθεί ο ίδιος.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι ο Μασκ ήταν συνιδρυτής της OpenAI το 2015 (έφυγε τρία χρόνια αργότερα διαφωνώντας για την στρατηγική), όπως και ότι έχει τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, την xAI, που είναι ευθέως ανταγωνιστική με την OpenAI.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Μασκ μήνυσε την OpenAI και τον επικεφαλής της Σαμ Άλτμαν με τον ισχυρισμό ότι παραβίασε την αρχική της αποστολή για να βγάλει κέρδος από την τεχνητή νοημοσύνη, αντί να βοηθήσει την ανθρωπότητα.

Ο Άλτμαν, που στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τον Μασκ «μαλ...», αναγνωρίζει ότι νοιάζεται για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Όσο για την αγωγή, όπως σημειώνει το Time, η OpenAI την απέρριψε ως «ασυνάρτητη» και παρουσίασε μάλιστα email που δείχνουν ότι ο Μασκ δεν ήταν αντίθετος με τη δημιουργία μιας κερδοσκοπικής εταιρείας.

Και αυτό ίσως εξηγεί την υπερβολική αντίδραση του Μασκ. Είναι η παρουσία ενός νέος ισχυρού παίκτη στη μάχη για την τεράστια «πίτα» της τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos