Το AI έρχεται στα κινητά μας τηλέφωνα – Ποιες οι αλλαγές στα λογισμικά και οι νέες λειτουργίες

13 Ιουνίου 2024 14:41

Η Apple και η Google πρόκειται να κυκλοφορήσουν δωρεάν ενημερώσεις λογισμικού που θα ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη στα iOS και Android κινητά μας αυτό το φθινόπωρο

Κάθε χρόνο, οι μεγάλες εταιρείες Apple και Google ανακοινώνουν σημαντικές ενημερώσεις λογισμικού, οι οποίες φέρνουν νέα χαρακτηριστικά στα smartphones μας. Αυτές συχνά περιλαμβάνουν αισθητική ανανέωση της αρχικής οθόνης, ισχυρότερη προστασία της ασφάλειας και ιδιωτικότητάς μας και διασκεδαστικά εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Φέτος ωστόσο, οι αλλαγές θα είναι πιο ριζοσπαστικές, καθώς οι εταιρείες εστιάζουν στην επανεφεύρεση των τηλεφώνων μας με τεχνητή νοημοσύνη. Πώς;

Στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών λογισμικού που διοργάνωσε τη Δευτέρα, η Apple παρουσίασε μια σειρά από βελτιώσεις που έρχονται αυτό το φθινόπωρο στο iOS 18. Τα νέα εργαλεία περιλαμβάνουν μια ανανεωμένη έκδοση της φωνητικής βοηθού της, της Siri και ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα δημιουργεί εικόνες, περιλήψεις άρθρων στο διαδίκτυο και απαντήσεις σε μηνύματα κειμένου και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η είδηση αυτή ακολούθησε τις ανακοινώσεις της Google για το Android λογισμικό τον περασμένο μήνα, οι οποίες περιέγραφαν ένα σύστημα A.I. που συνοψίζει αυτόματα απομαγνητοφωνήσεις ήχου, ανιχνεύει αν μια τηλεφωνική συνομιλία είναι πιθανότατα απάτη και βοηθά τους μαθητές με τις εργασίες τους.

Apple: AI: Βελτίωση της εμπειρίας χρήστη με AI

Η Apple διευρύνει σταθερά τα όρια του τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη στο οικοσύστημά της. Με το λανσάρισμα του τσιπ A15 Bionic, η Apple έχει ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες AI των συσκευών της. Ο Neural Engine, ένα κρίσιμο συστατικό αυτού του chip, έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τις εργασίες μηχανικής μάθησης, καθιστώντας λειτουργίες όπως το Face ID, το Animoji και διάφορες λειτουργίες της κάμερας πιο αποτελεσματικές και ευέλικτες.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη στα τελευταία iPhone της Apple είναι επίσης η προηγμένη υπολογιστική φωτογραφία. Το σύστημα της κάμερας χρησιμοποιεί AI για να πραγματοποιεί ανάλυση της σκηνής σε πραγματικό χρόνο, προσαρμόζοντας την έκθεση, την εστίαση και την ισορροπία χρωμάτων για να παράγει εκπληκτικές φωτογραφίες ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Επιπλέον, η εισαγωγή των τεχνολογιών Smart HDR 4 και Deep Fusion αξιοποιεί το AI για την παραγωγή πιο λεπτομερών και ζωντανών εικόνων.

Google: Pixel: Επαναπροσδιορισμός της νοημοσύνης με το Pixel

Κλείσιμο
Η Google, γνωστή για τις ικανότητές της στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, έχει ενσωματώσει αυτές τις τεχνολογίες βαθιά στα smartphones Pixel. Οι τελευταίες συσκευές Pixel είναι εξοπλισμένες με το Tensor chip, έναν ειδικά κατασκευασμένο επεξεργαστή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να χειρίζεται εργασίες AI και μηχανικής μάθησης.

Η ικανότητα AI του Pixel είναι πιο εμφανής στις δυνατότητες της κάμεράς του. Χαρακτηριστικά όπως η Magic Eraser, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρούν ανεπιθύμητα στοιχεία από τις φωτογραφίες χωρίς κόπο, και το Real Tone, το οποίο αναπαριστά με ακρίβεια διαφορετικούς τόνους δέρματος, αναδεικνύουν τη δύναμη της AI στη βελτίωση της φωτογραφίας. Το Night Sight και το Super Res Zoom αναδεικνύουν περαιτέρω τη δέσμευση της Google να χρησιμοποιεί την AI για να διευρύνει τα όρια του τι είναι δυνατό με τις κάμερες των smartphone.
JUST_AI_2

Το Google Assistant συνεχίζει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εμπειρίας AI του Pixel. Με δυνατότητες όπως το Hold for Me, όπου ο Assistant περιμένει σε αναμονή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων, και το Call Screen, το οποίο βοηθά στο φιλτράρισμα των ανεπιθύμητων κλήσεων, η Google χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να κάνει τις καθημερινές εργασίες πιο εύχρηστες και λιγότερο χρονοβόρες.

Ο ευρύτερος αντίκτυπος: AI στην καθημερινή χρήση

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα smartphones από την Apple και τη Google δεν αφορά μόνο την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών, αλλά και τον ριζικό μετασχηματισμό της εμπειρίας του χρήστη. Το AI ενισχύει την εξατομίκευση, καθιστώντας τις συσκευές πιο προσαρμοσμένες στις ατομικές προτιμήσεις και συνήθειες των χρηστών. Από την πρόβλεψη κειμένου και τις έξυπνες απαντήσεις στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων έως τις εξατομικευμένες προτάσεις εφαρμογών, η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τα smartphones πιο διαισθητικά και φιλικά προς τον χρήστη.

Το απόρρητο και η ασφάλεια ενισχύονται επίσης σημαντικά. Τόσο η Apple όσο και η Google αξιοποιούν την επεξεργασία AI εντός της συσκευής για να ελαχιστοποιήσουν τη μετάδοση δεδομένων στο cloud, προστατεύοντας έτσι τις πληροφορίες των χρηστών. Χαρακτηριστικά όπως η αναγνώριση ομιλίας στη συσκευή και η επεξεργασία εικόνας διασφαλίζουν ότι τα ευαίσθητα δεδομένα παραμένουν ιδιωτικά και ασφαλή.

Επιπλέον, οι λειτουργίες προσβασιμότητας έχουν δει σημαντικές βελτιώσεις με την AI. Οι φωνητικές εντολές, η μετάφραση σε πραγματικό χρόνο και οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR) γίνονται πιο ακριβείς και χρήσιμες, καθιστώντας την τεχνολογία πιο περιεκτική για τα άτομα με αναπηρίες.

Κοιτάζοντας μπροστά: Το μέλλον της AI στα smartphones

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, οι δυνατότητες για μελλοντικές καινοτομίες στα smartphones είναι τεράστιες. Η Apple και η Google επενδύουν σημαντικά στην έρευνα και την ανάπτυξη για την εξερεύνηση νέων ορίων στην τεχνητή νοημοσύνη. Η επαυξημένη πραγματικότητα, η προηγμένη παρακολούθηση της υγείας και οι πιο εξελιγμένοι προσωπικοί βοηθοί είναι μερικοί μόνο τομείς στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

Η συνεργασία μεταξύ του υλικού και του λογισμικού AI θα γίνει ακόμη πιο απρόσκοπτη, οδηγώντας σε συσκευές που δεν είναι μόνο έξυπνες αλλά και προσαρμοστικές, μαθαίνοντας από τις αλληλεπιδράσεις του χρήστη και γίνοντας καλύτερες με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η συνεχής εξέλιξη υπόσχεται ένα μέλλον όπου τα smartphones δεν θα είναι απλώς εργαλεία αλλά έξυπνοι σύντροφοι που θα βελτιώνουν κάθε πτυχή της ζωής μας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos