Έλληνες δημοσιογράφοι εναντίον ChatGPT: Το μηνύουν για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας

Οι πρώτες μηνύσεις στο ChatGPT για λογοκλοπή είναι γεγονός. 

Τι συμβαίνει με τους επαγγελματίες και τις δημοσιεύσεις τους.
Το ChatGPT, το δημοφιλέστερο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, κερδίζει συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητα καθώς όλο και περισσότεροι το χρησιμοποιούν για την συγγραφή κειμένων, εργασιών ακόμη και...άρθρων. Και μπορεί αυτή η πρακτική να θεωρείται ως τεχνολογική επανάσταση, δίνοντας χώρο στην άνθιση προγραμμάτων γενετικής νοημοσύνης όμως δεν είναι λίγοι όσοι εγείρουν ζητήματα λογοκλοπής και χρήσης κατοχυρωμένου έργου ή δημιουργίας παράγωγων έργων, χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων μιλούν ανοιχτά για το ChatGPT είναι δύο Έλληνες βετεράνοι δημοσιογράφοι, ο Νίκος Γκατζογιάννης, 84 ετών, και ο Νικόλας Μπασμάνης, 81 ετών που κάνοντας χρήση του προγράμματος απέδειξαν πώς αυτό μπορεί να καταχραστεί τις δημοσιεύσεις, τα άρθρα και τα ρεπορτάζ τους, παραβιάζοντας ξεκάθαρα τα δικαιώματά τους.

Διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τα κενά στις γνώσεις αλλά και τα στοιχεία που ξεκάθαρα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης κλέβουν συστηματικά από δημοσιεύσεις τρίτων οι δυο δημοσιογράφοι ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί με άλλους συγγραφείς και κατέθεσαν μήνυση σε OpenAI και Microsoft που τα διαχειρίζονται.

«Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά γι' αυτούς τους τόμους και τώρα τους κλέβουν»
Τώρα η αγωγή τους εντάσσεται σε μια ευρύτερη υπόθεση που επιδιώκει το καθεστώς ομαδικής αγωγής, της οποίας ηγούνται γνωστά ονόματα όπως ο John Grisham, η Jodi Picoult και ο συγγραφέας του μυθιστορήματος "Game of Thrones" George R. R. Martin, και η οποία εκδικάζεται από τον ίδιο ομοσπονδιακό δικαστή της Νέας Υόρκης που εκδικάζει παρόμοιες αγωγές για πνευματικά δικαιώματα από μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times, η Chicago Tribune και η Mother Jones.

Αυτό που συνδέει όλες τις υποθέσεις είναι ο ισχυρισμός ότι η OpenAI - με τη βοήθεια των χρημάτων και της υπολογιστικής ισχύος της Microsoft - απορρόφησε τεράστιους όγκους ανθρώπινων κειμένων για να «εκπαιδεύσει» τα chatbots AI να παράγουν αποσπάσματα κειμένου που μοιάζουν με ανθρώπινα, χωρίς να πάρει άδεια ή να αποζημιώσει τους ανθρώπους που έγραψαν τα πρωτότυπα έργα."Αν μπορούν να το πάρουν δωρεάν, γιατί να πληρώσουν γι' αυτό;"δήλωσε ο Gage. "Αλλά είναι κατάφωρα άδικο και πολύ επιβλαβές για τον γραπτό λόγο".

«Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά γι' αυτούς τους τόμους και τώρα τους κλέβουν»
Η OpenAI και η Microsoft δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό αυτή την εβδομάδα, αλλά έχουν πολεμήσει τους ισχυρισμούς στα δικαστήρια και δημοσίως. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που αντιμετωπίζουν νομικές προκλήσεις όχι μόνο από συγγραφείς αλλά και από εικαστικούς καλλιτέχνες, μουσικές εταιρείες και άλλους δημιουργούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα κέρδη από τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη έχουν στηριχθεί στην υπεξαίρεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, Mustafa Suleyman, υπερασπίστηκε τις πρακτικές της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης στο Aspen Ideas Festival τον περασμένο μήνα, εκφράζοντας τη θεωρία ότι η εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε περιεχόμενο που βρίσκεται ήδη στο ανοιχτό διαδίκτυο προστατεύεται από το δόγμα της «δίκαιης χρήσης» της αμερικανικής νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων."Το κοινωνικό συμβόλαιο αυτού του περιεχομένου από τη δεκαετία του '90 είναι ότι πρόκειται για δίκαιη χρήση", δήλωσε ο Suleyman.

«Ο καθένας μπορεί να το αντιγράψει, να το αναδημιουργήσει, να το αναπαραγάγει.Αυτό ήταν ελεύθερο λογισμικό, αν θέλετε»
Ο Suleyman δήλωσε ότι πρόκειται περισσότερο για μια "γκρίζα ζώνη" σε περιπτώσεις όπου ορισμένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί και άλλοι δήλωσαν ρητά ότι δεν θέλουν οι εταιρείες τεχνολογίας να "ξεσκαρτάρουν" περιεχόμενο από τους ιστότοπούς τους. "Νομίζω ότι αυτό θα λειτουργήσει μέσω των δικαστηρίων", δήλωσε.

Οι υποθέσεις βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανακάλυψης και έχει προγραμματιστεί να τραβήξουν μέχρι το 2025. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι που πιστεύουν ότι τα επαγγέλματά τους απειλούνται από τις επιχειρηματικές πρακτικές της ΤΝ έχουν προσπαθήσει να εξασφαλίσουν ιδιωτικές συμφωνίες για να πείσουν τις εταιρείες τεχνολογίας να πληρώσουν αμοιβή για την αδειοδότηση των αρχείων τους.

"Κάποιος έπρεπε να βγει και να πάρει συνεντεύξεις από πραγματικούς ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο και να διεξάγει πραγματική έρευνα μελετώντας έγγραφα και στη συνέχεια να συνθέσει αυτά τα έγγραφα και να βρει έναν τρόπο να τα αποδώσει σε σαφή και απλή πρόζα", δήλωσε ο Frank Pine, εκτελεστικός συντάκτης της MediaNews Group, εκδότη δεκάδων εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένων των Denver Post, Orange County Register και St. Paul Pioneer Press.

Αρκετές από τις εφημερίδες της αλυσίδας μήνυσαν την OpenAI τον Απρίλιο.

«Όλα αυτά είναι πραγματική δουλειά και είναι δουλειά που δεν μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Pine.

«Μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από το γραφείο και να πάει στο κέντρο της πόλης όπου υπάρχει πυρκαγιά και να καλύψει τη φωτιά»

«Οι εκδόσεις θα πεθάνουν.Οι εφημερίδες θα πεθάνουν.Οι νέοι με ταλέντο δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τη συγγραφή.Είμαι 84 ετών. Δεν ξέρω αν αυτό θα διευθετηθεί όσο είμαι ακόμα εδώ. Αλλά είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση» δήλωσε ο Νίκος Γκατζογιάννης

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos