300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

'Αδεια για αιολικά πάρκα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου

30 Σεπτεμβρίου 2024 11:14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΓΥΑΡΟΣ
  • ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
'Αδεια για αιολικά πάρκα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου

test2

react2 2025

skandalis77

Newsroom Newsroom

Δύο αιολικά πάρκα μέσα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου αδειοδότησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μάλιστα, όταν το υπουργείο Πολιτισμού τα έκοψε λόγω εγγύτητας με τον ιστορικό τόπο, το ΥΠΕΝ ζήτησε και πέτυχε την τροποποίηση της απόφασης. Όλα αυτά, τη στιγμή που διαμορφώνεται το σχέδιο για το νέο εθνικό θαλάσσιο πάρκο σε νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. Από την πλευρά του το υπουργείο υποστηρίζει ότι η επίδραση στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή θα είναι αμελητέα.


Τον Νοέμβριο του 2023, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), έδωσε σε διαβούλευση τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Περιλαμβάνει τις περιοχές όπου προτείνεται μεσο- και μακροπρόθεσμα να εγκατασταθούν πλωτά αιολικά πάρκα. Ανάμεσα σε αυτές, έξι βρίσκονται μέσα σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές: δύο στον Έβρο, μια στη Γυάρο και τρεις στην Κρήτη. Σε 25 περιπτώσεις, τα αιολικά θα χωροθετηθούν σε μικρή απόσταση από χερσαίες περιοχές Natura (έως και 100 μέτρα), κάποιες από τις οποίες είναι περιοχές σημαντικές για την ορνιθοπανίδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Γυάρου. Γύρω από τη Γυάρο προτείνεται να χωροθετηθούν τρία πλωτά αιολικά πάρκα, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται μέσα στα όρια της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής και καταλαμβάνουν το 19,2% αυτής (περίπου 50.067 στρέμματα). Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, που για πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή και υπήρξε κινητήρια δύναμη για τη θέσπιση πλαισίου προστασίας του νησιού, υπέδειξε στη διαβούλευση ότι σύμφωνα με τους κανόνες που το ίδιο το ΥΠΕΝ έχει θεσπίσει για τη Γυάρο, η ανάπτυξη ΑΠΕ μέσα στα όρια της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής απαγορεύεται και επομένως οι δύο από τις τρεις περιοχές θα έπρεπε να αποκλειστούν.

 

Στην υπόθεση αυτή βρέθηκε αναπάντεχος σύμμαχος το υπουργείο Πολιτισμού, που στις αρχές Αυγούστου γνωμοδότησε αρνητικά για τρεις από τις προτεινόμενες θέσεις για υπεράκτια αιολικά, δύο στην Κρήτη και τη Γυάρο. Ειδικά για τη Γυάρο, επειδή η προτεινόμενη περιοχή βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο, δεν δέχθηκε ούτε αυτή την ελάχιστη διαφοροποίηση από το αρχικό σχέδιο και έτσι υπέβαλλε αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης του ΥΠΠΟ. Η υπόθεση πέρασε και πάλι από το ΚΑΣ και πριν από τρεις ημέρες το ΥΠΠΟ εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία εγκρίνει τη μια από τις δύο προτεινόμενες θέσεις στην Κρήτη και εκείνη στη Γυάρο. Ειδικά για τη Γυάρο, η νέα απόφαση ζητά το υπεράκτιο αιολικό να χωροθετηθεί δυτικά του νησιού.


Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, πάντως, διευκρίνιζαν χθες ότι η ΣΜΠΕ του εθνικού σχεδίου εξετάζει σε πρώτο επίπεδο την καταλληλότητα των προτεινόμενων για υπεράκτια αιολικά θέσεων. Και ότι το κάθε αιολικό πάρκο θα αδειοδοτηθεί χωριστά, αν υπάρξει τελικά επενδυτικό ενδιαφέρον. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση δεν έχει στην πραγματικότητα νόημα, καθώς η επίπτωση του πλωτού αιολικού πάρκου στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι ελάχιστη.

kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • WindEurope: Η Ευρώπη χρειάζεται πρόσθετες επενδύσεις 2,4 δισ. ευρώ στα λιμάνια για να στηρίξει τα υπεράκτια αιολικά
  • Λατινοπούλου: Να συλλαμβάνονται οι παράνομοι εισβολείς,να στέλνονται στη Γυάρο ή Μακρόνησο,να γίνεται απέλαση (βίντεο)
  • Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Γυάρου
  • Γυάρος: Το ξεχασμένο ελληνικό «νησί του διαβόλου» που γίνεται όαση ζωής
  • Γυάρος, μια ζωντανή μαρτυρία της Ιστορίας
  • Την επένδυσή της σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Amazon
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Θαλάσσιες διακομιδές από Μύκον...
Συλλήψεις σε Μύκονο, Θήρα και... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Σεπτέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Συνελήφθη στην Πάρο 59χρονος διωκόμενος για βιασμό, ενδοοικογενειακή βία και οπλοφορία

Συνελήφθη στην Πάρο 59χρονος διωκόμ...

28 Νοεμβρίου 2025
Τ.Ε. Βόλεϊ Κυκλάδων: Η ματσάρα στις κορασίδες του Α.Ο. Πάρου και η παρουσία του Νηρέα

Τ.Ε. Βόλεϊ Κυκλάδων: Η ματσάρα στις...

27 Νοεμβρίου 2025
Ακίνητα: Χρυσές δουλειές στο ελληνικό real estate – Τήνος και Πάρος κινούνται υψηλότερα από το Μαϊάμι

Ακίνητα: Χρυσές δουλειές στο ελληνι...

26 Νοεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Κλήρωση Τζόκερ 02/12/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Κλήρωση Τζόκερ 02/12/2025: Αυτοί εί...

02 Δεκεμβρίου 2025
Volley League Γυναικών: Ο Α.Ο. Θήρας υπέκυψε στην αγωνιστική ανωτερότητα του Παναθηναϊκού

Volley League Γυναικών: Ο Α.Ο. Θήρα...

02 Δεκεμβρίου 2025
Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, είμαστε έτοιμοι

Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, ε...

02 Δεκεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ