Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 01/09/2012

04 Σεπτεμβρίου 2012 01:57

Στη σημερινή του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λέρο μπήκε από την πλειοψηφούσα παράταξη για ψήφιση

η Έγκριση Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το συγκεκριμένο σχέδιο βασίζεται στην απόφαση της Ε.Ε. Στρατηγική "Ευρώπη 2020" και εκπονήθηκε από Ινστιτούτο (Α.Ε.) του Πάντειου Πανεπιστημίου με στόχο να προσαρμόσει τη συγκεκριμένη στρατηγική σε περιφερειακό επίπεδο.

Εμείς έγκαιρα είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι η χάραξη των πολιτικών πρέπει να γίνεται μέσα σε αιρετά όργανα και όχι από τεχνοκρατικούς μηχανισμούς με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Είχαμε καταγγείλει το ρόλο που ήρθε να παίξει ο «Καλλικράτης» και έγκαιρα είχαμε αναδείξει ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα αποτελέσουν τον εκτελεστικό βραχίονα της υλοποίησης των κεντρικών αποφάσεων της όποιας κυβέρνησης και της Ε.Ε. σε τοπικό επίπεδο.

Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει αυτή η Στρατηγική την οποία υπερασπίστηκε ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης.

Προκειμένου να γίνει η Ε.Ε. πιο ανταγωνιστική στην παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική οικονομία πρέπει να προωθηθεί άμεσα ένας σχεδιασμός που προβλέπει από την μια πλευρά

• την ισοπέδωση οποιασδήποτε μορφής εργασιακών, μισθολογικών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

• την καθολική διάλυση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, πρόνοια), την διαχείριση της ακραίας φτώχειας μέσω Μ.Κ.Ο, εκκλησίας, και "φιλανθρωπικών" οργανώσεων,

ενώ από την άλλη εξασφαλίζει

• ζεστό χρήμα και δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της στήριξης των τραπεζών,

• την πλήρη παραχώρηση της εκμετάλλευσης της ενέργειας, των μεταφορών, της υγείας, της ασφάλισης, των φυσικών πόρων και του πολιτισμού κ.λπ. στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους,

• την άρση όποιου εμποδίου έχει απομείνει στα μονοπώλια για την εκμετάλλευση των εργαζομένων από χώρα σε χώρα βάσει της οδηγίας Μπολγκεστάιν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τερατούργημα που ονομάζεται ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (ΕΟΖ).

Υπάρχει πλούσια διεθνής εμπειρία για τις ΕΟΖ που αριθμούν στις 3500 παγκοσμίως (σε Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Σκόπια, Πολωνία, Τουρκία κ.λπ). Το συγκεκριμένο επιχειρηματικό περιβάλλον που προβλέπουν οι ΕΟΖ ελάχιστα συνδέεται με την οικονομία της χώρας ή την περιοχής που ιδρύονται. Διέπονται από φορολογική ασυλία τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές. Παραχωρούνται στους μονοπωλιακούς ομίλους δημόσια ή ιδιωτική γη με αναγκαστική απαλλοτρίωση. Απλοποιούνται οι αδειοδοτήσεις και γενικά νομιμοποιείται κάθε μορφής επιχειρηματικής ασυδοσίας. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν με μισθούς Κίνας, Βουλγαρίας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η φτωχοποίηση των εργαζομένων δεν αφορά μόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στις ΕΟΖ αλλά το σύνολο των εργαζομένων της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης μη αντέχοντας πιθανόν την λαϊκή κατακραυγή στο σχέδιο που παρουσίασε το Ινστιτούτο για ορισμό ΕΟΖ στις περιοχές Σύρου και Ρόδου απάλειψε το όνομα κρατώντας όλα τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου οικονομικού περιβάλλοντος.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου Λ. Καφαντάρη αφού ανάλυσε τα παραπάνω ανέδειξε την μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο με μονομερής διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, δηλαδή τη Λαϊκή Εξουσία με Λαϊκή Οικονομία.

Για τη Λαϊκή Οικονομία κοινωνικό όφελος σημαίνει να υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να αξιοποιείται το σύνολο των εφεδρειών που διαθέτει η κοινωνία με στόχο να ικανοποιούνται οι ανάγκες των μελών της στο παρόν και το μέλλον. Μόνο με τα μέσα παραγωγής στα χέρια της Λαϊκής Εξουσίας με Κεντρικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης και καθορισμό συγκεκριμένων αναλογιών όλων των τομέων και κλάδων της παραγωγής και γενικά της οικονομικής δραστηριότητας μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων. Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και η ανάπτυξη που προβλέπει είναι εχθρικά για το λαό. Απευθύνεται στην εξασφάλιση της υπερκερδοφορίας των ομίλων που όρο έχει την εξαθλίωση του λαού. Η Ε.Ε. είναι η δική τους ένωση ώστε να είναι ισχυροί απέναντι στους ανταγωνιστές τους και πάνω από όλα ενωμένοι εναντία στους λαούς της Ευρώπης.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου να μην παραπλανηθούν από την συγκάλυψη της αλήθειας που προσπάθησε να περάσει η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Να ξεσηκωθούν για να εμποδίσουν την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Δεν είναι μονόδρομος η εξαθλίωση του λαού. Μόνο ο οργανωμένος αγώνας μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, τις λαϊκές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα, θα αναδείξει την δύναμη της εργατικής τάξης και των συμμάχων για να εμποδίσει αυτές τις πολιτικές και να ανατρέψει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που καταδικάζει όλους τους λαούς στην εξαθλίωση. Εμείς θα είμαστε μπροστά στον αγώνα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos