×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

"Ιδού λοιπόν η αλήθεια χωρίς περικοκλάδες"

30 Αυγούστου 2013 17:29

Δήλωση του Νίκου Συρμαλένιου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, σχετικά με την τροπολογία για το Νεώριο που ψηφίστηκε στη Βουλή

Επειδή ακριβώς οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, οι Συριανοί αλλά και οι υπόλοιποι Κυκλαδίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια, ιδού λοιπόν η αλήθεια χωρίς περικοκλάδες:

Προφανώς θεωρούμε θετικό ότι έστω κι έτσι, οι εργαζόμενοι του Νεωρίου θα πληρωθούν – ελπίζουμε – τα δεδουλευμένα τους, όπως και το ότι το ναυπηγείο του Νεωρίου θα πάρει μια ανάσα με την ανάληψη των δύο πλωτών δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού. Όμως ποιοι και με ποιες πολιτικές οδήγησαν τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, της κατά τα άλλα από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις του κόσμου χώρα, σε απαξίωση και στα πρόθυρα του κλεισίματος; Ποιοι αποφάσισαν την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων της χώρας και τα μεταβίβασαν σε τυχάρπαστους επενδυτές που συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους με αμφίβολης νομιμότητας και κατά βάση αντισυνταγματικές διατάξεις, με βάση τις οποίες πληρώνονται χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τελευταίοι πληρώνονται, όσο πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Ποιοι υπόσχονταν εδώ και χρόνια και έταζαν την απευθείας ανάθεση των δεξαμενών στο Νεώριο, για να ανακαλύψουν εκ των υστέρων ότι απαιτείται διεθνής διαγωνιστική διαδικασία;

Πώς θα μπορούσε ένα κόμμα σαν το δικό μας, να κάνει τα στραβά μάτια σε αντισυνταγματικές διατάξεις, που ακυρώνουν το ρόλο της δικαιοσύνης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανεξάρτητα αν οι αποφάσεις του είναι πολιτικά και κοινωνικά δίκαιες ή όχι. Πώς είναι δυνατόν να ψηφίζουμε αναφανδόν υπέρ τροπολογίες σαν τη συγκεκριμένη που λέει ότι: «...Συμβάσεις ανάθεσης δημοσίων έργων και υπηρεσιών... θεωρούνται ότι συνάπτονται νόμιμα ακόμη και όταν ο έλεγχος νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποβαίνει αρνητικός...» και πώς θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να νομιμοποιεί τέτοιου τύπου διαδικασίες όταν επαγγέλλεται κανόνες διαφάνειας και κρυστάλλινες διαδικασίες που δεν μπορούν να αφήνουν την παραμικρή υπόνοια. Ποιος δεν θα σκεφτεί ότι αν τώρα που είστε αντιπολίτευση γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τη δικαιοσύνη, τι θα γίνει όταν έλθετε στη διακυβέρνηση. Θα χρησιμοποιείτε τους θεσμούς, τους νόμους και το Σύνταγμα όπως σας αρέσει;

Ας μας εξηγήσει ο κ. Ρήγας και οι λαλίστατοι συγκυβερνήτες του. Πότε οι νόμοι και το Σύνταγμα πρέπει να είναι επιτέλους σεβαστοί και πότε όχι; Αστεία βέβαια πράγματα για όλους αυτούς που κυβερνούν τη χώρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με κατεπείγουσες διαδικασίες, μέσω των οποίων για το «καλό μας» ψηφίζουν το ξεπούλημα της χώρας, την αφαίμαξη μισθών και συντάξεων και την κατάργηση κάθε εναπομείναντος εργατικού δικαίου. Αλήθεια μήπως έχουν ακούσει οι άνθρωποι που «ενδιαφέρονται» για τους εργαζόμενους του Νεωρίου για εργολαβικές εταιρείες φαντάσματα, για απασχόληση φτηνών ενοικιαζόμενων εργαζομένων στη θέση των Συριανών εργαζομένων;

Αντ' αυτών υπάρχει ένας μόνο δρόμος: Ο δρόμος της διαφάνειας και της ανοικτής συμμετοχής των εργαζομένων σε όλες τις διαδικασίες που τους αφορούν. Ο δρόμος της ανοικτής αγωνιστικής διαπραγμάτευσης, ο δρόμος της κατάθεσης προτάσεων που διασφαλίζουν τόσο τη νομιμότητα, όσο και τη βιωσιμότητα του ναυπηγείου και των εργαζομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάστηκε τη σχετική τροπολογία που ο Θοδωρής Δρίτσας κατέθεσε με την ομιλία του στα πρακτικά της Βουλής.

Ένα είναι σίγουρο και το ξέρουν οι εργαζόμενοι του Νεωρίου εδώ και πολλά χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στήριξε και θα στηρίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς εκπτώσεις, ανεξάρτητα από φιλοδοξίες, προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις, είτε σήμερα ως αντιπολίτευση, είτε αύριο ως κυβέρνηση, αν ο λαός μας εμπιστευτεί μέσα από τη συμμετοχή του στους αγώνες και στις εκλογικές διαδικασίες.

30/8/2013

Ακολουθούν η τροπολογία που είχε επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα πρακτικά της σχετικής συζήτηξσης στη Βουλή

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Κατόπιν της (ΑΔ) Φ.606/52/1/11/Σ.58605/23 Μαρτίου 2011/ΓΕΝ/Ε-2 ΙΙ Διακήρυξης 2/11 διενεργήθηκε ανοιχτός μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάθεση Εργολαβίας Εκτέλεσης Εργασιών Γενικής Επισκευής Πλωτών Δεξαμενών Νο 2 (ΠΔ Νο 2) του Ναυστάθμου Σαλαμίνας και Νο1 (ΠΔ Νο1) του Ναυστάθμου Κρήτης, συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους 10.000.000,00 ΕΥΡΩ

2. Μετά την αποσφράγιση και αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, εκδόθηκε η Φ.606.52/1/12/Σ.57557/6-3-2012 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με την οποία η παραπάνω εργολαβία ανατέθηκε στην εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου ΑΕ».

3. Ωστόσο, ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέβη αρνητικός για λόγους που σχετίζονται με την υπέρβαση του ύψους του προϋπολογισθέντος τιμήματος και αοριστία της σύμβασης, την μη παράθεση συγκριτικών στοιχείων που βεβαιώνουν το συμφέρον της προσφοράς του αναδόχου και μη ταύτιση του σχεδίου της σύμβασης, που περιλαμβανόταν στην προκήρυξη, με το υποβληθέν για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

4. Με την προτεινόμενη τροπολογία εξασφαλίζονται : (α) ο σεβασμός στα πορίσματα του προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, (β) η υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση εργασιών γενικής επισκευής των προαναφερόμενων πλωτών δεξαμενών, που εξυπηρετεί το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και την βιωσιμότητα των Ναυπηγείων του Νεωρίου Σύρου και (γ) η αρμονική ένταξη της προτεινόμενης λύσης στο Δημόσιο Δίκαιο Προμηθειών (δ) η διασφάλιση της καταβολής οφειλόμενων αποδοχών από την εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου ΑΕ» προς τους εργαζόμενους με ταυτόχρονη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Β. ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ

Άρθρο ..........

Ανάθεση Εργολαβίας Εκτέλεσης Εργασιών Γενικής Επισκευής Πλωτών Δεξαμενών Νο 2 (ΠΔ Νο 2) του ΝΣ και Νο1 (ΠΔ Νο1) του ΝΚ, συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους 10.000.000,00 ΕΥΡΩ

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), επιτρέπεται η ανάκληση της Φ.606.52/1/12/Σ.57557/6-3-2012 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και η προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου ΑΕ», χωρίς να προηγείται δημοσίευση σχετικής προκήρυξης, με τροποποίηση ή μη των οικονομικών όρων της (ΑΔ) Φ.606/52/1/11/Σ.58605/23 Μαρτιου 2011/ΓΕΝ/Ε-2 ΙΙ Διακήρυξης 2/11.

2. Η διαδικασία διαπραγμάτευσης ολοκληρώνεται εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου. Για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την έκδοση κατακυρωτικής απόφασης από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

3. Για την άσκηση προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο εφαρμόζονται αναλογικά τα οριζόμενα στο άρθρο 13 «Προσυμβατικός Έλεγχος Ελεγκτικού Συνεδρίου» του Νόμου 3978/2011 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Υπηρεσιών και Προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2009/81/ΕΚ – Ρύθμιση θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.» (ΦΕΚ Α 137 16.6.2011).

4. Η υπογραφή της σύμβασης τελεί υπό τον όρο της κατά προτεραιότητα εξόφλησης των οφειλών προς τους εργαζόμενους των ναυπηγικών μονάδων και της δέσμευσης του αναδόχου για διατήρηση των θέσεων εργασίας και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

5. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Θα ήθελα να πω και δυο λόγια -μολονότι μίλησα χθες- για την τροπολογία που είχα καταθέσει και την οποία στήριξε και ο Υπουργός Εργασίας, ο κ. Βρούτσης, χθες και αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα, ένα συγκεκριμένο έργο. Θέλω να πω δυο λόγια για να μην υπάρχει κανένα ζήτημα και απορία που μπορεί εύλογα να δημιουργηθεί στους συναδέλφους.

Είναι, δηλαδή, η ανάθεση της επισκευής δύο δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού στο Νεώριο της Σύρου.

Δεδομένο πρώτο: Δεν υπάρχει ανταγωνιστής σε αυτόν το διαγωνισμό. Ο ανταγωνιστής που υπήρχε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, προσέφυγε στο Εφετείο και το Εφετείο αποφάσισε ότι δεν νομιμοποιείται να συμμετέχει καν στο διαγωνισμό.

Έχουμε, λοιπόν, έναν υποψήφιο ανάδοχο, του οποίου η Σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκεί, για πολύ συγκεκριμένους, τυπικούς, λόγους, απορρίφθηκε με πλειοψηφία τέσσερα «κατά», τρία «υπέρ». Μέσα στους τρεις ήταν και ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπήρξε, λοιπόν, μία εντελώς τυπική και -θα έλεγα- πολύ στενής ερμηνείας προσέγγιση. Και μας δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα:

Πρώτον, το Πολεμικό Ναυτικό κινδυνεύει να απωλέσει τις δύο δεξαμενές του, να μην επισκευαστούν, να καταρρεύσουν.

Δεύτερον, κινδυνεύει το Νεώριο της Σύρου –η μοναδική εν ζωή βιομηχανία στον Αιγιακό κι εν γένει στο νησιώτικο χώρο- να κλείσει. Αυτά τα χρήματα, όμως, τα οποία θα πάρει από τη σύμβαση -10 εκατομμύρια και ούτε 1 ευρώ παραπάνω όπως εξ' αρχής είχε συμφωνηθεί- θα χρησιμοποιηθούν για να μπορέσει να αντέξει αυτήν την περίοδο το Νεώριο της Σύρου, να μην κλείσει μία βιομηχανία και να μην μείνουν στο δρόμο πεντακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι κι επίσης να μην καταρρεύσει η τοπική οικονομία του νησιού.

Είναι μία τροπολογία –κι ευχαριστούμε τον Υπουργό, τον κ. Στουρνάρα, που την κάνει δεκτή- που πιστεύω δεν θα βρει κανέναν αντίθετο. Επαναλαμβάνω ότι είναι μία καθαρή ιστορία, δεν κρύβει τίποτα το μεμπτό και το ύποπτο και αφορά την επιβίωση μίας βιομηχανίας στο νησιώτικο χώρο.

Σας ευχαριστώ.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, ιδιαίτερα και για την ανοχή σας να μιλήσω εκτός της διαδικασίας. Είναι, όμως, αναγκαίο, γιατί πρόκειται για την τροπολογία με γενικό αριθμό 739 και ειδικό 170 που έχει καταθέσει ο συνάδελφος Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Ρήγας.

Θα ήθελα, όμως, κύριε Πρόεδρε, επειδή θα απευθυνθώ στον κύριο Υπουργό, να ακούσει και θα τον παρακαλέσω γι' αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, μην απασχολείτε τον κύριο Υπουργό, προκειμένου να ολοκληρώσουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Υπουργέ, οφείλω να απευθυνθώ σε εσάς και παρακαλώ να με ακούσετε και γι' αυτό ζητώ, αν θέλετε, δύο λεπτά την προσοχή σας.

Αυτή είναι η τροπολογία που έχει κατατεθεί από το συνάδελφο Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ρήγα αναφορικά με τα Ναυπηγεία της Σύρου, είναι μία τροπολογία, το κείμενο της οποίας με άτυπη μορφή διανεμήθηκε τις προηγούμενες μέρες και το είχαμε κι εμείς. Έχει προέλθει και από κυβερνητικές διεργασίες. Είναι ανάλογης έμπνευσης ρύθμιση μ' αυτή που προ δύο μηνών ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, δηλαδή για την ίδια επιχείρηση.

Ναι, λέμε εμείς, όπως είπαμε και τότε. Τα Ναυπηγεία της Σύρου πρέπει να λειτουργήσουν, έστω και με την «ένεση» των παραγγελιών αυτών των δύο πλωτών δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού, του Ναυστάθμου της Ελευσίνας και του Ναυστάθμου της Κρήτης που πρέπει να ανασκευαστούν και να αναβαθμιστούν.

Ναι, λοιπόν, να γίνει αυτό. Όμως, επειδή ακριβώς πράγματι πρέπει να ξεμπλοκάρει μία διαδικασία –για την οποία είναι υπεύθυνη η εταιρεία που έχει μπλοκάρει και θα πρέπει κάποτε να τηρούνται ορισμένα πράγματα- πρέπει τουλάχιστον η λύση που θα βρεθεί να έχει και νομιμότητα και βιωσιμότητα και να μην ανοίγει δρόμους για άλλες λύσεις που δεν είναι νομικά έγκυρες, αλλά είναι επισφαλείς και ανοίγουν περίεργους δρόμους. Φυσικά, πρέπει να αντιμετωπιστεί κάποτε και το τεράστιο ζήτημα της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Ειρήσθω εν παρόδω, επειδή είστε όλοι οπαδοί των ιδιωτικοποιήσεων, τώρα έχει συντελεστεί το μεγαλύτερο αντιπαραγωγικό έγκλημα στην ελληνική οικονομία, στη ναυπηγική βιομηχανία, ακριβώς επειδή ιδιωτικοποιήθηκαν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τα Ναυπηγεία Σύρου.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για μία συζήτηση σχετικά με το πόσο οι ιδιωτικοποιήσεις είναι παραγωγικές και αναπτυξιακές.

Η τροπολογία, λοιπόν, είναι αντισυνταγματική, διότι προβλέπει ακύρωση της κρίσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η διαδικασία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.

(Στο σημείο αυτό χτυπά προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τότε, πώς θα την υπογράψετε, κύριε Υπουργέ; Πώς θα το προχωρήσετε αυτό; Ανοίγει πρωτοφανή τρύπα στο δίκαιο των δημοσίων προμηθειών και τελικά δεν εξασφαλίζει και τις θέσεις εργασίας για τον όμιλο και για τα Ναυπηγεία της Σύρου. Εξάλλου, το έχουμε δει στην πράξη αυτό και με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Κύριε Πρόεδρε, εμείς επεξεργαστήκαμε μία νομικά έγκυρη πρόταση, το έγγραφο της οποίας θα καταθέσω στα Πρακτικά. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί η δυνατότητα στη Βουλή να συζητήσει για τέτοια σοβαρά ζητήματα, ειδικά και εξειδικευμένα και να μην έρχεται η τροπολογία σε τόσο έκτακτες συνθήκες στο σχέδιο νόμου που εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Θα την καταθέσω στα Πρακτικά, για να τη λάβετε υπ" όψιν σας και εσείς, κύριε Υπουργέ, καθώς και όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Δεν θέλουμε τέτοιες λύσεις. Θέλουμε λύσεις ουσιαστικής ανάπτυξης της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Όμως, εν πάση περιπτώσει, για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση της Σύρου που εκκρεμεί χρόνια τώρα και να γίνει το έργο των δύο πλωτών δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού, θέλουμε να συνεισφέρουμε. Αυτό το κάνουμε με τον πιο δημιουργικό τρόπο και όχι με τέτοιες τροπολογίες τέτοιας νομικής ακροβασίας.

Ψηφίζουμε, λοιπόν, «ΠΑΡΩΝ» γι' αυτούς τους λόγους.

Καταθέτω και στα Πρακτικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Θεόδωρος Δρίτσας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Κύριε Ρήγα, έχετε το λόγο και ολοκληρώσουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε για τη δευτερολογία.

ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Δεν έγινε παραχώρηση. Το δικαιούσθε.

Μάλιστα, θέλω να πω ότι χαίρομαι και θέλω να συγχαρώ και όλους τους συναδέλφους, διότι όπως ξέρετε, κατά τη διαδικασία -που πρέπει να τη μαθαίνουμε, αν δεν την ξέρουμε, με εμένα πρώτο- η δευτερολογία έπρεπε να είναι εξάλεπτη και μετά τρίλεπτη. Κατά παραχώρηση όλων, λοιπόν, συμφώνησαν -γιατί καταλαβαίνουν την ευαισθησία πολλών συναδέλφων που είναι από την επαρχία- και δέχθηκαν να μιλήσουν για τρία λεπτά. Μάλιστα, δεν μίλησαν και όλοι οι Εισηγητές.

Γι' αυτό, κύριε Ρήγα, δεν είναι παραχώρηση, αλλά δικαίωμά σας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να ανοίξει κανένα μικρό ή μεγάλο παράθυρο. Πιστεύω ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό από όλους και κυρίως από όσους εκ των συναδέλφων έχουν ασχοληθεί με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυπηγοεπισκευαστική μας βιομηχανία και κυρίως το νησιώτικο ναυπηγείο της Σύρου, το «Νεώριο Σύρου».

Όμως υπάρχει η πρόθεση και η ειλικρινής βούληση να επιλυθεί ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα που απαντάει σε συγκεκριμένο πρόβλημα, δηλαδή στην επισκευή δύο δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού απαραίτητων για το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό και του τιμήματος, απαραίτητου για το Ναυπηγείο, για να μπορέσει να έχει ένα «φιλί ζωής» –έτσι το έχω αποκαλέσει- σε μία περίοδο κρίσης, ώστε να αντέξει για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτε άλλο. Δεν κρύβεται τίποτα διαφορετικό και καμία στήριξη προς τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έλεγα ότι είναι οι τελευταίοι -αν θέλετε- που χολοσκάνε για το αν οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή στη Σύρο έχουν τέσσερις με πέντε μήνες να πληρωθούν. Δεν κρύβεται, λοιπόν, τίποτα το πονηρό.

Υπάρχει μία προστασία για μελλοντική χρήση αυτής της διάταξης. Αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση. Όποιος έχει διαβάσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα δει ότι με τη μειοψηφία τριών έναντι τεσσάρων που πλειοψήφησαν -μέσα στη μειοψηφία, επαναλαμβάνω, είναι και ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου- υπάρχει μία σαφέστατη τεκμηρίωση της λανθασμένης -ας μου επιτραπεί- ή της φορμαλιστικής προσέγγισης του ζητήματος.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Από πότε, κύριε συνάδελφε, κρίνουμε τη μειοψηφία;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να θέσουμε ζήτημα για το αν θα ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη πλέον του νομοσχεδίου.

Όσο για την παραπέρα μετάθεση της λύσης, κατά την άποψή μου, επειδή είναι θέμα χρόνου το να κλείσει το Ναυπηγείο -ημερών και όχι μηνών- δεν μας παίρνει να πάμε πιο πέρα.

Όσοι βάζουν ζητήματα νομιμότητας καλά κάνουν και τα βάζουν, ας τα επικαλεστούν. Όμως αυτή τη στιγμή προέχει κάποιο άλλο θέμα, που είναι το να μπορέσουν πεντακόσιες οικογένειες στη Σύρο να μην μείνουν στο δρόμο. Δεν μιλάμε για την Αττική. Μιλάμε για νησί το οποίο ζει και έχει ως πνεύμονα το συγκεκριμένο Ναυπηγείο.

Δεν είναι ούτε λαϊκισμός ούτε προσπάθεια να καπηλευθούμε το πρόβλημα. Όλοι θέλουν να το λύσουν. Γι' αυτό θα παρακαλούσα τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιμείνουν σε αυτή την άποψή τους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos