8o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”

04 Σεπτεμβρίου 2014 14:50

Οι γεύσεις των Κυκλάδων «γιορτάζουν» και φέτος στο νησί του Τσελεμεντέ

Η Σίφνος "στρώνει" και φέτος το τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα

στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα και σας προσκαλεί στο

8o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές"

στις 4, 5 και 6 του Σεπτέμβρη

Οι φιλοξενούμενοι...

Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σύρος και Φολέγανδρος φιλοξενούνται και συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή «κυκλαδική γιορτή» με αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών. Φιλοξενούμενο νησί εκτός Κυκλάδων η Αστυπάλαια.

To φετινό φεστιβάλ τιμά με τη συμμετοχή του ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης του Νομού Ημαθείας.

Οι οικοδεσπότες...

O Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, χάρη στην υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό, σας περιμένει να απολαύσετε εκτός από τις γεύσεις, παραδοσιακές τέχνες και έθιμα από τη Σίφνο και τα συμμετέχοντα νησιά, μουσική και χορούς, συζητήσεις και ιδέες για το μέλλον των νησιών μας.

Τιμούν και ενισχύουν με την παρουσία τους...

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα σας υποδεχτεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και η σιφναϊκής καταγωγής γνωστή ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρική συγγραφέας Αθηνά Παππά, για να σας κεράσει και να σας "ταξιδέψει" στις ομορφιές της Σίφνου.

Το τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" τιμούν φέτος με τη συμμετοχή τους ο Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας κ. Νίκος Σαράντος καθώς και ο γνωστός και διακεκριμένος σεφ κ. Γιάννης Λουκάκος, οι οποίοι θα δοκιμάσουν τα παραδοσιακά εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι κυκλαδίτικες αντιπροσωπείες και θα ανταλλάξουν μαζί τους ιδέες και προτάσεις..

Πρωινά μαγειρέματα δίπλα στη θάλασσα

Τα νησιά θα μαγειρέψουν, στις παραλίες του νησιού τις πρωινές ώρες του τριήμερου φεστιβάλ, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου:

Ώρα 10:30, Σεράλια Κάστρου

Μαγειρεύουν οι φίλες μας από την Πάρο

Με την υποστήριξη του Σωματείου "Οι Φίλοι του Κάστρου"

Ώρα 12:30, Λιμανάκι Φάρου

Μαγειρεύουν οι φίλοι μας από τη Μύκονο

Με την υποστήριξη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Φάρου

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου:

Ώρα 10:30, Πλατεία - Θεατράκι Πλατύ Γιαλού

Μαγειρεύουν οι φίλοι μας από την Κέα

Με την υποστήριξη του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Πλατύ Γιαλού «Η Πρόοδος»

Ώρα 12:30, Οικισμός Χρυσοπηγής

Μαγειρεύουν οι φίλες μας από τη Σέριφο

Με την υποστήριξη του Συλλόγου Οικιστών Χρυσοπηγής και της Ιεράς Μονής Βρύσης

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου:

Ώρα 11:00, Λιμανάκι Βαθιού

Μαγειρεύουν οι φίλοι μας από τη Σύρο

Με την υποστήριξη του Εξωραϊστικού Σωματείου «Το Βαθύ της Σίφνου»

Απόγευμα, από τις 18.00 στην πλατεία και το Στενό του Αρτεμώνα

-δράσεις για παιδιά, τα «Παιδομαγειρέματα», με στόχο τον προσανατολισμό τους στην υγιεινή διατροφή,

-επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών από τις 19.00 έως τις 22.00 έξω από την πλατεία του Αρτεμώνα. Κάθε βράδυ διαφορετικά νησιά παρουσιάζουν, περιγράφουν και μαγειρεύουν συνταγές του τόπου τους,

-παραδοσιακές τέχνες όπως κατασκευή και τεχνική διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, κατασκευή εξαρτημάτων σαμαριού, ψαθοπλεκτική, κατασκευή τυροβολιών, πλέξιμο καθώς και παλιά παιχνίδια κάθε απόγευμα στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου στην πλατεία του Αρτεμώνα,

-προβολές με θέμα: α) την παρασκευή γλυκισμάτων (λουκουμιού και αμυγδαλωτού) στο παλιότερο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της Σίφνου, β) την κατασκευή ενός ανεμόμυλου,

-επί τόπου επίδειξη της λειτουργίας ανεμόμυλου - παραγωγή αλευριού στην περιοχή Bella Vista, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στις 18.00.

Η επίδειξη εξαρτάται από τον καιρό και ο χώρος είναι περιορισμένος, γι' αυτό παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στη Γραμματεία του Φεστιβάλ μέχρι την Πέμπτη το βράδυ.

-παρουσίαση της "Τράπεζας Αγάπης" από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Προφήτη Ηλία του Αψηλού. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «ξεναγηθούν» μέσα από το φωτογραφικό υλικό του Ανδρέα Ζαμπέλη και του Κώστα Τρούλλου στα πανηγύρια της Σίφνου, να πάρουν πληροφορίες για τα έθιμα που συνδέονται με αυτά, και να δοκιμάσουν, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, την ξακουστή σιφναίικη ρεβιθάδα που σερβίρεται για όλους στις "Τράπεζες", μετά τον εσπερινό και την αρτοκλασία.

Κάθε βράδυ μετά τις 22.00 μουσικές εκδηλώσεις

Την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη: Κυκλαδίτες παραδοσιακοί μουσικοί και χορευτές ανταμώνουν... Η "Σίφνος" τους καλωσορίζει.

Την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη "παντρεύονται" έθιμα και παραδόσεις του Σιφναίικου γάμου. Το δρώμενο του γάμου θα ξεκινήσει στις 18:30 από τα Εξάμπελα, το σπίτι του Νίκου Τσελεμεντέ, και θα καταλήξει, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, στο χώρο του Φεστιβάλ όπου οργανοπαίκτες από τα νησιά μας θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνο, για τους νησιώτες που ανταμώνουν.

Το φετινό φεστιβάλ θα "κλείσει" το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη με παραδοσιακά τραγούδια από τα νησιά μας με το Νίκο Οικονομίδη και τους συνεργάτες του Κυριακή Σπανού, Αργύρη Ψαθά και Παναγιώτη Βέργο.

Η επόμενη μέρα...

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00, Ιερά Μονή Βρύσης

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Θεία – Παράκληση στην Παναγία Χρυσοπηγή.

Τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00 π.μ., στον ίδιο χώρο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου και Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δωρόθεου Β΄.

Παράλληλα με το Φεστιβάλ...

Ημερίδες

Τις ημέρες του Φεστιβάλ διοργανώνονται δύο ημερίδες:

-Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Locality και γαστρονομικός τουρισμός».

-Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, 10.30 – 14.30, στο Ιδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία, ο Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου σε συνεργασία με την "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές" (RESCoop) και με την υποστήριξη του Γερμανικού Πράσινου Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ διοργανώνουν διεθνή ημερίδα με θέμα "Ενεργειακοί συνεταιρισμοί παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρώπη και πώς μπορεί να προωθηθούν στο νότο, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές. Δυνατότητες και εργαλεία".

Πληροφορίες για τα προγράμματα της κάθε ημερίδας, τους ομιλητές και τα θεματα σε ξεχωριστό έντυπο.

Εκθέσεις:

-Την έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Λεμπέση ή "κερά Κατές" στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου (κτήριο Αρτεμώνα, 19.00 – 23.00).

-Την έκθεση λαογραφικού υλικού «Ιωάννης Ατσόνιος» με τίτλο «εμείς παλιά στα σπίτια μας...» στο Στενό του Αρτεμώνα απέναντι από την Παναγιά του Μπαλή

Και λίγο πιο μακριά:

-Τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του 13ου αιώνα π.Χ. και το Μουσείο στο λόφο του Αγίου Ανδρέα

-Το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Κάστρο

-Την έκθεση με έργα από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης «ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ» στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου (19.00 – 23.00).

-Το Λαογραφικό Μουσείο του Συνδέσμου Σιφνίων στην πλατεία Ηρώων στην Απολλωνία

-Το Μουσείο «Σπουδή στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Σίφνο» που λειτουργεί στην Ιερά Μονή της Βρύσης

Καλή διασκέδαση! Ευχαριστούμε που ήρθατε!

To έργο έχει ενταχθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. στο Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER

Ημερίδες στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας

«Νικόλαος Τσελεμεντές»

"Locality και Γαστρονομικός Τουρισμός"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα "Locality και Γαστρονομικός Τουρισμός", στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου", την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 π.μ.

Θα μιλήσουν:

• η κα Εμμανουέλλα Σταμίρη, υπεύθυνη του Τμήματος Επικοινωνίας και Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ο κ. Παναγιώτης Θεοδωράκης, υπεύθυνος Πληροφορικών Συστημάτων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, μέλη της ομάδας έργου του Δικτύου "Aegean Cuisine", για την ανάπτυξη του δικτύου,

• η κα Αικατερίνη Καμηλάκη - Πολυμέρου, Επίτιμη Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Η αξιοποίηση της έρευνας και καταγραφής της τοπικής διατροφής των Κυκλάδων»

• ο κ. Ηλίας Αναστασιάδης, chef - καθηγητής μαγειρικής με σιφναίικη καταγωγή, για την ανάγκη συνεργασιών σε όλους τους τομείς παραγωγής, με στόχο τη σωστή προβολή και προώθηση του Locality,

• η κα Αφροδίτη Καλομάρη, δημοσιογράφος γαστρονομίας (Ελληνοαμερικανικό Πρακτορείο Ειδήσεων) και ο κ. Χάρης Καλπίδης, συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας και τουρισμού, για το Γαστρονομικό Τουρισμό - μια προσέγγιση στη σύνδεση Γαστρονομίας και Τουρισμού,

• ο κ. Γιώργος Πίττας, εκ μέρους του Ξ.Ε.Ε., για τη διείσδυση του Ελληνικού Πρωινού στον πρωινό μπουφέ των ξενοδοχείων και την απήχηση αυτής της πρωτοβουλίας στους επισκέπτες του τόπου μας.

• Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κα Γιούλη Επτακοίλη.

Μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Γιώργος Πίττας και ο κ. Ηλίας Αναστασιάδης θα παρουσιάσουν το πρότυπο ελληνικό πρωινό της Σίφνου.

Ώρα προσέλευσης: 9:30 π.μ.

"Ενεργειακοί συνεταιρισμοί παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρώπη και πώς μπορεί να προωθηθούν στο νότο, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές. Δυνατότητες και εργαλεία".

Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου από τις 10.30 έως τις 14.30 στο Ιδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία

Ο Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Σίφνου σε συνεργασία με την "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές" (RESCoop) και με την υποστήριξη του Γερμανικού Πράσινου Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ διοργανώνουν διεθνή ημερίδα, στα πλαίσια της οποίας θα συζητηθούν οι εξής ενότητες:

(α) θεσμικό πλαίσιο και υποχρεώσεις μετάβασης σε μια εποχή χωρίς ορυκτά καύσιμα για λόγους κλιματικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς

(β) εμπειρίες από υπάρχοντες ενεργειακούς συνεταιρισμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη

(γ) προκλήσεις, δυσκολίες και ευκαιρίες για τον ευρωπαϊκό νότο, ιδιαίτερα για τα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες

(δ) δυνατότητες χρηματοδότησης των αναγκαίων επενδύσεων από τους συνεταιρισμούς ΑΠΕ με την αξιοποίηση καινοτόμων εργαλείων αλλά και μέσα από τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα

(ε) ο ρόλος των νέων και πώς μπορούν να ενδυναμώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους για την προώθηση των δικών τους ενεργειακών προγραμμάτων.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Οι ομιλίες θα είναι στα ελληνικά και τα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία. Παρακαλείστε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο 22840-31030 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Τον συντονισμό της ημερίδας έχει ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας:

10.00-10.30: Εγγραφές

10.30-10.40: Έναρξη - Εισαγωγικοί χαιρετισμοί:

- Απόστολος Δημόπουλος, πρόεδρος ΔΣ Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου

- Αντρέας Μπαμπούνης, Δήμαρχος Σίφνου

Ά ενότητα: H ευρωπαϊκή πολιτική και στόχοι για ενέργεια και προστασία κλίματος.

10.40- 10.50: «Γιατί πρέπει να πετύχουμε την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή σε μια οικονομία που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση. Ο ρόλος του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ», Χρύσανθος Βλάμης, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ

10.50-11.00: "Κλιματική αλλαγή και μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Ο ρόλος και οι δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εμπόδια και δυνατότητες στον Ευρωπαϊκό Νότο", Άλκηστη Φλώρου, Πρόγραμμα για τις Κλιματικές Πολιτικές της E.E., Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Κλίματος

Β' Ενότητα: Η ευρωπαϊκή εμπειρία από ενεργειακούς συνεταιρισμούς και η συνεισφορά τους στην οικονομία, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία

11.00-11.20: "Κοινά και δημόσια αγαθά στα χέρια των πολιτών, προς όφελος των κοινοτήτων τους", Dirk Knapen, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (RESCoop)

11.20-11.40: "Εμπειρίες από την δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών στην Κροατία και εισαγωγή στο πρόγραμμα "Ενέργεια Πολιτών"", Robert Pasicko, εκπρόσωπος του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών «Ενέργεια και Περιβάλλον»

Γ' Ενότητα: "Δυνατότητες και εργαλεία για την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα στα νησιά μέσω στροφής σε ΑΠΕ και σε ενεργειακούς συνεταιρισμούς"

11.40 -11.55: "Η πράσινη ενεργειακή επανάσταση και πώς μπορεί να συμμετέχουν σε αυτήν οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες", Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής ΠΡΑΣΙΝΩΝ

11.55-12.10: ερωτήσεις, απαντήσεις

12.10-12.30: Διάλειμμα

Δ'. Ενότητα: Η εμπειρία από προγράμματα για "βιώσιμη ενέργεια" σε νησιά

12.30 -12.45: "Ενεργειακός Σχεδιασμός για τη Σίφνο - Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές", Κώστας Κομνηνός, Δίκτυο ΔΑΦΝΗ

12.45-13.00: "Τα σχέδια της Συνεταιριστικής κι Αναπτυξιακής Εταιρίας Σίφνου", Απόστολος Δημόπουλος, πρόεδρος ΔΣ Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου

13.00-13.15: "Καλά και κακά παραδείγματα από προγράμματα βιώσιμης ενέργειας σε νησιά", Πάνος Κορογιαννάκης, Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Νησιών [ISLENET] και Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης [CPMR], Γραφείο Βρυξελλών

13.15-13.30: "Πώς ένα "Δίκτυο Νέων για τη Βιώσιμη Ενέργεια" μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας μέσω της παροχής γνώσεων και απόκτησης δεξιοτήτων για να αναπτύξουν τις δικές τους ενεργειακές πρωτοβουλίες", Marina Petrovic, Συνεταιρισμός "Πράσινη Ενέργεια", Κροατία

13.30 – 13.45: "Βιώσιμη Χωροθέτηση Μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά", Χάρης Τσούτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Επικεφαλής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Πολυτεχνείο Κρήτης (σύνδεση με skype)

13.45-14.00: ερωτήσεις, απαντήσεις

Ε' Ενότητα: Δυσκολίες και άρση εμποδίων για την ανάπτυξη των ενεργειακών συνεταιρισμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας

14.00-14.30: Συζήτηση: Οι συμμετέχοντες από διάφορα νησιά συζητούν την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εμπειρίες και καλές πρακτικές επίλυσης τους.

Από την ιδρυτική διακήρυξη του "Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου"

"....Μαζευτήκαμε με τη διάθεση να κάνουμε κάτι εκτός από το να θυμώνουμε και να διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στην οποία μας επιβάλλουν να ζήσουμε. Ο λόγος για τον πρώτο συνεταιρισμό της σύγχρονης εποχής με κέντρο τη Σίφνο και αντικείμενο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και πολλά ακόμα από τα θέματα που αφορούν τον τόπο και έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών ζωής στο νησί....

...Η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας έχει ευρύτερες διαστάσεις και συμβολισμούς, είναι ένα εργαλείο για να περιορίσουμε τις οικογενειακές δαπάνες αλλά και να κρατήσουμε στη Σίφνο τα πολλά χρήματα, εκατομμύρια ευρώ, που σήμερα φεύγουν για τις εισαγωγές πετρελαίου, για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση και κίνηση. Έτσι μπορούμε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία, την απασχόληση και την ευημερία του νησιού μας, να αναπτύξουμε μια βιώσιμη οικονομία των ίδιων των Σιφνιών, που θα συμπληρώνει και θα συνδέεται με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού. Αν είμαστε εμείς που κάνουμε τις επιλογές, θα οργανώνουμε λύσεις και θα κάνουμε επιλογές που θα είναι συμβατές με την ομορφιά και τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος μας..."

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos