Βράβευση του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου

08 Οκτωβρίου 2012 14:58

Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο έγινε αποδέκτης μίας εξαιρετικά μεγάλης τιμής που επιστεγάζει το δωδεκαετές και πλέον έργο του.

Μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Βουλής των Ελλήνων, «η 3η Διαρκής Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM), αποφάσισε ομόφωνα την βράβευση του Σπιτιού με το PAM Award για το 2012, για την αφοσίωση του στο Διάλογο και την Ενσωμάτωση καθώς και την υποστήριξή του προς την ανάπτυξη των νέων, που συνάδει με το όραμα και τις δράσεις της Συνέλευσης για την περιοχή».

Τη δράση του Σπιτιού και την ιδέα για την πρόταση αυτή έφερε υπόψη των αρμόδιων Υπηρεσιών της Βουλής, από καιρό, ο νυν Βουλευτής Δωδεκανήσου και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο από το 2001.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα γίνει το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου του 2012, στα πλαίσια της 7ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, στην έδρα της Συνέλευσης στη Μάλτα. Έχουν προσκληθεί και θα παραστούν η ιδρυτική και νυν Πρόεδρος του Σπιτιού, κ. Μαριλένα Σωκιανού και η πρώην Πρόεδρος και νυν Γραμματέας, κ. Άννα Χαρίτου.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (Parliamentary Assembly of the Mediterranean - PAM) είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005, έπειτα από δεκαπενταετή και πλέον συνεργασία των κρατών της Μεσογείου. Κύριος σκοπός της είναι η ανάπτυξη και ενδυνάμωση των δεσμών συνεργασίας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, προς την εξεύρεση λύσεων για κοινά προβλήματα της περιοχής και τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης και ευημερίας για τους λαούς της Μεσογείου.

Τη Συνέλευση απαρτίζουν μέλη των κοινοβουλίων των κρατών που μετέχουν στον οργανισμό. Οι εργασίες της Συνέλευσης διεκπεραιώνονται μέσω τριών διαρκών επιτροπών που ασχολούνται με θέματα: 1. Πολιτικής και Ασφάλειας, 2. Οικονομίας, Κοινωνίας και Περιβάλλοντος, και 3. Διαλόγου των Πολιτισμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ λειτουργούν και ad hoc επιτροπές για διάφορα θέματα όπως η λαθρομετανάστευση, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κ.ο.κ.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου διατηρεί καθεστώς παρατηρητή στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Μέλη της είναι τα ακόλουθα κράτη: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μονακό, Παλαιστίνη, ΠΓΔΜ, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία και Τυνησία. Παρατηρητές είναι τα κράτη: Αγία Έδρα, Βουλγαρία, Γεωργία, Ρουμανία, Ρωσία και Σαν Μαρίνο, ενώ διατηρεί συνεργασίες με τους μεγαλύτερους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς (π.χ. Ηνωμένα Έθνη, UNESCO, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ, Αραβικό Σύνδεσμο, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ένωση για τη Μεσόγειο, κ.α.).

Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο θα χρησιμοποιήσει την διάκριση αυτή ως ενίσχυση του πολυσχιδούς έργου του, που προσφέρει διεθνή διαφήμιση και προβολή στη Ρόδο.

Η διάκριση αυτή έρχεται να συμπληρώσει δύο ακόμη σταθμούς στη μικρή ιστορία του Σπιτιού της Ευρώπης:

1. Την εκλογή για τρίτη συνεχόμενη τριετή θητεία της κας Μαριλένας Σωκιανού στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Σπιτιών της Ευρώπης (EUNET), όπου πλέον θα υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος, και

2. Τη θεσμοθέτηση του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου (Rhodes Model Regional Co-operation – RhodesMRC) που θα λάβει χώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, 17-21 Οκτωβρίου 2012, και μάλιστα θα εγκαινιάσει για πρώτη φορά στη Ρόδο και Λυκειακού Επιπέδου προσομοίωση, παράλληλα με αυτή του Πανεπιστημιακού. Το RhodesMRC 2012 διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Σπιτιών της Ευρώπης (EUNET) και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και φέτος θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Ρόδιου Δασκάλου και Φιλοσόφου, Φώτη Βαρέλη.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, αναφέρει σε σχετικό μήνυμά του προς το ΔΣ του Σπιτιού της Ευρώπης:

«Το Σπίτι της Ευρώπης έχει ξεχωριστή δραστηριότητα. Είναι μία δραστηριότητα με συνέπεια και αντοχή στο χρόνο, υπηρετεί την ευρωπαϊκή ιδέα και τις αξίες που εμπεριέχονται σε αυτήν. Η πρότασή μου, στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία έμπρακτη ηθική αναγνώριση.

Αυτή η βράβευση έχει τη δική της αντανάκλαση και προβολή στο νησί μας. Αφορά κάθε πολίτη της Ρόδου και της Δωδεκανήσου. Άλλωστε το Σπίτι της Ευρώπης και η δραστηριότητά του αναδεικνύουν τη Ρόδο του πολιτισμού της εξωστρέφειας και των πανανθρώπινων ιδεών.»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos