Εγκαίνια Έκθεσης: Σύγχρονοι Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες

26 Ιανουαρίου 2013 12:55

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23/1/2013 τα εγκαίνια της έκθεσης "Σύγχρονοι Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες", παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου Δωροθέου Β΄, του Υφυπουργού

Παιδείας κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, των Βουλευτών Κυκλάδων κ. Συρμαλένιου και κ. Ρήγα, του Δημάρχου Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντηρά, του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ευθυμίου, του Δημάρχου Ραφήνας κ. Χριστόπουλου, του Προέδρου του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου κ. Καγιώργη, μελών του Πνευματικού Κέντρου, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων και μέσων μαζικής ενημέρωσης και ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.

Η έκθεση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Τήνο το καλοκαίρι του 2012 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Πύργου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς από το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και θερμών επαίνων. Αφορά έργα 13 εργαστηρίων μαρμαρογλυπτικής της Τήνου και της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου και με την μεταφορά της στην Αθήνα γίνεται μια προσέγγιση του πιο εξειδικευμένου αισθητικά κοινού της πρωτεύουσας. Στα πλαίσιά της θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια Μαρμαρογλυπτικής (24-27/1, 9-10/2 και ώρες 11:00-14:00), προκειμένου το κοινό να γνωρίσει την τεχνική και τα μυστικά της τηνιακής μαρμαροτεχνίας από τους ίδιους τους μαρμαρογλύπτες.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής, στην ιδιαιτερότητα της Έξω Μεριάς της Τήνου και στη συμβολή των Τήνιων καλλιτεχνών στην εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης: " Η Τέχνη για μας στην Τήνο είναι αυτή που μπορεί να σταθεί με α¬ξιώ¬σεις νι¬κη¬τή, α¬ντι¬μέ¬τω¬πη α¬πέ¬να-ντι στη νο¬μο¬τέ¬λεια της φύ¬σης. Ε¬κεί που ο άν¬θρω¬πος λυ¬γί¬ζει, η τέ¬χνη αν¬θίστα-νται νι¬κη¬φό¬ρα...Κι αυ¬τό, κυ¬ρί¬ες και κύ¬ριοι, συμ¬βαί¬νει αιώ¬νες τώ¬ρα στον τό¬πο μας... Ο Τη¬νια¬κός μά¬στο¬ρας, μέ¬σα α¬πό τον α¬γώ¬να και την α¬γω¬νί¬α του, δια-σκελί¬ζει το κα¬τώ¬φλι της αιω¬νιό¬τη¬τας, δια¬λέ¬γε¬ται με το φως και συ¬νο¬μι¬λεί με το θεί¬ο. Η τα¬πει¬νή ύ¬λη, το μάρ¬μα¬ρο, παίρ¬νει ζω¬ή α¬πό τη ζω¬ή του. Η σκληρή πέ-τρα της Τήνου με¬τα¬μορ¬φώ¬νε¬ται σε ζωή... Οι σύγ¬χρο¬νοι Τη¬νια¬κοί μαρ¬μα¬ρο¬γλύ-πτες μας, συνομιλούν με το αύ¬ριο. Είναι ό¬λοι τους παι¬διά της Σχο¬λής Κα¬λών Τε¬χνών Πα¬νόρ¬μου Τήνου, που λει¬τουρ¬γεί στον ευλογημένο τό¬πο μας α¬πό το 1955 και τους καρπούς της γεύεται η Τήνος αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη. Καμαρώνουμε γι΄ αυτή τη μοναδικότητα της Σχολής μας (ίσως και στην Ευρώπη ολόκληρη) και καμαρώνουμε γι΄ αυτή τη συνέχεια της Τηνιακής μαρμαρογλυπτικής. Ευθύνη που ταυτόχρονα βαραίνει τους ώμους μας, παράλληλα με τόσες άλλες, να είμαστε κοντά, να προβάλουμε, να κάνουμε κτήμα όλων, αυτό που σημάδεψε και σημαδεύει ανεξίτηλα τη μικρή Τήνο μας. Γιατί στον παγκόσμιο χάρτη της Ιστορίας της Τέχνης, η Τήνος γίνεται ξαφνικά πολύ μεγάλη και πολύ ιδιαίτερη."

Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και η Διεύθυνση του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" μαγεύτηκαν από την Τηνιακή τέχνη, τους ανθρώπους της και το ίδιο το νησί της Τήνου, προτείνοντας την καθιέρωση πραγματοποίησης έκθεσης για την Τήνο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σε ετήσια βάση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12/2/2013 (Δευτέρα – Κυριακή 18:00 – 22:00) και η είσοδος στον χώρο είναι ελεύθερη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos