Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ευγενίδου για τη Σίφνο

20 Σεπτεμβρίου 2013 19:22

Με τη συνεργασία του Δήμου Σίφνου & του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου"

"Τα μυστήρια των ανθρώπινων αισθήσεων": Πειράματα, Κατασκευές, Ομιλία με θέμα τις ανθρώπινες αισθήσεις, από τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 10:00 – 12:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου"

Ομιλία: «Αισθήσεις: Αλήθεια ή αυταπάτη;»

Δρ Βάλια Λύρατζη, Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και

MSc Δημήτρης Σταθόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τι μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε οι αισθήσεις μας και πόσο πραγματικά είναι όσα αντιλαμβανόμαστε; Τι συμβαίνει όταν μπερδεύονται οι αισθήσεις; Μπορεί κάποιος να ακούει τα χρώματα και να βλέπει ή να μυρίζει τους ήχους;

Τι ρόλο παίζει η γεωμετρία στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας; Ποια είναι η γεωμετρία του Σύμπαντος και πόσο πραγματικό είναι το Σύμπαν που παρατηρούμε; Πώς είναι το πραγματικό Σύμπαν και με ποιο τρόπο μπορούμε να το αντιληφθούμε, αν όχι με τις αισθήσεις μας;

Η Βιολογία, η Νευροφυσιολογία και η Θεωρία της Σχετικότητας συνδυάζονται αρμονικά και απαντούν στα προηγούμενα ερωτήματα.

Πειράματα-Κατασκευές

Δρ Γιάννης Κοντογιάννης, Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και

MSc Δημήτρης Σταθόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κόσμος των αισθήσεων και των ψευδαισθήσεων ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, με μια σειρά από εντυπωσιακά πειράματα και εύκολες κατασκευές.

Οι πέντε αισθήσεις μας είναι τα παράθυρά μας στον κόσμο. Όμως πόσο αντικειμενικές είναι; Αγγίζουμε τελικά τα αντικείμενα; Ακούμε όλους τους ήχους; Τι είναι ο ήχος και πώς παράγεται; Πώς ταξιδεύει το φως πριν φτάσει στα μάτια μας; Τι είναι οι 3D ταινίες και πώς μπορούμε να τις δούμε; Βλέπουμε όλα τα γεγονότα που εξελίσσονται γύρω μας; Είναι πραγματικό ό,τι αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας;

Κι επειδή ο κόσμος δεν είναι απαραίτητα όπως τον αντιλαμβανόμαστε, ελάτε να ξεγελάσουμε τις αισθήσεις μας. Εξαφανίζουμε αντικείμενα, κατασκευάζουμε οπτικές ψευδαισθήσεις, στατικές εικόνες που τρέχουν ή μας παρακολουθούν καθώς κινούμαστε στον χώρο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.

"Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν": Ομιλία του Διονύση Π. Σιμόπουλου

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου"

Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστούν τα πορίσματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων. Χάρη στην πρόοδο της αστρονομικής έρευνας και της διαστημικής επιστήμης, χάρη στην εξέλιξη των οργάνων και εργαστηρίων που διαθέτουμε, οι θαυμαστοί, παράξενοι κόσμοι του Σύμπαντος θα αποκαλυφτούν με έναν ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο σε μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για μια σύντομη αλλά περιεκτική επισκόπηση της εξέλιξης των αστρονομικών ερευνών για τη δομή και την εξέλιξη των άστρων και του Σύμπαντος. Γιατί τα άστρα, όπως και κάθε τι άλλο στο Σύμπαν, γεννιούνται, εξελίσσονται και κάποια στιγμή πεθαίνουν. Ο εκρηκτικός, όμως, θάνατος ενός άστρου είναι ταυτόχρονα ένα τέλος και μια αρχή.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στο ευρύ κοινό (μικρούς και μεγάλους).

"Η ιστορία της γραφής": Από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

Σάββατο 5 Οκτωβρίου, ώρα 10:00 - 12:00 για Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και 12:00 - 14:00 για Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου"

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου παρουσιάζει σε μαθητές Τρίτης, Τετάρτης, Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού μια «πρωτότυπη» ιστορία, την ιστορία της γραφής...

Με το εργαστήρι αυτό, που έχει δημιουργήσει η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, θα ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο. Θα ανακαλύψετε την ιστορία της γραφής, ξεκινώντας από τις σπηλαιογραφίες. Η διαδρομή θα συνεχιστεί με την ανακάλυψη της σφηνοειδούς, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας και τέλος (τα βιβλία χωρίς χαρτί και μελάνι) τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers).

... και το πιο ενδιαφέρον! Θα σας δοθεί η ευκαιρία να πειραματιστείτε με τα «υλικά της γραφής» όλων των εποχών. Θα γράψετε δηλαδή σε πηλό, σε κερί, σε πάπυρο, σε περγαμηνή, σε χειροποίητα χαρτιά, σε κεραμικά όστρακα και επιπλέον θα γνωρίσετε τη γραφή Μπράϊγ. Θα μάθετε πώς κατασκευάζονταν αυτά τα υλικά και θα γράψετε με καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, με πένες, αλλά και με φτερά χήνας!

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από τη Γ΄ έως την ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos