Κυριακή, 06 Ιουλίου 2014 - Psts.gr

Τους... Ηρακλείς των επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν βάλει στο μάτι την Ηρακλειά, έναν επίγειο παράδεισο στην άγονη γραμμή των Κυκλάδων, αναζητούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέντευξη του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή για την εφημερίδα Real News

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Σωματείο φίλων Πάρκου Πάρου σας προσκαλεί σε μία ανοιχτή σε όλους οικο-περιήγηση

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέμπτη βράδυ, 6 Οκτωβρίου 2011. Η τότε κυβέρνηση, έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, καταθέτει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αναβρασμό είναι σύλλογοι, φορείς και αρχές της αυτοδιοίκησης στην Κρήτη. Η διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάζουν διαφορετικά οι συγγραφείς; Με ποιο κριτήριο επιλέγουν αναγνώσεις, ομότεχνους, τα δικά τους βιβλία;

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας χωρίς να πληγεί το Σύμφωνο Σταθερότητας;

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα... πρωτοποριακά σχέδια για έναν νέο τύπο «πιο αποτελεσματικού» επιβατικού αεροσκάφους παρουσίασε η ευρωπαϊκή βιομηχανία Airbus.

Κατηγορία ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 06 Ιουλίου 2014 14:04

Νέα διαμάχη Apple και Google

Μετά τα «έξυπνα» τηλέφωνα και τα tablet, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε και επίσημα πριν από λίγες εβδομάδες, στη διαμάχη της Apple με την Google για την κυριαρχία στον κόσμο της τεχνολογίας. Αυτή τη φορά, ο ανταγωνισμός των δύο εταιρειών αφορά το «έξυπνο» σπίτι και τους αυτοματισμούς που θα προσφέρει στους ενοίκους του, για να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητά τους. Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί θέλουν να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές κυκλοφορούν ηλεκτρικές συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο Ιντερνετ.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της Juniper Research, το 2017 πάνω από 10 εκατομμύρια προϊόντα, όπως «έξυπνες» γκαραζόπορτες, πλυντήρια, φώτα και συναγερμοί, θα βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα σε κατοικίες, ώστε να προσαρμόζουν αυτόματα τη λειτουργία τους ή να μπορούν οι χρήστες τους να τα διαχειριστούν μέσω smartphone. Ετσι, κάθε εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα τη δική της πλατφόρμα, που θα αναλαμβάνει τον ρόλο του κέντρου ελέγχου για τον «έξυπνο» εξοπλισμό ενός νοικοκυριού, επιτρέποντας στις συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους και να παρακολουθούνται όλες μέσα από μία μόνο εφαρμογή.

Η αρχή έγινε από την Apple και την πλατφόρμα της HomeKit, την οποία αποκάλυψε στις αρχές Ιουνίου, στο συνέδριο προγραμματιστών της WWDC στο Σαν Φρανσίσκο. Το HomeKit θα είναι ενσωματωμένο στην επόμενη έκδοση του λειτουργικού για τα iPhone και iPad, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, μετατρέποντας ουσιαστικά τα smartphone και τα tablet της εταιρείας σε τηλεχειριστήρια για οποιοδήποτε οικιακό σύστημα αυτοματισμού. Η μόνη προϋπόθεση είναι αυτό να είναι συμβατό με την πλατφόρμα, με την Apple να ανακοινώνει στο συνέδριο αρκετά προϊόντα τρίτων κατασκευαστών που θα λανσαριστούν σύντομα και θα υποστηρίζουν το HomeKit – από φώτα της Philips Hue και κλιματιστικά της Haier μέχρι θυροτηλέφωνα της SkyBell και θερμοστάτες της Honeywell.

Η διαχείριση των συσκευών θα γίνεται μέσω ενός browser, είτε κανείς βρίσκεται στο σπίτι είτε χιλιόμετρα μακριά. Εναλλακτικά, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο «έξυπνος» βοηθός Siri, αφού ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα όνομα για κάθε συσκευή ξεχωριστά ή για ομάδες συσκευών. Επίσης, θα μπορεί να ορίσει λέξεις που θα κωδικοποιούν ένα σύνολο εντολών – ώστε, για παράδειγμα, λέγοντας «καληνύχτα» στο τηλέφωνό του, η πλατφόρμα να αναλαμβάνει να σβήσει τα φώτα, να κλειδώσει την εξώπορτα και να απενεργοποιήσει τον κλιματισμό.

Αν το Homekit δίνει κυρίως βαρύτητα στον τηλεχειρισμό μέσω του iPhone και του iPad, η πρόταση της Google επικεντρώνεται περισσότερο στην προσαρμογή του οικιακού εξοπλισμού στο ημερήσιο πρόγραμμα όσων ζουν στο σπίτι. Ο λόγος είναι πως το «οικοσύστημά» της βασίζεται στον «έξυπνο» θερμοστάτη και στον «έξυπνο» ανιχνευτή καπνού της Nest, την οποία εξαγόρασε ο ιντερνετικός κολοσσός στις αρχές της χρονιάς. Τα δύο προϊόντα της εταιρείας διαθέτουν αισθητήρες, με τους οποίους μπορούν να «καταλάβουν» τις συνήθειες των κατοίκων – για παράδειγμα, πότε αυτοί λείπουν από το σπίτι. Πληροφορίες που, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της Nest στα τέλη του περασμένου μήνα εγκαινιάζοντας την πλατφόρμα, θα μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν οι συμβατές «έξυπνες» συσκευές για να αυτοματοποιήσουν τη λειτουργία τους.

Ανάμεσα στα πρώτα προϊόντα που θα υποστηρίξουν την πλατφόρμα είναι τα «έξυπνα» φώτα της LIFX, τα οποία χάρις στα δεδομένα των αισθητήρων θα μπορούν για παράδειγμα να προγραμματιστούν να ανάβουν για συγκεκριμένες ώρες, όταν οι κάτοικοι απουσιάζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Συμβατό θα είναι επίσης το «έξυπνο» περικάρπιο UP24 της Jawbone ώστε, όταν αντιλαμβάνεται πως έχει «ξυπνήσει» αυτός που το φοράει, να ειδοποιεί τον θερμοστάτη για να τεθεί σε λειτουργία. Οι συσκευές της Nest θα μπορούν να ανταλλάξουν δεδομένα και με τις κάμερες ασφαλείας της Dropcam, την οποία εξαγόρασε πριν από 10 ημέρες. Παράλληλα, η διαχείριση της πλατφόρμας θα γίνεται από smartphone και tablet με λειτουργικό Android, μέσα από την υπηρεσία Google Now.

Πάντως, η επιτυχία των δύο «οικοσυστημάτων» δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την αξιοπιστία τους ή την ποικιλία από προϊόντα που τις υποστηρίζουν. Κι αυτό γιατί οι δύο εταιρείες θα πρέπει να πείσουν επίσης τους καταναλωτές πως το «έξυπνο» σπίτι που οραματίζονται δεν θα γίνει μία ακόμη απειλή για την ιδιωτικότητά τους, με τον οικιακό εξοπλισμό να παρακολουθεί και να καταγράφει τι κάνουν κάθε λεπτό.

Στόχος και το Ι.Χ.

Εκτός από τις ηλεκτρικές συσκευές για το σπίτι, σύντομα οι καταναλωτές θα επιλέγουν και αυτοκίνητο με κριτήριο το λειτουργικό του σύστημα. Ο λόγος είναι πως οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στοχεύουν να «εισβάλουν» και στα συστήματα ψυχαγωγίας των Ι.Χ. – με τη διαφορά ότι, εκτός από τις Google και Apple, πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί και η Microsoft.

Από αυτές, η Google παρουσίασε ένα σύστημα στο οποίο θα μπορεί να συνδεθεί οποιοδήποτε smartphone με λειτουργικό Android, μεταφέροντας στο ταμπλό του αυτοκινήτου το γραφικό περιβάλλον του τηλεφώνου. Ετσι, ο οδηγός θα μπορεί να βλέπει και να χρησιμοποιεί τους χάρτες και τη λειτουργία πλοήγησης, τον τηλεφωνικό του κατάλογο, όπως και εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό. Επίσης, το σύστημα θα «καταλαβαίνει» και φωνητικές εντολές.

Μέλη της κοινοπραξίας με την Google είναι και οι Audi, Honda, Hyundai και Volvo, οι οποίες έχουν επίσης συμφωνήσει να κυκλοφορήσουν νέα μοντέλα με το CarPlay, το αντίστοιχο σύστημα της Apple που είναι συμβατό με το iPhone και υποστηρίζει αναγνώριση ομιλίας για την πραγματοποίηση κλήσεων, την υπαγόρευση μηνυμάτων, τη χρήση χαρτών και την πρόσβαση στη μουσική βιβλιοθήκη του τηλεφώνου.

Παρόμοιες δυνατότητες θα προσφέρει και το σύστημα της Microsoft, το οποίο θα συνεργάζεται με κινητά με λειτουργικό Windows Phone.

www.kathimerini.gr

Κατηγορία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στη συνάντηση εργασίας που προκάλεσαν οι Ενώσεις Αστυνομικών και Λιμενικών Δωδεκανήσου για την «εισβολή» παράνομων μεταναστών στα νησιά μας πήρε μέρος το Σάββατο 5 Ιουλίου ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos