Αύξηση ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά

11 Μαρτίου 2015 13:19

Κύριε Υπουργέ! Πληροφορούμαστε τις τελευταίες ημέρες, ότι διακινείται στα ΜΜΕ η άποψη της αύξησης του ΦΠΑ σε μερικά λεγόμενα «κοσμοπολίτικα νησιά» μεταξύ των οποίων αναφέρεται και η Πάρος.

Επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε ότι η Πάρος αντιμετωπίζει τα προβλήματα όλων των νησιών του Αιγαίου και δεν ανήκει κατά κανένα τρόπο σε προνομιούχο περιοχή για τους ακόλουθους λόγους:

1. Η τουριστική περίοδος διαρκεί πολύ λίγο, δηλ. κυρίως από μέσα Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου, με αποτέλεσμα την αντιοικονομική λειτουργία των ξενοδοχείων καί λοιπών επιχειρήσεων.

2. Η Πάρος διαθέτει ένα πολύ μικρό αεροδρόμιο, το οποίο δεν εξυπηρετεί τους επισκέπτες, κυρίως του εξωτερικού. Για το νέο Α/Δ δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα περατωθεί, διότι παρά το γεγονός ότι τελειώνει ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης, δεν έχουν προβλεφθεί όλες οι άλλες εγκαταστάσεις (κτίρια αφίξεων – αναχωρήσεων, υδροδότηση, παροχές ΔΕΗ, τηλεφώνων, δρόμος πρόσβασης, διευθέτηση ομβρίων,εγκαταστάσεις πυρόσβεσης και πυροπροστασίας,εσωτερικά δικτυα,βιολογικός καθαρισμός,Η/Ζ κλπ.).

3. Το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της Πάρου δεν έχει καμία σχέση με αυτό άλλων εύπορων προορισμών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Ωστόσο, λόγω του τρόπου υπολογισμού του κατά κεφαλήν εισοδήματος, υφίσταται την δραματική περικοπή των ευρωπαϊκών πόρων για βασικά έργα υποδομής, αλλά και επιδοτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις.

4. Η Πάρος υφίσταται όλες τις αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας», ιδιαίτερα το μεγάλο κόστος διαβίωσης και επιχειρηματικής δραστηριοποίησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση με το μειωμένο ΦΠΑ έναντι άλλων περιοχών της Στερεάς Ελλάδος.

5. Στα παραπάνω προστίθεται ο προβληματικός τομέας της υγείας ( πρόσθετες επιβαρύνσεις σε περίπτωση σοβαρών ασθενειών για μεταφορά ασθενών, ελλείψεις γιατρών και

νοσηλευτικού προσωπικού) σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα, ελλείψεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας.

6. Ο τομέας των μεταφορών είναι προβληματικός λόγω του περιορισμού των επιδοτήσεων των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, του περιορισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και του μεγάλου κόστους μεταφοράς προσώπων και προϊόντων.

Η αύξηση του ΦΠΑ στην Πάρο θα επιτείνει τις παραπάνω ανισότητες, θα δημιουργήσει αίσθημα αδικίας, θα επιφέρει σημαντική βλάβη στην οικονομία τού νησιού και κατά συνέπεια στην Εθνική Οικονομία καί τελικά θά λειτουργήσει αντιαναπτυξιακά!

Η ανταγωνιστικότητα των νησιών μας απέναντι στους κύριους ανταγωνιστές μας, ειδικά της νότιας Ευρώπης, θα μειωθεί αισθητά, όταν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν πολύ χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ σε τουριστικές περιοχές (η Γαλλία 2,1 και 5,5%, η Ισπανία όπως και η Ιταλία 4%, το Λουξεμβούργο 3%, Ηνωμένο Βασίλειο 5%, κλπ.). Στην Ευρώπη υπάρχουν επίσης πολλές περιοχές που έχουν μηδενικό ΦΠΑ. Ακόμη και στη Γερμανία σε δυο νησιά της Βόρειας θάλασσας που ανήκουν στο Schleswig – Hollstein έχουν μηδενικό ΦΠΑ.

Συμπερασματικά, παρακαλούμε λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω να απορρίψετε με κάθε τρόπο την ιδέα της αύξησης του ΦΠΑ στην Πάρο – Αντίπαρο και στα άλλα μη προνομιούχα νησιά.

Τέλος, παρακαλούμε να εγκρίνετε τις απαραίτητες δαπάνες για την άμεση υλοποίηση των απαιτούμενων προσωρινών εγκαταστάσεων για να λειτουργίσει το νέο Α/Δ της Πάρου το συντομότερο δυνατό,αλλως η αναπτυξιακή πορεία της Πάρου καί των όμορων νησιών που εξυπηρετούνται από την Πάρο,με έμφαση στήν διεύρυνση της τουριστικής περιόδου,θα παραμείνει καθηλωμένη.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Ένωσης

Ο Πρόεδρος                       Η Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Μπαφίτης               Μάνια Αμπατζή

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos