Κορωνοϊός: Απροστάτευτο το Κ.Υ Πάρου - Έκκληση για βοήθεια!

18 Μαρτίου 2020 17:21

Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της 2ης ΔΥΠΕ, μέχρι και σήμερα το ΚΥ Πάρου δεν είναι εξοπλισμένο ούτε με τον ελάχιστο απαιτούμενο


εξοπλισμό (σε είδος και σε ποσότητα), ώστε να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την επιδημία του κορωνοϊού. Σημαντικότατη και υπερεπείγουσα έλλειψη αποτελούν τα είδη ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

Βρισκόμαστε εν μέσω επιδημίας άρα ολόκληρος ο πληθυσμός χρειάζεται είδη ατομικής προστασίας. Για ποιο λόγο να υπάρχει η οποιαδήποτε προτεραιότητα ειδικά στους υγειονομικούς του ΚΥ Πάρου από τους λοιπούς πολίτες;

Απάντηση:

1. Εάν περιστατικό με κορωνοϊό εξεταστεί χωρίς προφυλάξεις από το υγειονομικό προσωπικό, αυτό είναι πολύ πιθανό να κολλήσει την νόσο. Έτσι, κατά τη διάρκεια των πρόδρομων ήπιων συμπτωμάτων ο ίδιος υγειονομικός θα μεταφέρει τη νόσο τόσο στους συναδέλφους του, στο λοιπό προσωπικό του ΚΥ, όσο και στους ασθενείς που θα συνεχίζει να εξετάζει μέχρι να νοσήσει εμφανώς κλινικά. Όταν τελικά νοσήσει, θα βγει από το δυναμικό του ΚΥ για 14 τουλάχιστον ημέρες. Εάν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχει παράγοντες κινδύνου ή (σπανιότερα) και χωρίς κανένα απολύτως παράγοντα, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί ή ακόμη χειρότερα να κινδυνέψει να χάσει και τη ζωή του

2. Το ΚΥ είναι πρακτικά η μοναδική υγειονομική μονάδα του νησιού που μπορεί να αντιμετωπίσει επείγοντα. Αμέσως μετά την λοίμωξη υγειονομικού, το ΚΥ θα κλείσει για κάποιο χρονικό διάστημα, πολλοί ιατροί θα μείνουν σε καραντίνα και έτσι οποιοδήποτε επείγον περιστατικό (πχ έμφραγμα, σοβαρό τροχαίο κτλ) μπορεί να μην έχει την απαιτούμενη ιατρική βοήθεια

3. Ακόμη χειρότερα, στην (σχεδόν βέβαιη) περίπτωση που προσέλθει στο ΚΥ ασθενής με σοβαρή πνευμονία από κορωνοϊό ο οποίος θα χρειαστεί οξυγόνο και νοσηλεία, το προσωπικό δεν θα μπορέσει να τον βοηθήσει. Μια τέτοιου είδους, έστω βραχυχρόνια, νοσηλεία (σε ασθενείς με δύσπνοια, όπου θα χρειαστούν νεφελοποιήσεις κτλ), χωρίς τα ενδεικνυόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ατομικής προστασίας και σε δωμάτιο μη απομονωμένο και χωρίς τον κατάλληλο εξαερισμό είναι αποδεδειγμένα εξαιρετικά μολυσματική και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λοίμωξη μεγάλου μέρους του προσωπικού. Σε μια τέτοια περίπτωση, τυχόν άρνηση των υγειονομικών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είναι δικαιολογημένη και πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την όποια διοίκηση.

4. Ο τρόπος διακομιδής τέτοιου είδους περιστατικών προς τα Νοσοκομεία του κέντρου δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι βαρύτερα πάσχοντες είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να παραμείνουν για αρκετές ώρες ή και ημέρες σε κάποιο χώρο (του ΚΥ ή αλλού) μέχρι τη στιγμή της διακομιδής τους και εκεί φυσικά θα πρέπει να περιθάλπονται με πλήρη μέτρα προστασίας

5. Στην επίσης πιθανή περίπτωση το προσωπικό του ΚΥ να μειωθεί δραματικά λόγω της νόσου, τότε θα ζητηθεί η βοήθεια ιδιωτών (ιατρών και νοσηλευτών) να προσφέρουν οικιοθελώς τη βοήθειά τους στους χώρους του ΚΥ. Είναι απολύτως φυσικό οι εθελοντές υγειονομικοί να απαιτήσουν να υπάρχουν διαθέσιμα και για τους ίδιους πλήρη μέτρα προστασίας. Εάν το ΚΥ δεν μπορέσει να τους τα προσφέρει είναι λογικό και ανθρώπινο οι τελευταίοι να αρνηθούν.

6. Τέλος, το ΚΥ έχει ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης ομάδας εθελοντών στο νησί (μη υγειονομικών). Στο νησί είναι πιθανόν να δημιουργηθούν «πολεμικές» συνθήκες που θα είναι διοικητικά μη διαχειρίσιμες από το προσωπικό του ΚΥ. Είναι σαφές ότι παρόμοιος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι αμέσως διαθέσιμος και για τον οποιοδήποτε εθελοντή θελήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Συμπερασματικά, οι ανάγκες για εξοπλισμό ατομικής προστασίας είναι μεγάλες και δεν περιορίζονται μόνο στο προσωπικό του ΚΥ Πάρου.

Χρειάζονται λοιπόν επειγόντως τα ακόλουθα υλικά (κατά σειρά προτεραιότητας):

1. Μάσκες υψηλής προστασίας κατηγορίας FFP2 ή FFP3 (για την νοσηλεία κατάλληλες είναι μόνο οι FFP3)

2. Γυαλιά ευρέως οπτικού πεδίου ή ασπίδες προσώπου (μίας ή πολλαπλών χρήσεων)

3. Αδιάβροχες ρόμπες με μακριά μανίκια (ολόσωμες ή μη)

4. Απλές χειρουργικές μάσκες

5. Αντισηπτικά χεριών κάθε είδους (όχι απλό σαπούνι)

6. Γάντια μη αποστειρωμένα νιτριλίου

7. Μεγάλοι κουβάδες απορριμμάτων με ανοιγόμενο με το πόδι καπάκι

8. Χειροπετσέτες (μεγάλος αριθμός)

9. Σκούφιες χειρουργείου μιας χρήσεως- ποδονάρια

10. Θερμόμετρα υπερύθρων (μετώπου- δύο)

11. Δύο ακουστικά Litman (δύο απλά και δύο παιδιατρικά), Ωτοσκόπια δύο, Οξύμετρα δύο

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες, για την βραχεία νοσηλεία ενός και μοναδικού βαρέως πάσχοντα ασθενή για μία μόνο ημέρα στο ΚΥ Πάρου μέχρι τη διακομιδή του, απαιτούνται 20 περίπου μονάδες (πακέτα) από τα παραπάνω είδη (1 μέχρι και 6), όσο δηλαδή και το συνολικό απόθεμα του ΚΥ αυτή την στιγμή.

Επίσης δευτερευόντως χρειάζονται:

1. (Στην περίπτωση που τα ανωτέρω δεν είναι διαθέσιμα ως ιατρικά είδη): Στολές –ποδιές προστασίας- γυαλιά, μάσκες προστασίας άλλων επαγγελματιών (πχ φυτοφαρμάκων, ψεκασμών, χημικών, γεωργικών εφαρμογών κτλ). Στολές ποδιές- κατά προτίμηση αδιάβροχες.

2. Οποιοδήποτε άλλο είδος χαρτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στέγνωμα χεριών πλην χαρτοπετσετών

3. Καθαριστικά γενικής χρήσης με βάση τη χλωρίνη- σακούλες σκουπιδιών

4. Επιπλέον συμπυκνωτές οξυγόνου ή φιάλες οξυγόνου

5. Αδιάβροχοι ανθεκτικοί πλαστικοί σάκοι με φερμουάρ παχείς (πάχους >150μm) για την μεταφορά σορών

Ελπίζουμε στη βοήθειά σας και τη συνεργασία σας,

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΥ Πάρου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos