Ηχηρό "παρών" της Πάρου στην Πανκυκλαδική διαμαρτυρία ενάντια στις Ανεμογεννήτριες... (Βίντεο)

31 Μαϊος 2020 15:41

Πραγματοποιήθηκε στην παραλία κάτω από το Κάστρο της Παροικίας Πάρου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί.

Η Πάρος, δίνοντας σύσσωμα βροντερό "παρών" στην εν λόγω κινητοποίηση, διατράνωσε για μια ακόμη φορά τη θέλησή της να αποτρέψει την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο νησί.

Στην συγκέντρωση συμμετείχε πλήθος κόσμου που τηρούσε τις μεταξύ του αποστάσεις, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και τοπικών αρχών. Το λόγο πήραν και μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου κ. Κώστας Μπιζάς και ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου κ. Κώστας Ροκονίδας.

Σημειώνεται, ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο θέμα των Ανεμογεννητριών, η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάρο πραγματοποιείται στο πλαίσιο Πανκυκλαδικής κινητοποίησης που λαμβάνει χώρα την ίδια μέρα και ώρα στα νησιά της Άνδρου, Νάξου, Τήνου, Αμοργού και Σαντορίνης.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΟΥ κ.ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΒΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Αγαπητοί συμπολίτες μου,

Βρισκόμαστε ξανά εδώ, συνεχίζοντας τον δίκαιο αγώνα μας απέναντι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Πάρο.
Ξεκινώντας, θα ήθελα να απευθύνω χαιρετισμό, στους φίλους και συμμάχους της Άνδρου, της Νάξου και της Τήνου.
Η σημερινή κοινή διαμαρτυρία μας αυτήν την ώρα, στα τέσσερα νησιά, έχει ένα σκοπό: Να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Από την καρδιά των Κυκλάδων, φωνάζουμε δυνατά:
ΝΑΙ στη βιώσιμη ανάπτυξη! -ΟΧΙ στην εκμετάλλευση! -ΝΑΙ στις ΑΠΕ! - ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες!
Φίλες και φίλοι, Παριανές και Παριανοί,
Στο όνομα της δήθεν εξέλιξης, κάποιοι επιμένουν να μετατρέψουν τις Κυκλάδες σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας. Άναρχα. Ασύδοτα. Δίχως σεβασμό στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά μας. Δίχως τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.
Εμείς, όμως, τους απαντάμε. Απορρίπτουμε τετελεσμένα!

Δεν αποδεχόμαστε όσα θέλουν να μας επιβάλλουν με αυταρχικό τρόπο χωρίς καμία συναίνεση.
Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με κάθε τρόπο, ως το τέλος.
Αρνούμαστε κάθε παρέμβαση που δεν έχει βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας.
Αρνούμαστε κάθε σχέδιο που θα επιφέρει αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, στις ζωές και στις οικογένειές μας.
Τα τελευταία 10 χρόνια, πρωτοστατήσαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις.
Ο Δήμος Πάρου, οι φορείς και οι σύλλογοι του νησιού, σύσσωμος ο Παριανός λαός, ενωμένοι και αποφασισμένοι.
Με την Δημοτική Επιτροπή κατά των Ανεμογεννητριών στην οποία είμαι Πρόεδρος, επιδοθήκαμε από την πρώτη στιγμή σε μία εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς το Πανελλήνιο.

Και καταφέραμε πολλά, για τα οποία είμαστε περήφανοι.
Μαζί σχεδιάσαμε και συνδιαμορφώσαμε τη στάση μας μέχρι σήμερα.
Μαζί συστήσαμε επιτροπή αγώνα και ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Μαζί διοργανώσαμε ημερίδες, ανοιχτές συζητήσεις, ενημερώνοντας τον πολίτη για τις επιπτώσεις της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Μαζί εκδώσαμε ψήφισμα, το οποίο συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές. Από τους κατοίκους του νησιού, τους επισκέπτες αλλά και διαδικτυακά, από υποστηρικτές μας σε όλον τον κόσμο.
Μαζί διοργανώσαμε πορείες και διαμαρτυρηθήκαμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος.
Μαζί επισκεφθήκαμε τη Βουλή και ενημερώσαμε τα κόμματα για το δίκαιο του τόπου μας.
Μαζί συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους κυκλαδίτικους Δήμους, χρησιμοποιώντας όλα τα θεσμικά και νόμιμα μέσα για να μπλοκάρουμε αυτήν την εξέλιξη.
Μαζί συνεχίζουμε, προωθώντας σε όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και συλλόγους, τα δίκαια αιτήματα μας.

Ο αγώνας είναι συνεχής και διαρκής και σε αυτόν έχουμε πολλούς συμπαραστάτες και πολλούς συνοδοιπόρους όπως την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Όλοι Μαζί. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε.

Φίλες και φίλοι,
δεν είμαστε αντίθετοι στην πρόοδο, δεν κλείνουμε τα μάτια στο αύριο.
Θέλουμε όμως την πρόοδο που θα σέβεται την παράδοση.
Tην πρόοδο που πηγαίνει χέρι-χέρι με την κοινή μας ιστορία, το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομία.
Την πρόοδο που θα εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας έκαναν γνωστούς παγκοσμίως.
Εμείς οραματιζόμαστε την Πάρο ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πρότυπο προορισμό.
Έναν προορισμό που θα βασίζεται και θα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Λέμε ΝΑΙ στις λύσεις του μέλλοντος, αλλά με κανόνες και με πλαίσιο.
Με ένα άλλο ενεργειακό σχεδιασμό που θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Με τρόπο που δεν θα καταστρέφει τα νησιά μας. Αλλά θα εξασφαλίζει επαρκή, ασφαλή και φτηνή ενέργεια για όλα τα νοικοκυριά.
Σ’ αυτή τη λογική εξάλλου μιλήσαμε για την κυματική ενέργεια, την οποία συμπεριλάβαμε και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.
Η ταυτότητα του νησιού μας είναι η ψυχή μας. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
Η προσήλωση στον αγώνα μας, στις αξίες και τα ιδανικά μας είναι μονόδρομος για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας, του υδροφόρου ορίζοντα, του μοναδικού κυκλαδίτικου τοπίου και για την προάσπιση της οικονομίας μας.

Συνεχίζουμε λοιπόν. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, μέχρι το τέλος.
Ενάντια σε όλα αυτά που θέλουν άλλοι να γίνουν για εμάς, χωρίς εμάς.
Καλόν αγώνα φίλες και φίλοι, και να θυμάστε τα λόγια του ποιητή: «Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.»

Σας ευχαριστώ.
Μάρκος Ι. Κωβαίος
Δήμαρχος Πάρου

ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΑΡΧΟΥ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΖΑ

Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας παρουσία!
Συγχαρητήρια στην νεολαία που παίρνει μέρος στην σημερινή διαμαρτυρία και αγωνίζεται έμπρακτα για το μέλλον της!
Καταρχήν πιστεύω ότι καταδικάζουμε όλοι μας τα γεγονότα που συνέβησαν στην Τήνο στις 20.5.20 , την παρουσία Αστυνομικής Δύναμης και τη χρήση βίας για την καταστολή ειρηνικών κινητοποιήσεων των κατοίκων.
Επίσης ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στους διωκόμενους κατοίκους του νησιού της Τήνου.
ΕΙΝΑΙ πάρα πολύ σημαντικό ότι σε 6 νησιά σήμερα, γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ( ΠΑΡΟΣ, ΝΑΞΟΣ, ΤΗΝΟΣ, ΑΝΔΡΟΣ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και ΑΜΟΡΓΟΣ ).
Θα πρέπει να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές, στην πολιτική εξουσία και στην δικαιοσύνη για να σεβαστούν τις ομόφωνες αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Συλλογικών φορέων, των Δήμων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Είμαστε θετικοί στις φιλικές προς το περιβάλλον ΑΠΕ όπως η ηλιακή ενέργεια, η υδροηλεκτρική, η γεωθερμική κ.α.
Οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες στα βουνά μας, δεν είναι ΑΠΕ - είναι ΑΠΑΤΗ - είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας.
Η εγκατάσταση αυτών των ανεμογεννητριών θα έχει κερδισμένους τα Γερμανικά εργοστάσια, τους εγχώριους και ξένους επενδυτές (επιδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ έργα ).
Χαμένοι θα είμαστε όλοι οι υπόλοιποι που θα δούμε τα βουνά και τα τοπία μας να μετατρέπονται σε ένα απέραντο νταμάρι, το τουριστικό προϊόν να υποβαθμίζεται και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να ακριβαίνει συνεχώς…
Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου μας στον κοινό αγώνα, να καταθέσουμε προτάσεις δημόσια και γραπτά , να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , να ασκήσουμε πίεση στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να αγωνιστούμε μέχρι να επικρατήσει η λογική!
Ένα σύντομο ιστορικό :
- Το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ ψηφίστηκε το 2008 – τα αιολικά πάρκα του ομίλου Κοπελούζου ( στα νησιά Πάρο, Νάξο, Τήνο και Άνδρο ) αδειοδοτήθηκαν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2010 από την ΡΑΕ
– από τους δήμους και το περιφερειακό συμβούλιο ζητήθηκε γνωμοδότηση το 2011 για την έγκριση της ΜΠΕ του παραπάνω έργου ( γνωρίζετε ότι αυτές οι γνωμοδοτήσεις των φορέων το 2011 ήταν αρνητικές )
- όμως τον Δεκέμβριο του 2013 και τον Δεκέμβριο του 2014 εγκρίθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος η ΑΕΠΟ
– κατόπιν οι φορείς ( Περιφέρεια, Δήμοι, Σύλλογοι , πολίτες ) προσέφυγαν στο ΣΤΕ
– το ΣΤΕ έχει πάρει μέχρι σήμερα 10 αναβολές
– το 2017 ο όμιλος Κοπελούζου κατέθεσε τροποποίηση η οποία εγκρίθηκε στις 25 Μαΐου 2020 παρότι όλοι οι θεσμικοί φορείς των νησιών είχαν για άλλη μια φορά γνωμοδοτήσει αρνητικά
- η επόμενη δικάσιμος για το ΣΤΕ ήταν ορισμένη για τις 3.6.20 αλλά αναβλήθηκε.
Θα γνωρίζουμε την ημερομηνία της νέας εκδίκασης στις 3.6.20
Είναι προφανές ότι αφού καθοριστεί η επόμενη δικάσιμος θα πρέπει όσοι μπορούμε σε συνεργασία με τους συλλόγους των Αθηνών να βρισκόμαστε εκείνη την ημέρα στην Αθήνα, έξω από το ΣΤΕ.
Με την παραπάνω τροποποίηση εγκρίθηκαν οι 76 από τις 95 ανεμογεννήτριες ύψους 100μ. ( 2,3 MW η καθεμία ) στα 4 νησιά, για την Πάρο 22 ανεμογεννήτριες, για την Νάξο 16, για την Τήνο 5 και για την Άνδρο 33.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι ανεμογεννήτριες που οι επενδυτές επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στα νησιά μας. Στην Πάρο υπάρχουν ήδη 4 πιο μικρού ύψους από την ΔΕΗ στην περιοχή των Καμαρών. Αντίστοιχα υπάρχουν ανεμογεννήτριες στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο.
Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την φέρουσα ικανότητα των νησιών που αναφέρει 104 ανεμογεννήτριες στην Πάρο, 227 στην Νάξο, 103 στην Τήνο, 201 στην Άνδρο, 24 στην Αντίπαρο, 55 στην Σύρο, 80 στην Μύκονο,48 στην Σαντορίνη, 67 στην Αμοργό και σε όλα τα νησιά ανάλογα με το μέγεθος τους. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη δεν μένει κανένα νησί χωρίς αιολικά…
Απλά ξεκίνησαν από εμάς…
Πριν 3 μήνες περίπου ο όμιλος Μυτιληναίου κατέθεσε πρόταση για 5 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μ. (3MW η καθεμία) για το νησί της Άνδρου. Στην ΜΠΕ του παραπάνω έργου ανέφεραν ότι θα κατασκευάσουν και έναν μικρό ντόκο για την εκφόρτωση των Α/Γ. Το περιφερειακό συμβούλιο ομόφωνα έδωσε αρνητική γνωμοδότηση. Όμως η εξέλιξη και αυτού του έργου δεν είναι γνωστή…
Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε δυστυχώς επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις των σχετικών έργων.
Στις 29.5.20 το Περιφερειακό Συμβούλιο με ομόφωνο ψήφισμα καταδίκασε τα γεγονότα της Τήνου και επανέλαβε για άλλη μια φορά το αίτημα για αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα Αιολικά Πάρκα, μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο, προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή, μετά από διαβούλευση, χωροθέτησή τους σε εθνικό επίπεδο.

Φίλες και Φίλοι,
Είναι γνωστό ότι τα συμφέροντα είναι ισχυρά και τα λεφτά είναι πολλά!
Όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε με ενότητα – αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα να διεκδικούμε την προστασία των νησιών μας .
Κλείνω με το πολύ όμορφο αλλά και εύστοχο σύνθημα του αγώνα:
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ!

 Σας ευχαριστώ!
Κώστας Ν. Μπιζάς

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos