Η Αντίπαρος νοιάζεται και συζητά για το θαλάσσιο περιβάλλον

31 Μαρτίου 2021 17:01

Η Aegean Rebreath στο πλαίσιο του προγράμματός της για τις Κυκλάδες που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος-ΙΣΝ και ο Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου, θεματοφύλακας της Αντιπαριώτικης πολιτισμικής κληρονομιάς και εξαιρετικά ενεργός σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης, είχαν τη χαρά να συνδιοργανώσουν την Δευτέρα 22 Μαρτίου, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Δήμου Αντιπάρου κ. Τριαντάφυλλου και εκπροσώπων της Επιτροπής Ανακύκλωσης, της τοπικής κοινωνίας και της αλιευτικής κοινότητας, οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών και η συζήτηση που ακολούθησε έδωσαν μια πλήρως εμπεριστατωμένη εικόνα ζητημάτων που αφορούν στο θαλάσσιο περιβάλλον των νησιών.

 Η Αντίπαρος πρωτοπόρος ως παράδειγμα ενός μικρού τόπου που λειτουργεί σε δύο ρυθμούς, αυτόν της χειμωνιάτικης καθημερινότητας και τον ρυθμό της τουριστικής περιόδου, έδωσε στους διοργανωτές και τους προσκεκλημένους το πεδίο να διερευνήσουν τις προκλήσεις, την δυναμική και τις λύσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος που σχετίζονται με τον τουρισμό και τους περιορισμένους πόρους.

Πιο συγκεκριμένα, η κα. Καμπέρη, χημικός, ωκεανογράφος, ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ανέλυσε τα ζητήματα που πηγάζουν από την παρουσία πλαστικών και μικροπλαστικών στη θάλασσα καθώς και τις επιπτώσεις τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα. O κ. Υφαντής, χημικός μηχανικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sychem, παρουσίασε την κατάσταση αναφορικά με το πόσιμο νερό στα νησιά καθώς και τρόπους μείωσης της χρήσης εμφιαλωμένου νερού από πλαστικά μπουκάλια. Η κα. Μαυρουδή, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων, εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών 16 ενεργών συλλόγων σε 14 κυκλαδονήσια, τόνισε την σημασία της πολυεπίπεδης συνεργασίας και ενεργούς δράσης των πολιτών για την διατήρηση του νησιωτικού ιδιώματος, την συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης των νησιών.

 Τις εισηγήσεις ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου ο κάθε φορέας παρουσίασε τις δράσεις του και επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας στο έργο της Aegean Rebreath με τους Σταθμούς Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων. Η κοινή θέληση όλων των παρευρισκόμενων για συνεργασία στην εξεύρεση ακόμη περισσότερων λύσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον, επισφραγίστηκε με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και μελλοντικών δράσεων σαν συνέχεια της καλής αρχής που έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Εν τάχει, οι πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που παρουσίασε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αντιπάρου κα. Κριτσαντώνη είναι, η δημιουργία ηλεκτρονικής τράπεζας χρόνου και εργασίας εθελοντών, ενημερωτικά έντυπα για τους επισκέπτες σχετικά με τις δράσεις και τις πρακτικές της Αντιπάρου για την προστασία του περιβάλλοντος, διαγωνισμός και έκθεση έργων τέχνης ευαισθητοποίησης, σηματοδότηση επιχειρήσεων που ακολουθούν “πράσινες” πρακτικές, δημιουργία Βοτανικού και Θαλάσσιου Πάρκου, υιοθεσία παραλιών με στόχο την προστασία τους (Πρέσβειρες Καθαρής Θάλασσας/Παραλίας), τριήμερο εκδηλώσεων τον Ιούλιο αφιερωμένο στη προστασία των ακτών και της θάλασσας και εν γένει οι εκδηλώσεις και οι αθλητικοί αγώνες να ακολουθούν πράσινες και καλές πρακτικές, οδοιπορικά σε παραθαλάσσιες περιοχές με ξεναγό-οδηγό, θεματικά σαββατοκύριακα και πανκυκλαδικές εβδομάδες δράσεων.

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την έκβαση αυτής της διαδικτυακής ημερίδας και η μεγάλη παραδοχή όλων των συμμετεχόντων ήταν πως οι Κυκλάδες έχουν μακρά παράδοση πρακτικών κυκλικής οικονομίας και αειφορίας. Υποχρέωση μας σαν ενεργοί πολίτες, είναι να τις διατηρήσουμε και να τις αναδείξουμε. Τέλος, βασική πρόθεση μας είναι να πραγματοποιήσουμε περισσότερες συναντήσεις με σκοπό τη διασύνδεση φορέων, επιστημονικής κοινότητας και τοπικών κοινωνιών για την αειφορία των νησιών.
Όλοι μαζί μπορούμε να προστατέψουμε τη θάλασσα και το μικρό επίγειο παράδεισο της Αντιπάρου. Η ενεργοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση όλων μας!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos