Πάρος: Τσούχτρες σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα νερά του νησιού – Τρόποι αντιμετώπισης του τσιμπήματος

19 Σεπτεμβρίου 2021 18:11

Είναι γνωστά θαλάσσια πλάσματα που ανήκουν στην οικογένεια των μεδουσών και συνήθως το τσίμπημα που προκαλούν για να αμυνθούν είναι ενοχλητικό για τον άνθρωπο.

Πρόκειται για τις τσούχτρες, οργανισμούς του ζωοπλαγκτόν που μοιάζουν με ζελέ με πλοκάμια και η εμφάνισή τους στις θάλασσες εμφανίζει χρονική περιοδικότητα, αναλόγως των θαλασσίων ρευμάτων και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Φέτος φαίνεται ότι είναι η χρονιά τους καθώς στο σύνολο σχεδόν των νερών της Πάρου, κοντά σε παράκτιες περιοχές και εκεί όπου συνήθως απολαμβάνουν το μπάνιο τους οι λουόμενοι έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός από τσούχτρες τον τελευταίο καιρό.

Κι αν πριν από ελάχιστες μέρες εντοπίζονταν κυρίως στη θάλασσα της νότιας Πάρου, αυτή την περίοδο υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κάθε σχεδόν θαλάσσια περιοχή του νησιού.

Που οφείλεται όμως η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών;

Η υψηλή θερμοκρασία των νερών (υπερθέρμανση).
Η αυξημένη αλιεία.
Η αλλαγή στο pH του νερού των ωκεανών.
Ενδέχεται η αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων τοξικών ουσιών στα νερά να οδηγεί στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.

Γνωρίζεις όμως πως να αντιμετωπίσεις το τσίμπημα της τσούχτρας;

Βγες άμεσα από τη θάλασσα.
Έλεγξε το σώμα σου και αφαίρεσε προσεκτικά και όχι με γυμνά χέρια τα πλοκάμια της τσούχτρας. Το σίγουρο είναι ότι όπου υπάρχει πλοκάμι στο σώμα σου, η πάσχουσα περιοχή θα εμφανίζει κοκκινίλες, σπυράκια και ερεθισμό.
Ρίξε πολύ θαλασσινό νερό στα πάσχοντα σημεία.
Γνωρίζεις ότι ο πάγος μειώνει το πρήξιμο; Άρα βάλε στο τσίμπημα πάγο ή παγάκια και κάνε υπομονή!
Τσέκαρε το φαρμακείο σου και αν δεν έχεις μαζί σου αμμωνία ή κορτιζονούχα αλοιφή ήρθε η ώρα να προμηθευτείς. Ακόμα και στο τσίμπημα της τσούχτρας, η αμμωνία ή η αλοιφή θα περιορίσουν τη φλεγμονή και το τσούξιμο.
Σε περίπτωση που το τσίμπημα από την τσούχτρα είναι πολύ τοξικό ή έχεις αλλεργία και δεν το ξέρεις, ενδέχεται να παρουσιάσεις ναυτία ή εμετό, δύσπνοια, ζάλη και ταχυκαρδία. Ζήτα βοήθεια προκειμένου να σε οδηγήσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας όπου θα σου χορηγήσουν ένεση κορτιζόνης.

Μετά την πρώτη αντιμετώπιση και περιποίηση ενδείκνυται για τις 2-3 επόμενες ημέρες να καθαρίζεις σχολαστικά την πάσχουσα περιοχή και να χρησιμοποιείς μία αντιβιοτική κρέμα.

tsouxtres10

tsouxtres12

tsouxtres11

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos