Πάρος: Ο Οκτώβριος μας «αποχαιρετά» με μικρό καλοκαιράκι! Γαϊδουροκαλόκαιρο όπως έλεγαν στο νησί παλαιότερα…

18 Οκτωβρίου 2022 16:03

Ποιος είπε ότι το φθινόπωρο εδραίωσε την παρουσία του; Μπορεί οι τελευταίες βροχοπτώσεις, οι σφοδροί βοριάδες και η συνακόλουθη πτώση της θερμοκρασίας να «αγρίεψαν» το φθινοπωρινό σκηνικό, ωστόσο η τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη μας επιφυλάσσει μια έκπληξη!

Ο καιρός, κατά τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μετεωρολογικές προγνώσεις, θα είναι σχεδόν… καλοκαιρινός. Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου θα γιορταστεί με καλοκαιρία, καθώς οι άνεμοι θα κοπάσουν, δεν θα σημειωθούν βροχοπτώσεις, θα υπάρχει ηλιοφάνεια και ο υδράργυρος θα ανέβει σε υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Οι γλυκές καιρικές συνθήκες, το θερινό ιντερμέδιο εν μέσω φθινοπώρου, ονομαζόταν γαϊδουροκαλόκαιρο στην παλαιά αγροτική Πάρο. Ήταν η εποχή που οι αγρότες ανέμεναν με προσμονή ώστε να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για το όργωμα και κατόπιν για τη σπορά της γης. Το γαϊδουροκαλόκαιρο, συνήθως κόπριζαν τα κτήματα, ώστε να δεχτεί η γη τα κατάλληλα οργανικά στοιχεία που με τις πρώτες βροχοπτώσεις οδηγούσαν στη λίπανσή της. Το γαϊδουροκαλόκαιρο ήταν επομένως, μια αρχή, ένα ευπρόσδεκτο και πολυαναμενόμενο καιρικό φαινόμενο, δεμένο με τον κύκλο των υπαίθριων εργασιών του αγροτικού κόσμου του νησιού.

Ευπρόσδεκτη είναι και σήμερα η προβλεπόμενη καλοκαιρία της επόμενης εβδομάδας, καθώς με σύμμαχο τις καλές συνθήκες θα γιορταστεί η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και θα γίνει, αν ο καλός καιρός διατηρηθεί, η έξοδος των εκδρομέων της 28ης Οκτωβρίου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos