Περασμένα ναι ξεχασμένα όχι …….και εξοφλημένα όχι

20 Μαρτίου 2013 22:46

Μαρτίου 2013 Παγκόσμια ημέρα νερού . Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό . ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης .

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού θέλουμε να καταδείξουμε την αρνητική παγκόσμια εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού , πως ,με ποιο τρόπο και από ποιους προωθείται και να αναδείξουμε τον ρόλο και το έργο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης .

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι σε ολόκληρο τον κόσμο , όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης , αυτή συνοδεύτηκε από υποβάθμιση της ποιότητας του νερού , αύξηση της απώλειας νερού , υποβάθμιση των υποδομών και αύξηση των τιμών .

Με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών παροχής νερού δεν διευκολύνεται η πρόσβαση στο νερό σε χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά , τα πλεονάσματα δεν επενδύονται στα συστήματα ύδρευσης αλλά διανέμονται ως κέρδη στους συμμετέχοντες ιδιώτες και δεν γίνονται κεφαλαιοποιήσεις αλλά επικεντρώνονται στη βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση κερδών .

Η καλή λειτουργία της ύδρευσης απαιτεί ενδυνάμωση των δημοσίων υπηρεσιών ύδρευσης και τοπικό δημοκρατικό έλεγχο και διαχείριση των νερών .Πόλεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις αποτυχίες της ιδιωτικοποίησης του νερού . Η άνιση πρόσβαση , η αθέτηση υποσχέσεων , οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και τα σκανδαλώδη περιθώρια κέρδους ωθούν τους Δήμους και τους πολίτες να ξαναπάρουν πίσω τον έλεγχο αυτού του κοινωνικού αγαθού και υπηρεσίας .

Σήμερα η ασκούμενη μνημονιακή αδιέξοδη πολιτική που προωθεί με κάθε τρόπο το ξεπούλημα και τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων κοινωνικών αγαθών με την υπάρχουσα και νέα νομοθεσία που ετοιμάζει , φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει στην απαξίωση των υπηρεσιών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης με στόχο την ευκολότερη πώληση τους σε ιδιώτες και σε πολυεθνικές.

Ο κίνδυνος αυτός απειλεί και την Παριανή κοινωνία . Οι διοικούντες μας φαίνεται να τον αγνοούν ή να τον υποτιμούν όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα ενέργειες και μη ενέργειές τους στρώνοντας το δρόμο της απαξίωσης των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΠ και των εργαζομένων σε αυτήν .

Αντί η Διοίκηση να αξιολογήσει σωστά τις συνθήκες και να σταθεί στο πλάι των εργαζομένων για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις επερχόμενες δυσκολίες επέλεξε τώρα να βρισκόμαστε σε αντίπαλο στρατόπεδο έχοντας ανάμεσα μας όλα τα γεγονότα πού έχουν προηγηθεί .

Περασμένα ναι ξεχασμένα όχι .......και εξοφλημένα όχι.

Παρά το ότι έχουν περάσει τέσσερις (4) μήνες από τη δημοσιοποίηση σε αρμόδια θεσμικά όργανα των αυθαιρεσιών και της αυταρχικής συμπεριφοράς της Διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης ΠΑΡΟΥ που είχαν σαν αποτέλεσμα την παράνομη παρακράτηση σημαντικού μέρους των μισθών μας για έναν ολόκληρο χρόνο , καθώς και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία της και στην εργασιακή ειρήνη , παρά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου για αποκατάσταση της νομιμότητας στη ΔΕΥΑΠ, μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα των αποκαλύψεων και καταγγελιών μας , λίγες αλλαγές έγιναν και αυτές κρύβουν υποκρισία αφού τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν στο ίδιο πρόσωπο .

Μέχρι και σήμερα

ΔΕΝ έχουν ακόμα υπολογιστεί και επιστραφεί τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά από τους μισθούς μας του 2011 και 2012 .

ΔΕΝ έχει ακόμα υπολογιστεί σωστά ο μισθός μας για το έτος 2013 .

ΔΕΝ μας δίδονται νόμιμες παροχές ( γάλα από το 2010 ) .

ΔΕΝ έχει επέλθει ισορροπία εργασιακών σχέσεων , επιθυμητή και αποτελεσματική συνεργασία με την Διοίκηση που με την υποκρισία και την αδιαλλαξία της δεν συνδράμει σ΄αυτή .

Περαιτέρω η Διοίκηση μας ΔΕΝ έλαβε υπόψη της την ομόφωνη απόφαση της Γ. Συνέλευσης μας για καταβολή των οφειλομένων στο τέλος Φεβρουαρίου 2013 επικαλούμενη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ .

ΔΕΝ μας κάλεσε σε διαπραγμάτευση αλλά ΕΠΕΒΑΛΕ την εξόφληση μας έως το τέλος Οκτωβρίου 2013 χωρίς καμιά εγγύηση για αυτό .

ΔΕΝ φρόντισε παρά τις επισημάνσεις μας για την έγκαιρη και σωστή μετάβαση στις νέες εργασιακές σχέσεις που ήδη έχουν επέλθει από 01-01-2013 με τον Ν. 4093/2012 (υπερωρίες , βάρδιες επιφυλακές κλπ. ), με αποτέλεσμα ένα λειτουργικό αλαλούμ με ατυχείς πειραματισμούς που δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα .

ΔΕΝ επεδίωξε την ενημέρωση και την εξεύρεση λύσεων σε υπαρκτά λειτουργικά προβλήματα σε συνεργασία με άλλες ΔΕΥΑ και την ΕΔΕΥΑ.

Επίσης ΔΕΝ άλλαξε η σύνθεση του Δ.Σ. ΔΕΥΑΠ σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις .

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΠ δεν είναι αυτή που απαιτούν οι συνθήκες και οι συγκυρίες της εποχής μας .

Όμως δυσαρέσκεια και απορίες μας έχει προκαλέσει και η στάση του κ. Δημάρχου Πάρου και των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας απέναντι στο μείζον ζήτημα της διοίκησης και διαχείρισης της Δημοτικής Επιχείρησης και απέναντι στην προσωποκεντρική διοίκηση της που λειτουργεί αυθαίρετα παράνομα ,παράλογα, αυταρχικά και υποκριτικά , με ότι αυτό συνεπάγεται .

Πιστέψαμε ότι μετά από αυτά τα γεγονότα ο κ. Δήμαρχος και οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας έχοντας πρωτίστως ηθική υποχρέωση θα διαχώριζαν τη θέση τους από τις απαράδεκτες αυτές πολιτικές και πρακτικές που καταγγείλαμε και θα αναλάμβαναν την πολιτική ευθύνη και δράση.Αντίθετα βάπτισαν «αναντικατάστατο» και «καταλληλότερο» τον Προέδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ και εγγυητές της καλής λειτουργίας της άπαντες του Διοικητικού Συμβουλίου της και έδωσαν άφεση αμαρτιών .

Ιδιαίτερη αίσθηση μας προκάλεσε η επίθεση του κ. Δημάρχου στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε τη σοβαρότητα , το βάθος και τις διαστάσεις του προβλήματος , με φράσεις «δεν θα μας υποδείξετε εσείς ...» «.....να φύγουν οι εργαζόμενοι» ξεχνώντας τα λεγόμενα του περί «δεύτερου Λιμενικού Ταμείου» και το γεγονός ότι κατά την πρόταση μομφής που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μας επετράπη η αναλυτική έκθεση των προβλημάτων στην Δημοτική Επιχείρηση που μέχρι σήμερα υφίστανται .

Το μέλλον ; ........ Αγώνας ....

Οι πρακτικές αυτές άσκησης εξουσίας δεν αρμόζουν στο σήμερα, που κύρια χρειάζεται αποκοπή από το κατεστημένο και ουσιαστική αντιμνημονιακή πολιτική βούληση από την πλευρά της ευρύτερης Διοίκησης μας .Δεν αρμόζει σε μας , στην ΔΕΥΑΠ , και στους Παριανούς πολίτες αυτή η υπερμνημονιακή πολιτική που επιβάλλεται συστηματικά πολλά χρόνια πριν ,με κύριο εκφραστή τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, υποτιμώντας την επιχείρηση εσωτερικά και ισοπεδώνοντας μας εργασιακά και μισθολογικά.

Επισημαίνουμε πέραν των μισθολογικών , τις περικοπές στην συντήρηση του στόλου των αυτοκινήτων της ΔΕΥΑΠ με αποτέλεσμα να είναι πλέον επικίνδυνα για την ασφάλεια μας .Επισημαίνουμε ακόμα τις σοβαρές περικοπές σε προσλήψεις προσωπικού ειδικοτήτων .

Η πολιτική της Διοίκησης της ΔΕΥΑΠ εδώ και χρόνια βασίζεται στις περικοπές αυτές σε βάρος μας , στην ποδοπάτηση των εργασιακών μας σχέσεων , στην καταστρατήγηση της εργασιακής ειρήνης και του αισθήματος δικαιοσύνης , μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, με παρακρατήσεις από μισθούς και παροχές. Με την τακτική αυτή εξοικονόμησαν οι διοικούντες και συνεχίζουν να εξοικονομούν χιλιάδες ευρώ σε μια προσπάθεια να κλείνουν τις «ψηφοθηρικές» τρύπες και άστοχα ανοίγματα της επιχείρησης χωρίς να δώσουν πίσω στους καταναλωτές συμπολίτες μας ούτε ένα ευρώ, τουλάχιστον διευρύνοντας και επικαιροποιώντας το κοινωνικό τιμολόγιο εντάσσοντας σε αυτό και άλλες νεοδημιουργηθείσες από την κρίση ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ( νεόπτωχοι , οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο , μονογονεϊκές οικογένειες κ.α. ) . Αυτή η πολιτική σε συνδυασμό με την κυβερνητική μνημονιακή βάρβαρη και αδιέξοδη πολιτική λιτότητας και πωλήσεων – ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων αγαθών , με την υπάρχουσα νέα νομοθεσία , χωρίς προσλήψεις τακτικού προσωπικού , χωρίς το εργαλείο της επιφυλακής και των υπερωριών φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΠ και κάθε άλλης ΔΕΥΑ και στην ευκολότερη πώληση τους σε ιδιώτες επενδυτές και πολυεθνικές ,στρεβλώνοντας την πραγματικότητα και ρίχνοντας το βάρος σ' εμάς τους εργαζόμενους καταλογίζοντας μας ευθύνες όπως συνηθίζεται αυτή την εποχή .

Οι συνέπειες και οι επιπτώσεις στη ζωή όλων μας από την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης , όπως προαναφέραμε έχουν καταδειχτεί από τη διεθνή εμπειρία και επιφέρουν σοβαρές βλάβες στο Δημόσιο συμφέρον .Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ΔΕΥΑ ΠΑΡΟΥ στέκεται στα πόδια της επειδή μεγάλο φορτίο σηκώνεται από εμάς με φιλότιμο , μεγάλη προσπάθεια και «χορηγίες» και τώρα ενάντια στις επερχόμενες καταστάσεις κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην κοινωνία της Πάρου , διεκδικούμε και απαιτούμε

Το νερό να παραμείνει Δημόσιο αγαθό .

Την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Τιμολογιακή πολιτική προσαρμοσμένη στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Την εύρυθμη και σύννομη λειτουργία της ΔΕΥΑΠ και την κατά το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Τη διασφάλιση των εργασιακών , θεσμικών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Τελειώνοντας δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, εάν στο κοντινό μέλλον η ΔΕΥΑΠ οδηγηθεί σε κλείσιμο είτε γιατί πωλείται είτε γιατί απορροφάται από τον Δήμο ,θεωρούμε από σήμερα προσχεδιασμένη τη πορεία αυτή από αυτούς οι οποίοι υπηρετούν συμφέροντα που καθορίζουν και καταστρέφουν τις ζωές όλων μας αυτή τη περίοδο . Ήδη έχει δρομολογηθεί η πώληση των ΕΥΔΑΠ , ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ στοχεύει επάνω μας .

Στα σχέδια αυτά λέμε ΟΧΙ.

Επιτακτική είναι η ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα .

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos