2η ημέρα της Γιορτής του Ρεβιθιού στον Πρόδρομο Πάρου. Μια πανδαισία ρεβιθομαγειρεμάτων, μια παραδοσιακή γιορτή! (Βίντεο + Φωτό)

30 Ιουλίου 2018 19:20

Η Κυριακή 29 Ιουλίου ήταν η δεύτερη και τελευταία ημέρα της Γιορτής του Ρεβιθιού στον Πρόδρομο και πολύς κόσμος βρέθηκε στο χωριό για να ζήσει τη μαγεία της!

Αν την πρώτη ημέρα, το Σάββατο δηλαδή 28 Ιουλίου, όταν και άνοιξε η αυλαία της Γιορτής, ο κόμος βίωσε υπέροχες στιγμές φιλοξενίας, παραδοσιακής "περιήγησης" στην γαστρονομική ταυτότητα του ρεβιθού αλλά και μουσικής ψυχαγωγίας με τοπικούς σκοπούς και χορούς, την τελευταία ημέρα, οι πλούσιες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση μιας πανδαισίας ποικίλων ρεβιθο - μαγειρεμάτων τα οποία αποτελούν μέρος του γαστρονομικού πολιτισμού του Προδρόμου και της Πάρου.

Πριν όμως από τα ρεβιθο - εδέσματα, παρουσιάστηκε το πλέξιμο ενός από τα βασικότερα "βοηθήματα" της κουζίνας της παραδοσιακής νοικοκυράς με το οποίο έπιανε τον καυτό σκούνταβλο ξεφουρνίζοντας την περίφημη ρεβιθάδα. Αυτές ήταν οι λεγόμενες "πιάστρες" πλεγμένες από υφάσματα και απαραίτητες στην ολοκλήρωση της μαγειρικής διαδικασίας από τη λαϊκή νοικοκυρά της Πάρου.



Κατόπιν, η ατμόσφαιρα της Γιορτής πλημμύρισε από μυρωδιές και αρώματα! Νόστιμοι ρεβιθοκεφτέδες τηγανίστηκαν και προσφέρθηκαν ζεστοί και λαχταριστοί στον κόσμο, στην πλατεία Μειντάνη παρουσιάστηκε η παραδοσιακή παρασκευή στραγαλιών και φτιάχτηκε επίσης ο περιβόητος ρεβιθοκαφές ο οποίος σε εποχές παλαιότερης ένδειας ήταν το ρόφημα που συντρόφευε τις συναντήσεις των νησιωτών και τις κουβέντες τους. Λίγο αργότερα, ξεφουρνίστηκαν από τον Παραδοσιακό Φούρνο οι σκούνταβλοι με τη χυλωμένη και πεντανόστιμη ρεβιθάδα, το εμβληματικότερο έδεσμα της Γιορτής!

Μαζί με ντόπιο κρασί, πιάτα με ζεστή ρεβιθάδα προσφθέρθηκαν φιλόξενα στον κόσμο ενώ την ίδια στιγμή τοπικοί μουσικοί με τσαμπούνες και τουμπάκια έστηναν ένα πανηγύρι από νησιώτικους παραδοσιακούς σκοπούς που ενθουσίασε τον κόσμο. Ρεμπέτικοι αξέχαστοι, ζωντανοί ήχοι λίγο πιο πέρα, ακούγονταν από λαϊκούς οργανοπαίχτες στήνοντας το δικό τους γλέντι μέσα στο χωριό. Επιστέγασμα της εκδήλωσης, ήταν η εξαιρετική προβολή "Η Πορεία του Ρεβιθιού" αργά το βράδυ στην Αγ. Παρασκευή με την οποία και έπεσε η αυλαία της φετινής διήμερης Γιορτής του Ρεβιθιού.


Μιας Γιορτής γοητευτικής και φιλόξενης που πατά στα χνάρια της μακραίωνης γαστρονομικής ιστορίας της Πάρου και ειδικότερα του Προδρόμου η οποία δεν μας γεμίζει μόνο νοσταλγία για παλαιότερες μορφές μαγειρικής σοφίας με επίκεντρο το ρεβίθι αλλά μας επιβεβαιώνει επίσης ότι το νήμα της παράδοσης που μας συνδέει με το παρόν παραμένει ζωντανό και ακέραιο.

Γιατί στο υπέροχο σαν ζωγραφιά χωριό του Προδρόμου, η πατροπαράδοτη κληρονομιά της κουζίνας των μαγειρεμάτων με ρεβίθι, είναι ζώσα και σηματοδοτεί μέχρι σήμερα την αυθεντικότητα του καθημερινού του βίου των κατοίκων του και την πολιτισμική ποιότητα του τόπου.

 

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos