Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας

19 Ιουνίου 2024 17:53

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, με μεγάλη επιτυχία το ΣΤ’ Διεθνές Συνέδριο του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) με θέμα

Η ΠΑΡΟΣ KAI ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΙΤΕΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ -Σχέσεις, Επαφές, Επιρροές/

PAROS AND ITS CYCLADIC NEIGHBOURS -Relations, Contacts, Influences

με την ανακοίνωση 35 επιστημονικών εισηγήσεων κατά την διάρκεια 8 Συνεδριών των τριήμερων εργασιών του Συνεδρίου και με την επίσκεψη την 4η ημέρα στην ανασκαφή του Δεσποτικού. Οι παρουσιάσεις των ξένων και ελλήνων συνέδρων ήταν υψηλού επιπέδου και έφεραν στο προσκήνιο νέα στοιχεία από έρευνες και μελέτες για την Πάρο και τις Κυκλάδες.  Ειδικότερα, για δύο από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής Πάρου-Αντιπάρου, το Δεσποτικό και τις Κουκουναριές, παρουσιάστηκαν νέα ευρήματα και αποτελέσματα μελετών του αρχαιολογικού υλικού από τις ανασκαφές.

     Από μεγάλη ομάδα διακεκριμένων αρχαιολόγων Ιταλικών, Αμερικανικών, Βρετανικών, Γερμανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ανακοινώθηκαν νέα στοιχεία για έργα γλυπτικής των Κυκλάδων, έργα σε παριανό και ναξιακό μάρμαρο, σημαντικές προσωπικότητες της αρχαίας Πάρου, νομισματική της Πάρου και των αποικιών της, δημιουργίες κεραμικής των Κυκλάδων και σχέσεις με μεγάλα παραγωγικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για την γεωλογία/σεισμολογία των Κυκλάδων και την σύνδεση των σεισμικών φαινομένων με την φιλολογική και αρχαιολογική μαρτυρία παρουσιάστηκαν σε ειδική Συνεδρία την 3η ημέρα εργασιών του Συνεδρίου. Τα συμπεράσματα από το σύνολο των επιστημονικών εισηγήσεων συνόψισαν κατά την λήξη των εργασιών, εκφράζοντας την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη διεξαγωγή του Συνεδρίου, η Πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου και του ΙΑΠΚ Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Ντόρα Κατσωνοπούλου και ο Καθηγητής Γεωλογίας Γιάννης Κουκουβέλας.

     Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πάρου, τον Σύλλογο ‘Αρχίλοχος’ Πάρου και την Περιφέρεια του Ν. Αιγαίου, και με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου, των Φίλων της Πάρου & Αντιπάρου, και της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων της Αθήνας.

     Όπως επίσης ανακοίνωσε η Πρόεδρος του ΙΑΠΚ Ντόρα Κατσωνοπούλου, θα ακολουθήσει Εγκύκλιος προς τους Συνέδρους για την συγγραφή των άρθρων και την έκδοση του τόμου Πρακτικών του Συνεδρίου, με την επιστημονική της επιμέλεια, όπως ακριβώς έχει συμβεί και με όλα τα προηγούμενα πέντε Συνέδρια που έχει πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων.

               

Από το ΔΣ

Φωτο: Αφίσα Συνεδρίου

            Οι Σύνεδροι κατά την λήξη του Συνεδρίου 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos