Το μελαχρινό: Το καλό γλυκό που προσέφεραν στην Πάρο στους γάμους και τα Χριστούγεννα

09 Ιουλίου 2017 15:32

Το μελαχρινό ήταν το καλό γλυκό που πρόσφεραν στο νησί στους γάμους και τα Χριστούγεννα. Η Τζαννέτα Σωμαρίπα, γέννημα-θρέμμα της Νάουσας στην Πάρο, ξεφυλλίζει τις παιδικές αναμνήσεις της τότε που ήταν παιδί και θυμάται: «Περιμέναμε το καΐκι από τη Χίο να φέρει τα καρύδια.

Υπήρχε ιεροτελεστία. Καθόμαστε όλα τα παιδιά στα ασβεστωμένα σκαλοπάτια του σπιτιού μας και αναλαμβάναμε να σπάμε τα καρύδια για να ετοιμαστεί το γλυκό. Ήταν το επίσημο γλυκό που έφτιαχνε η μητέρα μου του Αγίου Νικολάου και μοσχοβολούσε το σπίτι κανέλα. Με το μελαχρινό κερνούσαμε και τους καλεσμένους στο νυφικό κρεβάτι».

Υλικά

320 γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
160 γρ. φρυγανιά χοντροκοπανισμένη
1 κ.σ. κανέλα σκόνη
1 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
12 αυγά 600 γρ. ζαχάρη
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ κίτρο ή σούμα

Για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη
2 φλ. νερό Φλούδα από ένα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Σε λεκάνη χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το λικέρ, τα καρύδια και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε απαλά. Σε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα επάνω. Βουτυρώνουμε ένα ταψί νούμερο 36 και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 50-60 λεπτά. Βράζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και όταν δέσει, το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, περιχύνουμε το γλυκό με το κρύο σιρόπι.

Συντάκτης άρθρου Νίκη Μηταρέα

Πηγή: www.lifo.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos