Νόστιμη καλοκαιρινή πίτα με απόλυτη γεύση Πάρου!

20 Ιουλίου 2017 13:35

Ποιος είπε ότι οι πίτες, το νοστιμότατο αυτό παραδοσιακό έδεσμα αποτελεί πιάτο μόνο της ηπειρωτικής Ελλάδας;

Υπάρχουν φυσικά και οι νησιώτικες πίτες και αυτή που θα σας προτείνουμε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι εξ΄ ολοκλήρου Παριανή και άκρως καλοκαιρινή!

Με λίγα ταπεινά και εύκολα υλικά, πολλές φορές αυτά που περίσσεψαν από το καθημερινό τραπέζι, λαχανικά, αβγά, λίγα αρωματικά μυρωδικά και παριανά τυριά, φτιάχνουμε μια πίτα που μοσχομυρίζει Πάρο και τοπικά αρώματα του νησιού!

Τα εύγεστα παριανά τυριά της πίτας, η ξινομυζήθρα, η γραβιέρα και η μανούρα όταν «παντρεύονται» με λαχανικά από το μποστάνι «σκορπούν» όλο το άρωμά τους στο καλοκαιρινό αυτό έδεσμα που μαγειρεύεται πανεύκολα και γρήγορα!

Η Παριανή πίτα, κλείνοντας μέσα της προϊόντα της τοπικής γαστρονομίας της Πάρου, αποτελεί ένα θρεπτικό και γευστικότατο πιάτο που μοσχοβολά παράδοση και νησιώτικη μαγειρική σοφία!

Υλικά Συνταγής

2 φύλλα σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa
2 ξερά κρεμμύδια
4 κολοκύθια
2 καρότα
1/2 κιλό βλήτα βρασμένα
2 αβγά
200 γρ. γραβιέρα Πάρου
300 γρ. ξινομυζήθρα Πάρου
400 γρ. νησιώτικη χλωρή μανούρα (παριανό τυρί
προτού γίνει αλμυρό και σκληρό) ή μαλακή ανάλατη φέτα
1/3 ματσάκι άνηθος και μαϊντανός
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε χοντρό τρίφτη.
Στραγγίζουμε πολύ καλά τα βρασμένα βλήτα και τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα και τα ψιλοκομμένα βλήτα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους.

Αλατίζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους πιο γρήγορα. Αφού στεγνώσουν καλά τα λαχανικά της γέμισης, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη γραβιέρα, την ξινομυζήθρα Πάρου και τη χλωρή μανούρα. Χτυπάμε τα αβγά σε μπολ και τα ρίχνουμε στη γέμιση.

Ανακατεύουμε καλά. Σε λαδωμένο, πυρίμαχο, μακρόστενο σκεύος στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουμε τα υλικά με κουτάλι. Βρέχουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό.

Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν οι ενώσεις. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε λίγο λάδι με πινέλο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 ºC, για περίπου 50’, μέχρι να ροδίσει η καλοκαιρινή πίτα πάνω και κάτω.

Συμβουλές
Η γέμιση, προτού μπει πάνω στη σφολιάτα, πρέπει να είναι πολύ στεγνή. Αν δεν είμαστε σίγουροι, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά, για να μαζέψει τα υγρά.

www.argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos