Το νοστιμότερο πρωινό του Σεπτεμβρίου! Γλυκό ψωμάκι με καρύδια και σταφύλια!

01 Σεπτεμβρίου 2017 14:14

Δια χειρός της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου σας παρουσιάζουμε τη συνταγή για το πιο νόστιμο και θρεπτικό πρωινό του φθινοπώρου! Υποδεχόμαστε γευστικά τον πρώτο φθινοπωρινό μήνα με ένα Σεπτεμβριάτικο έδεσμα που ταιριάζει απόλυτα με την εποχή!

Τώρα που ο καιρός αλλάζει και χρειαζόμαστε πιο πλούσια σε θερμιδική αξία γεύματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μελωμένο ψωμάκι που μοιάζει με σιροπιαστή πίτα και στολίζεται με το φρούτο – βασιλιά του Σεπτεμβρίου το σταφύλι.

Δεν χρειάζονται εξεζητημένα υλικά. Λίγα αυγά, ελαιόλαδο, αλευράκι, βούτυρο, καρύδια και φυσικά σταφύλια και το μελωμένο ψωμάκι μας είναι έτοιμο! Εμπνευστείτε από την εποχή του τρύγου και φτιάξτε με μεράκι ένα πρωινό κατεξοχήν πιάτο που θυμίζει γλύκισμα αλλά ωστόσο μπορεί να σερβιριστεί κάθε στιγμή της ημέρας!

Δοκιμάστε το και απολαύστε εκρήξεις χαράς στο ουρανίσκο με όλη τη γλύκα της εποχής που διανύουμε!

Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη

1 κύβο νωπής μαγιάς 25 γραμ.
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
κοσκινισμένο
1 πρέζα ζάχαρη
2 κρόκοι αυγού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση καρυδιού

175 γραμ. βούτυρο μαλακό
125 γραμ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη (κατά προτίμηση)
1 λεμόνι (ξύσμα)
πορτοκάλι ακέρωτο
100 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
250 γραμ. σταφύλι μαύρο
2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Για το γλυκό ψωμί με καρύδια και σταφύλια, διαλύουμε πρώτα τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 1 φλ.χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη το μπολ. Αφήνουμε για 10,΄ μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια – δείγμα ότι είναι ενεργή.

Κρατάμε 1 φλ. αλεύρι. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε μπολ. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, τους κρόκους, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε τη ζύμη, να ενωθεί. Εάν κολλάει πολύ την πασπαλίζουμε με λίγο από το αλεύρι που έχουμε κρατήσει.

Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, την πασπαλίζουμε πάλι με λίγο αλεύρι. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα, σε ζεστό μέρος.

Στο μεταξύ βάζουμε το μαλακό βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα σε μπολ και τα ανακατεύουμε να γίνουν πάστα. Προσθέτουμε τα καρύδια. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Λαδώνουμε μία λαμαρίνα, βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και με τη βοήθεια του πλάστη τής δίνουμε το σχήμα της λαμαρίνας. Τη στρώνουμε στη λαμαρίνα. Την αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου-καρυδιών. Αραδιάζουμε από πάνω τα σταφύλια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος, να ξαναφουσκώσει, για περίπου 40΄-45.΄

Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις. Ψήνουμε για 15,΄ κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15,΄ μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε σε κομμάτια.

www.argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos