Λαχταριστά παριανά ξεροτήγανα με θυμαρίσιο μέλι! Το παραδοσιακό μαμαδίστικο γλύκισμα της Πάρου!

09 Σεπτεμβρίου 2017 12:43

Ποιος δεν έχει γευτεί στην Πάρο τα περίφημα ξεροτήγανα! Κατάλληλα για νηστεία καθώς δεν περιέχουν αυγό αλλά και για όλες τις γιορτινές περιστάσεις, τα ξεροτήγανα είναι το γευστικό γλύκισμα που μοσχοβολά παριανή μαμαδίστικη παράδοση και φαντασία!

Πρόκειται ουσιαστικά για δίπλες που η ζύμη τους φτιάχνεται με λίγα απλά υλικά και αφού τηγανιστούν μελώνονται με το αρωματικό θυμαρίσιο παριανό μέλι και στολίζονται με χοντροκομμένα καρύδια ή σουσάμι.

Ο γλυκός αυτός πειρασμός της Πάρου θα πρέπει να παρασκευαστεί με περισσή μαεστρία και αγάπη! Δεν είναι όμως καθόλου δύσκολος στην προετοιμασία του καθώς το αποτέλεσμα αποζημιώνει τη δημιουργική νοικοκυρά και χαρίζει απόλαυση όσους τα δοκιμάσουν!

Όταν η ζύμη τηγανιστεί σε καυτό απαλό παριανό ελαιόλαδο και πάρει σχήμα τριαντάφυλλου είστε πολύ κοντά στο όμορφο και λαχταριστό αποτέλεσμα μιας από τις παραδοσιακότερες λιχουδιές του νησιού! Φτιάξτε τα ξεροτήγανα και απολαύστε τα ως κέρασμα, επιδόρπιο ή συνοδεία σούμας. Καλή επιτυχία!

Υλικά Συνταγής
4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Χυμό και ξύσμα απο 2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια
1 /2 κ.γ κοφτό σόδα μαγειρικής
1/4 φλ. σπορέλαιο
3 κουταλιές κονιάκ
1/2 φλ. νερό (περίπου)
Σπορέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το μέλωμα
500 γραμ. μέλι θυμαρίσιο Πάρου
250 γραμ. νερό
1/2 κ.σ κανέλα
1/2 κ.γ γαρύφαλλο
Μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι για το πασπάλισμα ή σουσάμι καβουρδισμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα ξεροτήγανα και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό για να το πετύχουμε αυτό.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με το ροδάκι κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες- 2 εκατοστά φάρδος και 20 εκατοστά μήκος.

Ζεσταίνουμε σπορέλαιο η απαλό ελαιόλαδο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα ζύμης από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού. Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα τυλίγουμε γρήγορα γύρω από το πιρούνι όπως τυλίγουμε τα μακαρόνια. Έτσι, το ξεροτήγανο παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι. Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες του φύλου.

Αφήνουμε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, όχι για να βράσει, απλά για να ζεσταθεί και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα, τα μελώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι και σερβίρουμε.

Αν σας φαίνεται δύσκολη η διαδικασία με το πιρούνι, τότε μπορείτε απλά να κάνετε σχέδια είτε τσιμπώντας τις λωρίδες, είτε μπλέκοντας τις σε φιόγκο.

www.argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos