Μυρωδάτα ραφιόλια Πάρου! Παραδοσιακά και πεντανόστιμα!

30 Σεπτεμβρίου 2017 15:26

Η τοπική κουζίνα της Πάρου έχει να επιδείξει ένα αρωματικό έδεσμα, ένα λατρεμένο πατροπαράδοτο γλύκισμα που θυμόμαστε τις γιαγιάδες να το φτιάχνουν αρωματίζοντας τα σπιτικά τους και φιλεύοντας τους καλεσμένους τους!

Είναι τα περίφημα ραφιόλια, το τηγανητό γλυκό που ανάγεται στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική του νησιού και αποτελεί επινόηση της παριανής μαγειρικής φαντασίας όταν αυτή παντρεύεται άριστα με τοπικά προϊόντα του νησιού!
Όταν αρωματική γέμιση από γλυκιά μυζήθρα, μέλι θυμαρίσιο, κανέλα και αυγά, τυλίγεται σε φύλλο μυρωδάτο από αλεύρι, σούμα και απαλό ελαιόλαδο, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό!

Τα λαχταριστά μισοφέγγαρα γέμισης και φύλλου που σχηματοποιούνται από τη νοικοκυρά και τηγανίζονται σε καυτό λάδι, φέρνουν στο νου γλυκές αναμνήσεις από την Πάρο της παράδοσής μας και στον ουρανίσκο εκρήξεις γεύσεις που μένουν αλησμόνητες!

Φτιάξετε τα, τα ραφιόλια όπως κι αν τα φάει κανείς ζεστά ή κρύα είναι νοστιμότατα καθώς περικλείουν τη σοφία της κληρονομιάς της παριανής κουζίνας.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μας προτείνει την εξαιρετική συνταγή τους και μας «ταξιδεύει» στην απόλαυση της οικείας νοσταλγίας που σκορπίζει το δυνατό άρωμα της παραδοσιακής νοστιμιάς τους! Καλή επιτυχία!

Υλικά Συνταγής

Για τη γέμιση
1 κιλό γλυκιά μυζήθρα
1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη (2 δάκρυα μαστίχα)
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
2 κ.σ. γεμάτες φρυγανιά τριμμένη
3 αυγά

Για το γαρνίρισμα
κανέλα
1 φλ. μέλι θυμαρίσιο χλιαρό

Για το φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 φλ. σούμα (τοπικό τσίπουρο)
1/2 φλ. ελαιόλαδο απαλό
1 πρέζα αλάτι
1½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
αλεύρι έξτρα (για το άνοιγμα του φύλλου)
ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση

Για τα παραδοσιακά γλυκά, Ραφιόλια Πάρου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο χωρίατικο φύλλο.

Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη φρέσκια μυζήθρα, το μέλι, την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά και τα αυγά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά, μέχρι να ενωθούν.

Για το φύλλο
Βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε ένα μπόλ. Τα ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να είναι λεία απαλή κι εύπλαστη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30′ στον πάγκο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτά φύλλα. Με ένα ποτήρι με φαρδύ στόμιο, ή με κουπ πατ 6-7 εκατ., κόβουμε στρογγυλά κομμάτια, με ροδάκι ζύμης.

Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Βρέχουμε απαλά με το δάχτυλο το φύλλο περιμετρικά.

Διπλώνουμε και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιέζοντας το καλά με ένα πιρούνι. Όμοια φτιάχνουμε όλα τα Παριανά ραφιόλια.

Όταν ετοιμάσουμε όλα τα ραφιόλια, τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Περίπου 2′ από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.

Εναλλακτικά, αντί για τηγάνισμα, μπορούμε να λαδωσουμε τα ραφιόλια με πινέλο και να τα αραδιάσουμε σε μία λαμαρίνα. Τα ψήνουμε για περίπου 25′ στους 180 βαθμούς C στον αέρα, να ροδίσουν και να γίνει τραγανό το φύλλο.
Αφού κρυώσουν, τα ραντίζουνμε με το μέλι. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και αναστενάζουμε όλοι μαζί παρέα, γιατί ένα ραφιόλι ποτέ δεν είναι αρκετό.

Τα ραφιόλια μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη ωμά και καλά σκεπασμένα, για πολλούς μήνες. Τα αφήνετε 15′ στον πάγκο και μετά κανονικά τα τηγανίζετε και τα μελώνετε.

www.argiro.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos