Γεμιστά καλαμαράκια Πάρου! Η θάλασσα του νησιού στο πιάτο μας!

06 Φεβρουαρίου 2021 20:26

Από τα πιο όμορφα παραδοσιακά πιάτα της Πάρου είναι τα γεμιστά καλαμαράκι με ρύζι και μυρωδικά.


Το φαγητό αυτό, εύκολο και γευστικότατο, περιέχει όλη την πλούσια θρεπτική αξία των καλαμαριών, που βγάζουν την νοστιμιά τους στο ρύζι και φέρνουν την αύρα της θάλασσας στα μυρωδικά και στο ούζο με τα οποία τα αρωματίζουμε και τα νοστιμεύουμε ακόμη περισσότερο!

 

Το δημοφιλές μαλάκιο, το καλαμάρι, έχει την τιμητική του σε πολλές κουζίνες του κόσμου και ειδικά στην Ελληνική νησιώτικη. Η καλύτερη εποχή του είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο, κι αν μάλιστα προμηθευτούμε ολόφρεσκα καλαμαράκια, το φαγητό μας από την Πάρο θα γίνει ακόμη ωραιότερο σε γεύση. Ένα καλαμάρι είναι ολόφρεσκο αν το κρέας του κάτω από την πέτσα είναι λευκό, αν είναι ροζέ είναι 2 – 3 ημερών, και αν είναι πιο κόκκινο καλύτερα να μην το αγοράσουμε.

Τα καλαμαράκι γίνονται τηγανητά, σοτέ ή γεμιστά όπως στο παραδοσιακό, υγιεινό φαγητό της Πάρου. Όπως όμως κι αν τα μαγειρέψουμε, η θαλασσινή γεύση τους μας αποζημιώνει και μας χαρίζει το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού ενώ ταυτόχρονα, ειδικά τα μαγειρευτά όπως στην συνταγή μας, έχουν χαμηλή θερμιδική αξία κι επομένως βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Τα καλαμάρια, είναι τροφή που περιέχει θρεπτικές ιδιότητες πολύτιμης αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αξίζει να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας γιατί είναι πηγή ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων, προσφέρουν χαλκό που βοηθά στην απορρόφηση, αποθήκευση και μεταβολισμό του σιδήρου και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, μειώνουν τις φλεγμονές καθώς περιέχουν σελήνιο, είναι καλή πηγή πρωτείνης συμβάλλοντας στην υγεία δέρματος, μυών, μαλλιών και νυχιών, προλαμβάνουν τις ημικρανίες χάρη στη βιταμίνη Β2 που περιέχουν, είναι πλούσια σε φώσφορο, είναι πηγή βιταμίνης Β12 που προλαμβάνει καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, βιταμίνης Β3 που σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και πλούσια σε ψευδάργυρο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όλα αυτά τα ανεκτίμητα συστατικά περιέχει το ταπεινό καλαμάρι που ψαρεύεται στις Ελληνικές θάλασσες και γίνεται πρώτη ύλη για ένα παριανό φαγάκι της παράδοσης του νησιού, που χάρη στο ρύζι και στα μυρωδικά του, γίνεται ένα πεντανόστιμο πλήρες γεύμα για ολόκληρη την οικογένεια. Μπορείτε πανεύκολα να το εντάξετε στο εδεσματολόγιο της κουζίνας σας και να πλημμυρίσετε με αρώματα της θάλασσας της Πάρου και αναμνήσεις! Σε κάθε μπουκιά του «κρύβεται» η σοφία της λιτότητας, της απλότητας και της οικονομίας που χαρακτηρίζει την παραδοσιακή παριανή κουζίνα με τις αυθεντικές γεύσεις!

galaxy tab A7 new

Σας παραθέτουμε τη συνταγή για τα Γεμιστά Καλαμαράκια Πάρου:

Υλικά συνταγής:

1.200 γρ. περίπου καλαμαράκια μεγαλούτσικα
9 – 10 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλ.τσ. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
1 λεμονιού το χυμό
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα σε κυβάκια
½ φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
1/3 φλ.τσ. ούζο
1φλ.τσ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής:

1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, αφαιρώντας τα πλοκάμια, τα οποία ψιλοκόβουμε ξεχωριστά. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
2. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 2΄το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και τα γυρίζουμε μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να σωταριστούν λίγο με το λάδι τους.
3. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε ½ λεπτό στη φωτιά και σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε λίγο να πιεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Το βάζουμε 5 λεπτά σε σουρωτήρι να στραγγίξει τα υγρά του, τα οποία κρατάμε.
4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Γεμίζουμε με το μείγμα κάθε καλαμάρι κατά τα ¾ και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος στη σειρά. Ρίχνουμε γύρω γύρω όσα υγρά άφησε η γέμιση και περιχύνουμε τα καλαμαράκια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού.
5. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, σκεπασμένα για 30 λεπτά με αλουμινόχαρτο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά. Ενδιαμέσως τα γυρίζουμε και ελέγχουμε αν χρειάζονται λίγο νεράκι επιπλέον.

sintayes.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos