300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

4 συνταγές για σπιτική λαγάνα

23 Φεβρουαρίου 2023 14:38
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
4 συνταγές για σπιτική λαγάνα

test2

test2

Η λαγάνα δεν λείπει από κανένα τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Συνηθίζουμε να αγοράζουμε διαφορετικά είδη από φούρνους. Αλλά γιατί να μη δοκιμάσουμε να φτιάξουμε στο σπίτι και τη δική μας; Σας έχουμε συγκεντρώσει 4 συνταγές, για να πειραματιστείτε στην κουζίνα σας!

 
 

Λαγάνα

Υλικά
10 γρ. νωπή µαγιά
320 ml χλιαρό νερό
1 κουτ. γλύκού ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. σιµιγδάλι ψιλό
1 κουτ. σούπας ταχίνι
1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο ή σησαµέλαιο
10 γρ. αλάτι
250 γρ. σουσάµι

Διαδικασία
Σε ένα µπολ διαλύουµε τη µαγιά σε 50 ml από το χλιαρό νερό, προσθέτουµε τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουµε. Καλύπτουµε το µπολ µε µεµβράνη και αφήνουµε σε ζεστό µέρος για 15΄ µέχρι να δηµιουργηθούν µικρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Σε ένα µπολ κοσκινίζουµε το υπόλοιπο αλεύρι, το σιµιγδάλι, προσθέτουµε το προζύµι, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό. Ζυµώνουµε για µερικά λεπτά, µεταφέρουµε τη ζύµη σε ένα καθαρό µπολ που έχουµε αλείψει µε ελαιόλαδο, καλύπτουµε µε νωπή πετσέτα και αφήνουµε τη ζύµη σε ζεστό µέρος για 40΄. Απλώνουµε το σουσάµι σε ένα ταψί και γεµίζουµε ένα µεγάλο µπολ µε νερό. Πλάθουµε 2 λεπτές λαγάνες σε καθαρό πάγκο, τις βρέχουµε µε νερό και αµέσως τις περνάµε από το σουσάµι να καλυφθούν. Τις ακουµπάµε σε µία ή δύο λαµαρίνες και τις αφήνουµε ξανά σε ζεστό σηµείο για 10΄. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200οC και µε τα δάχτυλά µας κάνουµε χαρακτηριστικές τρύπες σε όλη την επιφάνεια κάθε λαγάνας. Τις ψήνουµε για περίπου 30΄ ή µέχρι να πάρουν σκούρο χρώµα και να γίνουν τραγανές.

 Συνταγή- Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Λαγάνα με λιαστές ντομάτες και θυμάρι

 Υλικά

1 κιλό αλεύρι κίτρινο, σκληρό
500γρ. αλεύρι λευκό μαλακό + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
75γρ. μαγιά νωπή
100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
25γρ. αλάτι
900ml νερό
400γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
σουσάμι, για το πασπάλισμα

 Διαδικασία

Σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα δύο άλευρα, τη μαγιά θρυμματισμένη και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύετε με το χέρι με κυκλικές κινήσεις ή με τον γάντζο του μίξερ. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.

Ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες και το θυμάρι και ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις, όχι με ιδιαίτερη δύναμη, για να μη λιώσουν οι ντομάτες, μέχρι να ομογενοποιηθούν στη ζύμη.

Ακουμπάμε τη ζύμη σε μια λαδόκολλα, αλευρώνουμε καλά τη λεκάνη και βάζουμε ξανά εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε καλά με χοντρές πετσέτες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Βγάζουμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και την κόβουμε σε 3 κομμάτια. Πιέζουμε με τα χέρια κάθε κομμάτι μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασικό σχήμα της λαγάνας.

Κάνουμε λακουβίτσες με τα δάχτυλά μας στην επιφάνειά τους και τις μεταφέρουμε σε λαμαρίνες του φούρνου στρωμένες με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε τις λαμαρίνες και αφήνετε τις λαγάνες να φουσκώσουν ξανά για περίπου 20 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αλείφουμε τις λαγάνες με νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Τις ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές.

Συνταγή: Ντίνα Νικολάου- Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφία: STUDIO M

Λαγάνα ολικής άλεσης

Υλικά
350γρ. αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια χλιαρό νερό (περίπου)
½ φλιτζάνι σουσάμι

Διαδικασία
Προθερμαίνoυμε τον φούρνο στους 40 βαθμούς στη θέση πάνω κάτω. Βάζουμε τα δύο άλευρα σε μια λεκανίτσα, προσθέτετε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Περιχύνουμε με το λάδι και τρίβουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα.

Προσθέτουμε σταδιακά τα δυόμισι φλιτζάνια νερό ανακατεύοντας και ζυμώνοντας τα υλικά με το χέρι, μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Ενδιάμεσα προσθέτετε όσο επιπλέον νερό χρειαστεί μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή υφή της ζύμης.

Στο τέλος προσθέτετε τέσσερις κουταλιές της σούπας σουσάμι και συνεχίζετε το ζύμωμα για λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά. Πλάθετε τα δύο κομμάτια σε φραντζόλες οβάλ και μετά με τα δάχτυλα απλώνετε τη ζύμη να πλατύνει εντελώς πάνω στο ταψί και να πάρει πάχος όσο ένα δάχτυλο. Τη βρέχετε από πάνω με νεράκι, πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι και αφήνετε τις λαγάνες στο φούρνο να φουσκώσουν για ένα μισάωρο περίπου.

Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς ρυθμίζοντας το φούρνο στον αέρα και ψήνετε τα ταψιά μαζί ή ξεχωριστά σε δύο φάσεις, ανάλογα τις δυνατότητες του φούρνου σας.

Tips
Για να αποκτήσει τέλεια γεύση η λαγάνα σας, αντί για απλό χλιαρό νερό ένα αφέψημα γλυκάνισου.

Συνταγή: Ιωαννα Σταμούλου

Κλασική λαγάνα
Το παραδοσιακό ψωμί με το χαρακτηριστικό επίπεδο σχήμα, που δε λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι νηστίσιμο και πολύ εύκολο στην παρασκευή, γι αυτό μπορείτε να το φτιάχνετε μόνοι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο.

Υλικά
½ κιλό (περίπου) αλεύρι σταρένιο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1½ φλιτζάνι (περίπου) νερό χλιαρό
15γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
σουσάμι για το πασπάλισμα

Διαδικασία
Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά με τα 2/3 φλιτζανιού από το χλιαρό νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη. Σκεπάζετε το μίγμα και το αφήνετε να φουσκώσει λίγο, για περίπου 10-15 λεπτά.

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι σε μεγάλη λεκάνη και κάνετε στη μέση μια λακκουβίτσα. Ρίχνετε εκεί τη διαλυμένη μαγιά και αρχίζετε να ζυμώνετε. Προσθέτετε όσο από το υπόλοιπο νερό χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη. Ρυθμίζετε την ποσότητα του νερού ή του αλευριού ανάλογα με το πόσο χρειάζεται ώστε η ζύμη να γίνει ελαστική.

Αν θέλετε δύο μέτριες λαγάνες, τότε χωρίζετε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνετε την επιφάνεια που δουλεύετε με αρκετό αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη και με τον πλάστη ανοίγετε σε μακρόστενο σχήμα, πάχους περίπου 2εκ.

Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε μέσα τη λαγάνα. Αν επιλέξετε να κάνετε δύο λαγάνες, τότε αφήνετε αρκετό χώρο μεταξύ τους για να μην κολλήσουν, αφού θα φουσκώσουν αρκετά. Αλείφετε την επιφάνειά τους με νερό και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι. Πιέζετε τα δάχτυλά σας σε διάφορα σημεία για να κάνετε βαθουλώματα στις λαγάνες.

Σκεπάζετε τις λαγάνες με πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 1-1½ ώρα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Τρυπάτε την επιφάνεια της κάθε λαγάνας με πιρούνι και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς και αφήνετε να ψηθούν για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν βγάλετε τις λαγάνες από το φούρνο τις ραντίζετε με λίγο νερό και τις σκεπάζετε με πετσέτα για να μαλακώσουν λίγο.

olivemagazine.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Φουρνιστό κοτόπουλο με ρύζι -Το μυστικό για να μη βγει νερόβραστο και λασπωμένο όπως το κατσαρολάτο
  • Πεντανόστιμα σπιτικά πατατάκια με αλάτι και ξίδι σε 30 λεπτά
  • Ο Γιώργος Μαυρόπουλος μας φτιάχνει double cheeseburger smashed (Βίντεο)
  • Υγρό κέικ σοκολάτας από τον Π. Συρίγο (Βίντεο)
  • Συνταγή: Κατσικάκι με λαχανικά στη γάστρα – γευστικό, τρυφερό και μελωμένο, καλύτερο ακόμα και από σουβλιστό
  • Λαζαράκια: Ένα έθιμο της Πάρου και μια συνταγή των Πασχαλινών ημερών!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Συνταγή για αφράτες ατομικές τ...
Μυρωδάτη κρέμα πορτοκαλιού με... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούνιος 2013 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφαση Μη Χρήσης Ιδιωτικών Αερομεταφορών από το ΕΚΑΒ

Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφ...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Παροικία

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν φέτος – 70 αφίξεις, 8 μήνες τουρισμός κρουαζιέρας

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοι...

08 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

ΚΤΕΟ: Πρόστιμα 400 ευρώ για 3.000.000 οχήματα - Πρόστιμα εώς 30.000 ευρώ για οχήματα σε ψευδή ακινησία

ΚΤΕΟ: Πρόστιμα 400 ευρώ για 3.000.0...

12 Μαϊος 2025
Σοκ στη Λάρισα: 21χρονος σκότωσε την 52χρονη μητέρα του

Σοκ στη Λάρισα: 21χρονος σκότωσε τη...

12 Μαϊος 2025
Δημοσκόπηση Interview: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην 2η θέση – Στην 4η υποχωρεί η Ζωή

Δημοσκόπηση Interview: Το ΠΑΣΟΚ επι...

12 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ