Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ λόγω των μέτρων

22 Σεπτεμβρίου 2011 12:03

Βουλευτές θέτουν ζήτημα συγκυβέρνησης, δηλώνοντας αδυναμία να σηκώσουν το βάρος

Τη διέξοδο της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. προβάλλει πλέον ως «λύση ανάγκης» η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας εμφανώς να μη σηκώσουν μόνοι τους το βάρος των νέων μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, αλλά και όσων προεξοφλούν ότι έπονται. Οι σχετικές συζητήσεις μονοπωλούσαν ήδη από το πρωί τους διαδρόμους της Βουλής μεταξύ των μελών της Κ. Ο., στην οποία έχει ξεσπάσει θύελλα και βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της κ. Βάσως Παπανδρέου ότι «η χώρα κατευθύνεται στα βράχια», αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι «πράσινοι» αναγνωρίζουν την αδυναμία της κυβέρνησης να φέρει μόνη της εις πέρας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της.

Ακόμη και όσοι χαρακτήριζαν «αναπόφευκτα» τα νέα μέτρα, αναφέρουν ότι οι αποφάσεις που εξαγέλλονται κάθε εβδομάδα «γελοιοποιούν, πια, τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ». Την ίδια απόψη εξέφραζαν και υπουργοί που εκμυστηρεύονταν στους δημοσιογράφους πως η προσφυγή σε εθνικές κάλπες τους επόμενους μήνες μοιάζει αναπόδραστη εξέλιξη, αλλά και στοιχειώδης υποχρέωση ενός κόμματος αν θέλει να ελπίζει στην πολιτική του επιβίωση.

Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι κάποιοι βουλευτές δεν δίστασαν για πρώτη φορά να θέσουν το ζήτημα της συγκυβέρνησης και δημοσίως. Οπως για παράδειγμα ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα επάρκειας του κ. Γ. Παπανδρέου (!) περιέγραψε ως ενδεδειγμένη λύση στην ιστοσελίδα του μια «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με θητεία ενός έτους» και «έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής που πρέπει», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «να έχει «επιφάνεια στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση». Κάτι αντίστοιχο απάντησε σε σχετική ερώτησή (ΣΚΑΪ και ΝΕΤ) και ο κ. Κ. Καρτάλης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι το πολιτικό δίλημμα που υπάρχει στο εξής είναι αν την «επόμενη μέρα θα χρειαστεί νέα νομιμοποίηση της κυβέρνησης, δηλαδή εκλογές, ή αν πρέπει να κινηθούμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν και μια φράση της κ. Βάσως Παπανδρέου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η πρώην υπουργός είπε ότι η χώρα πηγαίνει κατευθείαν στα βράχια και γι' αυτό ευθύνη δεν έχουν μόνον η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα...

Διαδοχικές φήμες ήθελαν επίσης τους «πράσινους» να συνασπίζονται σε διάφορες ομάδες σε μια απέλπιδα προσπάθειά τους να αποτρέψουν κάποια από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Αλλοι συνάντησαν τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικο για να διαμαρτυρηθούν για την περικοπή των συντάξεων, άλλοι τον κ. Εξαρχο παρακαλώντας τον να πείσει την κυβέρνηση να αποσύρει έστω τη φορολόγηση των ανέργων μέσω της ΔΕΗ, ενώ μια τρίτη ομάδα κυρίως από βουλευτές της Μακεδονίας απειλούσε ότι δεν θα ψηφίσει την εξομείωση του φόρου στα καύσιμα με το επιχείρημα ότι είναι παράλογο να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο όσοι κατ' ανάγκην χρησιμοποιούν περισσότερο πετρέλαιο.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο παραιτήσεων βουλευτών πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες ουδείς μπορούσε να το αποκλείσει, ενώ όπως παρατηρούσε πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ «ακόμη και αν αυτές συνοδευθούν με παράδοση των εδρών τους καμία κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να σταθεί στηριζόμενη στην ψήφο επιλαχόντων πολιτευτών».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos