Χαρδούβελης: Γιατί απέρριψα την εξάμηνη παράταση

01 Μαρτίου 2015 11:50

«Ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιον, σκέφτηκα την χώρα μου, χρειαζόμασταν ρευστό», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναφερόμενος στην απόρριψη της επιλογής μίας εξάμηνης παράτασης χρηματοδότησης μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο Ντάισελμπουμ έδωσε τη συμβιβαστική λύση της δίμηνης παράτασης, ενώ οι Φινλανδοί ήθελαν μόνο ένα μήνα, επειδη... έχουν εκλογές


 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαθέσιμη ρευστότητα της Ελλάδας τον τρέχοντα μήνα έκρουσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έκανε λόγο για «τρύπα» τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ στα κεφάλαια που απαιτούνται για την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Το συνολικό μέγεθος της «τρύπας» για φέτος προσεγγίζει κατά τον ίδιο τα 10 δισ. ευρώ, εάν συνυπολογιστεί το αρχικό δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. ευρώ, τα δύο δισ. ευρώ της υστέρησης εσόδων το πρώτο δίμηνο και τα δύο δισ. ευρώ που θα κοστίσει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega, ο κ.Χαρδούβελης τόνισε ότι επί του παρόντος υπάρχουν θεωρητικά δύο λύσεις για την Ελλάδα.

Η πρώτη είναι η αξιοποίηση του «μαξιλαριού» των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε με τα ευρωπαϊκά ομόλογα ως ενέχυρο να αναζητηθεί ο δανεισμός από ξένους,

Οι ξένοι έχουν σταματήσει να έρχονται σε δημοπρασίες
Η δεύτερη είναι η έκδοση εντόκων γραμματίων, η οποία ωστόσο «σκοντάφτει» αφενός στο γεγονός ότι χρειάζεται η έγκριση των τριών θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αφετέρου στην απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος από ξένα κεφάλαια.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ, «οι ξένοι έχουν σταματήσει να έρχονται σε δημοπρασίες» το τελευταίο διάστημα, ακόμη και απλώς για να ανανεώσουν υπάρχουσες θέσεις τους σε ελληνικούς τίτλους, λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Γιατί απέρριψα την εξάμηνη παράταση
Ο κ.Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στο πώς η Ελλάδα πήρε τελικά την «ασφυκτική» δίμηνη παράταση από το Eurogroup του Δεκεμβρίου, «δείχνοντας» ως βασικούς υπαίτιους τους Φινλανδούς, που ζητούσαν μόλις έναν μήνα για να μπουν χωρίς... εντάσεις στην προεκλογική τους περίοδο, αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έβαλε στο τραπέζι τη δίμηνη παράταση ως συμβιβαστική λύση σε σχέση με τους τρεις μήνες που είχε ζητήσει η Αθήνα και συμφωνούσε και η ΕΕ.

Η ΕΚΤ ζητούσε εξάμηνη παράταση, αλλά ο ίδιος το απέρριψε γιατί ήθελε να εισρεύσουν τα 7,2 δισ. ευρώ του Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. «εγώ ως Γκίκας Χαρδούβελης ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιον, σκέφτηκα την χώρα μου, χρειαζόμασταν ρευστό», όπως είπε.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία ο πρώην υπουργός ανακάλεσε το σοκ που προκάλεσε η ευθεία δήλωση της ελληνικής πλευράς ότι τα ταμεία έχουν «στεγνώσει» από ρευστό: «όταν τους είπαμε ότι θα μείνουμε από ρευστό, η αίθουσα πάγωσε», όπως είπε.

Εβαλαν την Ελλάδα να φωνάξει ότι υπογράφει τους κανόνες
Ο κ.Χαρδούβελης εξάλλου σημείωσε ότι η παράταση είναι από μόνη της μνημόνιο: «Από τη στιγμή που υπογράφεις την παράταση της σύμβασης υπογράφεις και το μνημόνιο. Ο λόγος που έγινε όλη αυτή η φασαρία είναι γιατί θέλουν οι δανειστές να βάλουν την Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι υπογράφει τους κανόνες του μνημονίου και να μπορέσουν να το περάσουν στα κοινοβούλιά τους» είπε ο κ. Χαρδούβελης και προσέθεσε ότι «θα έχουμε σκίσει το μνημόνιο όταν βρούμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης».

Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Πορτογαλίας που κατά τον ίδιο όταν το ΔΝΤ της αρνήθηκε νέα κεφάλαια, εξέδωσε 30ετές ομόλογο και αποπλήρωσε πρόωρα τα ήδη οφειλόμενα, δείχνοντάς τους την έξοδο...

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos