Η «Ανοιξη» των Σκοπίων γκρεμίζει το καθεστώς Γκρουέφσκι

24 Απριλίου 2016 14:18

Κλυδωνίζεται το καθεστώς του Νίκολα Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες με επικεφαλής σύσσωμη την αντιπολίτευση και πολλές ανεξάρτητες οργανώσεις και με τη συνύπαρξη συχνά Σλαβόφωνων και Αλβανών να κατεβαίνουν εδώ και ένα δεκαήμερο κάθε βράδυ σε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους των Σκοπίων και των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ και όχι μόνο.


Στο στόχαστρο βρίσκεται ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο εθνικιστής αρχηγός του VMRO, ο οποίος, αν και έχει αποχωρήσει προσωρινά από τη θέση του πρωθυπουργού, βάζοντας αντ' αυτού τον γραμματέα του VMRO-DPMNE μέχρι τις εκλογές, είναι αυτός που κινεί τα νήματα στη χώρα. Και σ' αυτόν καταλογίζουν το αποκαλούμενο ως συνταγματικό πραξικόπημα Ιβάνοφ. Πολλοί περιγράφουν τις εξελίξεις ως την «πολύχρωμη άνοιξη στην ΠΓΔΜ», με τον δυτικό παράγοντα να «αδειάζει» τόσο τον Ιβάνοφ όσο και τον Γκρούεφσκι και τις μεθοδεύσεις του να πάει σε κάλπες στις 5 Ιουνίου, χωρίς να τηρεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για τίμιες και αξιόπιστες εκλογές, εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και ελευθερία και δημοκρατική λειτουργία των ΜΜΕ.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, έστησε με τον Γκ. Ιβάνοφ -θεωρείται πρόεδρος «μαριονέτα» του Γκρούεφσκι- την αμνήστευση προκαταβολικά όλων των συνεργατών του που κατηγορούνται για μια σειρά μεγάλα σκάνδαλα, για τις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πάνω από 20.000 πολιτών, την εκλογική νοθεία στις προηγούμενες εκλογές, για διαφθορά κ.ά.

Η τελευταία ενέργεια αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να υπάρξει η έκρηξη στην ΠΓΔΜ. Εντύπωση όμως προκαλεί η στάση της Ρωσίας που υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση στην ΠΓΔΜ ότι η Δύση επιχειρεί να επαναλάβει το «ουκρανικό σενάριο». «Ενεργοποίηση του -ουκρανικού σεναρίου-, εξωτερικής έμπνευσης παράνομες ενέργειες και πραξικοπήματα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές διαταραχές στη χώρα -την αποκαλεί ως "Μακεδονία"- και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες από το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών. www.ethnos.gr

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos