Μόσχα: Η Ουκρανία μπορεί να γίνει αφορμή για μια νέα κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας, όπως η Κούβα το 1962

09 Δεκεμβρίου 2021 20:52

Σε άσκηση για γερά νεύρα, με πολύ λεπτές ισορροπίες, εξελίσσονται οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, με αφορμή την τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάσταση ενδεχομένως να γίνει παρόμοια με αυτή της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962, αλλά «υπάρχει χρόνος να συμφωνήσουμε σε μια λογική βάση για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, κάνοντας σαφή αναφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

«Ξέρετε ότι τα πράγματα μπορούν να φθάσουν σε αυτό το σημείο» δήλωσε ο Ριαμπκόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, και πρόσθεσε: «Εάν, όπως λένε οι σύντροφοι από την άλλη πλευρά, δεν το αντιλαμβάνονται και όλα συνεχισθούν όπως προχωράνε τα πράγματα, μπορούμε, με βάση τη λογική που εξελίσσονται τα γεγονότα, να ξυπνήσουμε ξαφνικά και να βρεθούμε σε κάτι παρόμοιο. Αυτό θα σημαίνει γενικά αποτυχία της διπλωματίας, αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής. Όμως υπάρχει ακόμη χρόνος να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε πάνω σε μια λογική βάση».

Ο ίδιος επισήμανε πως η χώρα του δεν θεωρεί προκαθορισμένο το ενδεχόμενο να αρνηθεί το ΝΑΤΟ να υπογράψει μια συμφωνία εγγυήσεων για τη μη διεύρυνσή του προς ανατολάς, λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διατυπωθεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά πρέπει να είναι δεσμευτική.

Ευθεία προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν: Κυρώσεις στη Ρωσία αν κλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία
Ο Ριαμπκόφ διευκρίνισε ότι η Ρωσία βλέπει ως καθήκον της να απομακρύνει την απειλή από τα σύνορά της και ότι η Μόσχα δεν προτείνει στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφάλειας, να κατοχυρώσει σε ορισμένα εδάφη το στάτους της ουδετερότητας, ώστε να μην επιτρέπεται η διεύρυνση της συμμαχίας προς ανατολάς.

 «Όχι, δεν θέτουμε ζήτημα να κατοχυρωθεί το στάτους κάποιων εδαφών σε κάποιο έγγραφο. Αυτό στο οποίο αποσκοπούμε είναι ότι εμείς στη Ρωσία χρειαζόμαστε νομικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στο ερώτημα αν μπορούν Μόσχα και Βορειοατλαντική Συμμαχία να εξετάσουν το ενδεχόμενο της κατοχύρωσης του στάτους ουδετερότητας για μια σειρά χώρες, με βάση το παράδειγμα της Αυστρίας, η οποία το 1955 αποδέχθηκε την απόφαση να τηρεί το στάτους της διαρκούς ουδετερότητας.

Οι δηλώσεις του Ριαμπκόφ έγιναν εν μέσω των ανησυχιών που διατυπώνονται στη Δύση για την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, κάτι που αρνείται το Κρεμλίνο σταθερά. Η Μόσχα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τους στενότερους δεσμούς του Κιέβου με το ΝΑΤΟ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos