×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πως η APPLE γλίτωσε 44 δις δολλάρια φόρων

22 Μαϊος 2013 11:06

Καινοτόμα και στη... φοροδιαφυγή εμφανίζεται η Apple, καθώς χρησιμοποιώντας «ένα περίπλοκο σύστημα offshore οντοτήτων αποφεύγει συστηματικά την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρους για τα κέρδη της στο εξωτερικό», σύμφωνα με πόρισμα έρευνας της Μόνιμης Υποεπιτροπής Ερευνών της Γερουσίας.

Σύμφωνα με τη 40 σελίδων έκθεση της Επιτροπής, ο κολοσσός της τεχνολογίας, προκειμένου να αποφύγει τον βαρύ φόρο του 35% επί των κερδών του στις ξένες αγορές, κρατά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του σε θυγατρικές του στην Ιρλανδία.

Με αυτό τον τρόπο «εξοικονόμησε 44 δισ. δολάρια, τα οποία διαφορετικά θα θεωρούνταν ''φορολογητέο εξωχώριο εισόδημα''», αναφέρεται στην έκθεση. Ωστόσο, η Επιτροπή σημείωσε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις πως η Apple έκανε κάτι παράνομο στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει τη φορολογία της, απλώς χρησιμοποιούσε τα «παράθυρα» του νόμου.

Οπως όμως επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής, γερουσιαστής Καρλ Λιβάιν του Δημοκρατικού Κόμματος, «η Apple αναζητούσε το Αγιο Δισκοπότηρο της φοροδιαφυγής. Δημιούργησε εξωχώριες εταιρείες που κατείχαν δεκάδες δισ. δολάρια, ενώ υποστήριζε ότι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι πουθενά».

Ο πολύπλοκος μηχανισμός που έστησε η Apple και τον οποίο ο Λιβάιν χαρακτήρισε ως την επιτομή της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει 3 θυγατρικές εταιρείες με έδρα την Ιρλανδία, οι οποίες φαίνονται να μην πληρώνουν φόρους πουθενά. Η Επιτροπή τις αποκάλεσε iCompanies, με το i από το αγγλικό imaginary, που σημαίνει φανταστικός.

Μία από αυτές τις εταιρείες, η Apple Sales International, δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για πωλήσεις 74 δισ. δολαρίων από το 2009 έως το 2012. Το 2011 η εταιρεία πλήρωσε φόρο 10 εκατ. δολαρίων για κέρδη ύψους 22 δισ. δολαρίων, με φορολογικό συντελεστή δηλαδή 0,05%, σύμφωνα με την Επιτροπή.

«Δάσος» θυγατρικών

Μία άλλη θυγατρική, η Apple Operations International, που δεν εμφανιζόταν πουθενά ως φορολογικός κάτοικος, δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε καμία χώρα την τελευταία πενταετία, παρά τα εισοδήματά της ύψους 30 δισ. δολαρίων που διαπίστωσε η Επιτροπή την περίοδο 2009-2012.

Επίσης, αυτές οι εταιρείες δεν απασχολούν καθόλου προσωπικό και διοικούνται από μεγαλοστελέχη των κεντρικών της Apple στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.

Στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ, επέμεινε πως η εταιρεία του «πληρώνει όλους τους φόρους της» -μόνο το 2012 πλήρωσε 6 δισ. δολάρια- και πως «δεν χρησιμοποιεί κόλπα και ταχυδακτυλουργίες για να φοροδιαφεύγει. Δήλωσε επίσης υπέρμαχος της αλλαγής του φορολογικού κώδικα.

Το δε Δουβλίνο δήλωσε πως η υπόθεση δεν αφορά στο φορολογικό σύστημα της χώρας και ότι άλλοι πρέπει να την επιλύσουν, αν και η Επιτροπή ανακάλυψε πως έχει συνάψει ειδική συμφωνία με την εταιρεία για συντελεστή μικρότερο από 2% σε όλα τα φορολογητέα κέρδη επί ιρλανδικού εδάφους, ενώ για τις υπόλοιπες εταιρείες ο φορολογικός συντελεστής είναι 12%.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε πως «το ιρλανδικό φορολογικό σύστημα ορίζεται από συγκεκριμένους νόμους και δεν υπάρχει η δυνατότητα για συμφωνίες με ατομικούς φορολογικούς συντελεστές για συγκεκριμένες επιχειρήσεις».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos