Δομές υγείας στη Νησιωτική Ελλάδα

10 Σεπτεμβρίου 2012 02:44

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό που πρέπει να παρέχει το Κράτος προς όλους τους πολίτες του.

Στο Κ.Υ. Πάρου βιώνουμε τα τελευταία δύο (2) χρόνια την πλήρη εγκατάλειψη της Κεντρικής Κυβέρνησης. Παρακολουθούμε την αδυναμία και την ανικανότητα των αρμόδιων Υπηρεσιακών και Κυβερνητικών παραγόντων να ανταποκριθούν στα αυτονόητα, δηλαδή στην στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Εδώ και δύο (2) χρόνια δεν υπάρχει παιδίατρος, ορθοπεδικός, γυναικολόγος, ενώ το τελευταίο διάστημα έφυγαν η μοναδική παθολόγος και ο ένας εκ των δύο ιατρών γενικής ιατρικής

Σήμερα, (Σεπτέμβριος 2012) στο Κ.Υ. Πάρου παρέχουν τις υπηρεσίες τους ένας (1) γιατρός γενικής ιατρικής, ένας (1) καρδιολόγος, ένας (1) χειρουργός ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, δύο (2) οδοντίατροι, ένας (1) μικροβιολόγος, ένας (1) ακτινολόγος και 7 αγροτικοί ιατροί. Επίσης, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι υποστελεχωμένο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βάρδιες του ΕΚΑΒ.

Οι παραπάνω ιατροί και νοσηλευτές αγωνίζονται για να ανταποκριθούν στα καθημερινά περιστατικά που αντιμετωπίζουν.

Όμως, θα πρέπει να μας ταρακουνήσει το γεγονός ότι οι αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Πάρου μετά την επιστολή που είχαν στείλει συνάδελφοι τους στις 8 Απριλίου 2011, αναγκάζονται ή νιώθουν υποχρεωμένοι να σας στείλουν επιστολή στις 31 Αυγούστου 2012 με την οποία σας αναφέρουν ότι:

«[...] Θεωρώντας ότι με την υπάρχουσα κατάσταση το πρόγραμμα εφημεριών των ειδικευμένων ιατρών δεν είναι πλήρες, δεν εντάσσεται εξ' ολοκλήρου στην ισχύουσα νομοθεσία και καθιστά επισφαλή την υγεία των κατοίκων της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ. Πάρου δεν δυνάμεθα να εφημερεύσουμε τις παραπάνω ημερομηνίες. Καθιστούμε ηθικά και νομικά υπεύθυνους όλους αυτούς που δεν φρόντισαν την έως τώρα στελέχωση του Κ.Υ. Πάρου για όλο το χρόνο με ειδικευμένους γενικούς ιατρούς (...)».

Σε απάντηση του παραπάνω εγγράφου οι αγροτικοί ιατροί έλαβαν «απειλητική» επιστολή στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου κ. Τσιργή, ο οποίος αναφέρει στην επιστολή του προς τους ιατρούς ότι:

«[...] Στο πλαίσιο αυτό σας διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την πλευρά της Διοίκησης για την κάλυψη των αναγκών και στο πλαίσιο των καθηκόντων σας, καλούμε και εσάς να συνεχίζετε να συνεργάζεστε με την Διοίκηση, έτσι ώστε πάρα το γεγονός ότι είστε «περαστικοί» από το Κ.Υ. Πάρου (όπως εσείς αναφέρετε) να μην αισθανθείτε τελικώς «περαστικοί» από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Κύριε Υπουργέ,

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι κάποιοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους ή ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους. Βαρεθήκαμε τις ακάλυπτες υποσχέσεις του εκάστοτε Διοικητή και των αρμόδιων παραγόντων του Υπουργείου Υγείας.

Έχω την άποψη ότι όποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί τον κρατικό τομέα ευθύνης που του έχει ανατεθεί οφείλει να παραιτείται ή να τον παραιτούν οι προϊστάμενοι του.

Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στην συγκεκριμένη περίπτωση του Κ.Υ Πάρου εφόσον οι «Υπεύθυνοι του Υπουργείου Υγείας» δεν μπορούν ή είναι ανίκανοι να λύσουν το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 15.000 μόνιμοι κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου.

Δυστυχώς, η παραπάνω εικόνα επικρατεί σε όλη την νησιωτική Ελλάδα. Οι υπηρεσίες παροχής υγείας στον πολίτη υπολείπονται των προσδοκώμενων, έχοντας ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του αισθήματος ανασφάλειας αλλά και απογοήτευσης των νησιωτών. Επιτέλους η περίφημη νησιωτικότητα που προβλέπεται στο Ελληνικό Σύνταγμα πότε και με ποια μέτρα θα εφαρμοστεί;

Η σημερινή κατάσταση στην παροχή υπηρεσιών υγείας στα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι τριτοκοσμική. Εκτός και αν οι Κυβερνώντες, μας θεωρούν πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να βρει λύσεις για το παραπάνω θέμα. Προτάσεις έχουν ακουστεί τόσο στην Βουλή αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Ακόμα, πριν λίγες μέρες στην Βουλή ακούσαμε – έπειτα από σχετική ερώτηση - ότι η νομοθεσία προβλέπει και άλλους τρόπους πρόσληψης προσωπικού για τρία χρόνια με απόφαση Υπουργού.

Επίσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Καμπάνης, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Κω και Γεν. Γραμ. Ιατρικού Συλλόγου Κω, με σχετικό του δελτίο τύπου στις 27 /7/2011 έχει καταθέσει ορισμένες εξειδικευμένες προτάσεις οι οποίες δύνανται να πραγματοποιηθούν.(Σας επισυνάπτω την σχετική του επιστολή - Δελτίο Τύπου).

Ως εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου στην περιφερειακή ενότητα Πάρου - Αντιπάρου έχω την υποχρέωση να σας μεταφέρω την αγωνία, τους φόβους αλλά και την προσδοκία των συμπολιτών μου ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Στη διάθεση σας, για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση.

Με εκτίμηση,

Κώστας Ν. Μπιζάς

Μαθηματικός

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου


ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι,

H υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, που οφείλει να παρέχει το κράτος προς όλους τους πολίτες του. Προσεγγίζοντας τα προβλήματα της υγείας στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να διαχωρίσουμε το θέμα της ατομικής υγείας ως κοινωνικό αγαθό και το θέμα της δημόσιας υγείας, στο οποίο έχει πρωτεύοντα ρόλο η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Α. Όσον αφορά την πρώτη ενότητα, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι στη νησιωτική Ελλάδα οι υπηρεσίες παροχής υγείας υπολείπονται των προσδοκώμενων, έχοντας ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του αισθήματος ανασφάλειας των νησιωτών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία της περιφέρειάς μας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στερούνται βασικού και σύγχρονου εξοπλισμού. Οι οργανισμοί καλύπτονται μόνο κατά 50 – 60% σε ιατρικό δυναμικό, με ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων όπως παιδιάτρων, καρδιολόγων, ακτινολόγων κ.α. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως οι ιατρικές υπηρεσίες στα μικρά νησιά παρέχονται από άπειρους ανειδίκευτους αγροτικούς ιατρούς.

Είναι πραγματικά δύσκολη η απάντηση στο ερώτημα, πώς είναι δυνατό σε νησιά των 300 ως και 1200 κατοίκων να διασφαλιστεί η παρουσία ειδικευμένων ιατρών έτσι ώστε να μην αμφισβητούνται τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, ενώ ταυτόχρονα σε νησιά των 20.000 και 30.000 κατοίκων δεν επαρκούν οι ειδικευμένοι ιατροί. Μιλούμε δηλαδή για άνιση κατανομή ιατρικού προσωπικού.

Η επικοινωνία μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων νησιών είναι ανεπαρκής και καθιστά τη μετακίνηση των ασθενών, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, δυσχερή. Γνωρίζουμε όλοι, πόσο έντονο είναι το αίσθημα της ανασφάλειας των νησιωτών, είναι επομένως υποχρέωση της πολιτείας να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους κατοίκους των απομακρυσμένων - παραμεθόριων περιοχών, ούτως ώστε να παραμείνουν στις γενέτειρές τους και να μη μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές, με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα αυτά και έχουμε άποψη, οπότε δεν θα ήθελα να επαναλάβω τα όσα έχουν ήδη αναφερθεί την τελευταία εικοσαετία σχετικά με το διαχρονικό αυτό πρόβλημα. Σήμερα, ιδιαίτερα λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, η επίλυση του ζητήματος αυτού γίνεται ακόμα δυσκολότερη, οπότε οι διεκδικήσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές. Θα προσπαθήσω, επομένως, να καταθέσω ορισμένες εξειδικευμένες προτάσεις οι οποίες δύνανται να πραγματοποιηθούν.

ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ

Μία οργανωμένη τηλεϊατρική υπηρεσία θα μπορούσε να δώσει τη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά, στα οποία ο ιατρός υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου ή ο οικογενειακός ιατρός που υπηρετεί, θα μπορεί να συμβουλεύεται μέσω ενός εθνικού σχεδιασμού ειδικευμένους ιατρούς από ένα περιφερειακό και ένα κεντρικό νοσοκομείο, τα οποία θα βρίσκονται σε 24ωρη εφημερία.

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ – ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Με δεδομένη την παύση διορισμών μόνιμων ιατρών Ε.Σ.Υ, ζητούμε προτεραιότητα στους διορισμούς επικουρικών στη νησιωτική – παραμεθόριο περιοχή.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ειδικευμένων στρατιωτικών ιατρών να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα κατά τόπους γενικά νοσοκομεία ή κέντρα υγείας της νησιωτικής και παραμεθορίου Ελλάδας, μέσα από ένα προκαθορισμένο πλαίσιο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Ιατροί οι οποίοι επιθυμούν την ένταξή τους σε πανεπιστημιακές κλινικές να προαπαιτείται για το διορισμό τους τουλάχιστον τριετής προϋπηρεσία σε νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας, με ανάλογη μοριοδότησή τους.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Ιδιαιτέρως ωφέλιμη θα ήταν η λειτουργική αναδιάρθρωση των νοσοκομείων με συνενώσεις - συγχωνεύσεις διοικήσεων. Στα Δωδεκάνησα π.χ., η διοίκηση να ασκείται από το διοικητή του μεγαλύτερου νοσοκομείου, δηλαδή του Γ.Ν. Ρόδου, με τη συνδρομή των κατά τόπους Διοικητικών Συμβουλίων και των Διευθυντών Ιατρικής Υπηρεσίας. Επίσης, στην εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού θα συντελούσε και η συγχώνευση τμημάτων, όπως η δημιουργία ενιαίου τμήματος προμηθειών, τμήματος μισθοδοσίας κλπ.

ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Σημαντικό στόχο επίσης, πρέπει να αποτελέσει η ανακατανομή διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού, καθώς σε ένα νησί των 30.000 κατοίκων υπηρετούν τρεις αναισθησιολόγοι, ενώ σε άλλα αντίστοιχου πληθυσμού ένας ή και κανένας. Αντίστοιχα φαινόμενα συμβαίνουν και με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως παιδίατρους, καρδιολόγους, ακτινολόγους κ.α.

Ι.Κ.Α.

Σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές όπου λειτουργούν ιδρύματα κοινωνικής ασφάλισης (Ι.Κ.Α.), παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα από ιατρούς ειδικοτήτων – όπως παιδίατροι, καρδιολόγοι – τους οποίους στερούνται τα δημόσια νοσοκομεία των περιοχών αυτών. Θα έπρεπε να μεριμνάται ώστε πρωτίστως να καλύπτονται οι ειδικότητες αυτές σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (νοσοκομείο).

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ

Ιατροί οι οποίοι διορίζονται σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας σε νησιωτικές – παραμεθόριες περιοχές να μη δύνανται να ζητούν μετάθεση ή να διεκδικούν άλλη θέση, πριν τη συμπλήρωση πενταετούς υπηρεσίας.

ΕΚΑΒ

Επίσης, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης - στα πλαίσια διακομιδών επειγόντων περιστατικών- επί 24ωρου βάσεως 2 ελικοπτέρων στο νότιο Αιγαίο, 1 στη Ρόδο και 1 στη Σύρο, λειτουργώντας ως αυτόνομο ΕΚΑΒ νοτίου Αιγαίου.

ΠΛΩΤΟ ΕΚΑΒ

Μία ρηξικέλευθη και μελλοντική πρόταση αποτελεί η ανάπτυξη μιας θαλάσσιας μονάδας επείγουσας μεταφοράς και αντιμετώπισης ασθενών (πλωτό ΕΚΑΒ), πλήρως στελεχωμένης και εξοπλισμένης για το νότιο Αιγαίο.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η φημολογούμενη εθελοντική εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων (part time) για ιατρούς του Ε.Σ.Υ, η οποία κατά την άποψή μου βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, θα μπορούσε να προσελκύσει ιατρούς, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι για το δημόσιο.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Τέλος, είναι αδιανόητο, κατά τη γνώμη μου, στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, να μη συμμετέχουν εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης. Επιπροσθέτως, το πλαίσιο διορισμού των διοικητών των νοσοκομείων τους καθιστά απλούς διαβιβαστές εγγράφων προς την κεντρική διοίκηση. Έτσι, επιτείνεται η γραφειοκρατία που αποτελεί μία ακόμη τροχοπέδη στην επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στον τομέα της υγείας στις εκάστοτε τοπικές μονάδες.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Β. Η δημόσια υγεία αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας και για το λόγο αυτό η περιφέρεια οφείλει να οργανώσει σύγχρονες δομές και να τις επανδρώσει με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο να μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις.

Καθήκον των υπηρεσιών δημόσιας υγείας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και των θαλάσσιων υδάτων, ώστε να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στους έμβιους οργανισμούς. Άλλωστε δε νοείται διαβίωση υγιούς πληθυσμού σε ένα περιβάλλον που νοσεί. Η περιβαλλοντική μέριμνα της περιφέρειας οφείλει να καλύπτει με ελέγχους όλους τους τομείς της δημόσιας υγείας όπως είναι η σωστή διαχείριση μολυσματικών και τοξικών αποβλήτων όχι μόνο των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας αλλά και των ιδιωτικών ιατρείων και ιδιαιτέρως των εργαστηρίων. Σε όλους γίνεται αντιληπτό ότι δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο εθελοτυφλούν.

Πολλά από τα προβλήματα της δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα, αν υπήρχε ένας εξορθολογισμός των δομών των υπηρεσιών εκ μέρους της αυτοδιοίκησης. Ο συγκεντρωτισμός στο τμήμα διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας σε συνδυασμό με την ελλιπή στελέχωση των υπηρεσιών με ανειδίκευτο προσωπικό, χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση, οδήγησε στην έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης καθώς και στη δημιουργία "αναντικατάστατων" υπαλλήλων, οι οποίοι αντί να είναι στην υπηρεσία του πολίτη συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτός να αισθάνεται υπόχρεος.

Τα ανωτέρω συνετέλεσαν σε παραγκωνισμό της πρόληψης που οφείλει να είναι ο κυρίαρχος στόχος. Επιπλέον, απουσιάζουν συστηματικοί υγειονομικοί έλεγχοι καταστημάτων καθώς και οργανωμένες επιτροπές υγείας για τυχόν επιδημίες - ιδίως τους θερινούς μήνες – (π.χ. γαστρεντερίτιδα, νόσος των λεγεωναρίων) που θα ήταν σε θέση να τις περιορίσουν εν τη γενέσει τους.

Ένα καθημερινό φαινόμενο που αντικρίζουν όλοι οι πολίτες είναι η μεταφορά τροφίμων και ιδίως κρεάτων και θαλασσινών σε φορτηγά χωρίς σύστημα ψύξης, απαραίτητο για τη σωστή μεταφορά τους, δίχως να προβληματίζονται για τυχόν υγειονομικούς ελέγχους και κυρώσεις.

Ακόμη, θα ήθελα να τονίσω την παντελή έλλειψη υπηρεσιών ταξιδιωτικής ιατρικής (π.χ. εμβολιασμός ταξιδιωτών) καθώς και συντονιστικών οργάνων για τη διαχείριση σημαντικών ατυχημάτων στα νησιά μας.

Κλείνοντας, ευελπιστώ ότι οι προτάσεις που σας παραθέτω θα αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού και κίνητρο για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον στα νησιά μας.

Κως 27/7/2011 Καμπανής Ιωάννης

Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου

Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας

Νοσοκομείου Κω

Γεν. Γραμ. Ιατρικού Συλλόγου Κω

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos